‘Bedrog’ (Harold Pinter) door Tongers Nieuw Theater @ Velinx   Leave a comment

affiche_betrayal_klein

Vanavond rij ik richting Velinx in Tongeren voor een toneelstuk van amateurgezelschap TNT. Zij spelen ‘Bedrog’ (Betrayal) van toneelschrijver Harold Pinter. In het verleden ben ik al diverse keren naar dit gezelschap gaan kijken, niet alleen omdat er bekenden van me in het gezelschap zitten, maar meer nog omdat ze steeds weer goede stukken weten uit te kiezen.

Waarover gaat het stuk precies. 2 huwelijken, 3 mensen en 4 buitenechtelijke relaties. In de afgelopen 7 jaar is er veel gebeurd tussen Emma, Robert, en Jerry. Tot nu toe zonder zichtbare gevolgen, maar ieder draagt het verleden als een loden last met zich mee. De eerste scheuren beginnen zich te vormen onder de oppervlakte waar liefde, genot en geluk hand in hand gaan met jaloezie, pijn en bedrog. De tijd heeft hen eindelijk ingehaald. Dit intense en doordringende stuk wordt algemeen aanvaard als het meest toegankelijke stuk van Harold Pinter. Toen het in 1978 in première ging, schreeuwden de critici dat Pinter zijn eigen talent bedrogen had door een soap over de culturele elite op te voeren. Maar met de tijd kwam ook de waarheid en de lof: ‘Bedrog’ is een klassiek meesterwerk dat vele lagen blootlegt onder de banale gesprekken tussen de personages. Handig om te weten: het stuk is gebaseerd op Pinter’s eigen leven.

89754-004-f53adcdb

Wat moeten we verder nog over Pinter weten? Misschien dat hij in 2005 de ‘Nobelprijs voor Literatuur’ kreeg. Verder besteedt Pinter veel aandacht aan stiltes en economisch taalgebruik. Een geluidloos moment valt nooit willekeurig, het betekent iets, het geeft een nuance mee die je nooit even treffend in taal zou kunnen uitdrukken. Benieuwd hoe het vanavond uit de verf gaat komen.

UPDATE

Zeer goed gebracht stuk door een sterke cast. Toeschouwers zaten rondom een minimaal decor met grote blokken in een soort van bouwvorm die tijdens de 9 scènes anders werden geplaatst. Op groot scherm werd geprojecteerd waar de actie zich afspeelde en in welke tijd. Tijdens de decorveranderingen zorgde een 17-jarige meid voor piano-intermezzo’s. Achteraf nog lang nagekaart met de cast en sympathisanten. Uiteindelijk lag ik om 2u in mijn warme bedje.

UPDATE 2

In Londen is de Britse schrijver en dramaturg Harold Pinter, die in 2005 de Nobelprijs voor Literatuur kreeg, overleden. Hij was 78 jaar. Pinter leed al aan keelkanker toen hij de Nobelprijs kreeg. Hij zei dat hij zich daarna alleen nog maar zou bezighouden met politiek en poëzie.

Posted 27/11/2008 by ambijans in Theater

Tagged with , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: