‘De smaak van de keyser’ (zondagavond, EEN)   1 comment

e_keys_logo_195

Gisteravond de eerste aflevering bekeken van ‘De smaak van de keyser’ op EEN. Alweer een serie waarvoor de provincie Limburg een gulle sponsor was. Nu ja, als dat alles het toerisme ten goede komt is het goed besteed geld natuurlijk. Denk maar aan wat er na ‘Katarakt’ op gang is gekomen in Haspengouw. Over ‘Katarakt’ doe ik geen uitspraken, die serie heb ik nl. niet gezien. Waren er trouwens nog mensen die vonden dat sommige acteurs zo mompelden, soms was het hier bijna onverstaanbaar. Je zou spontaan gaan denken dat voor dit soort zaken teletekst is uitgevonden.

‘De smaak van de keyser’ vertelt het verhaal van drie generaties jeneverstokers in Hasselt. De betrachting van de serie is eigenlijk om via deze serie 200.000 overnachtingen naar Hasselt te halen. Naast Hasselt gebeurden ook opnames in o.a. Eben-Emael en Dilsen-Stokkem. De meeste opnames komen uiteraard uit Hasselt, dat grote bekendheid geniet omwille van zijn jenever. Niet voor niets bevindt het Jenevermuseum zich in de Limburgse provinciehoofdplaats. Maar de scènes die zich gisteravond afspeelden op de heide zijn opgenomen op nauwelijks 2 km van mijn deur op de heide van de Teut in Zonhoven. Ik ga in ieder geval de komende weken op zondagavond de serie verder volgen.

UPDATE

Vandaag in de krant een stuk over ‘het mompelen’ in de reeks. Blijkbaar hebben meer mensen zich daaraan gestoord. Volgens de makers was het net de bedoeling dat er zou worden gemompeld, het gaat zelfs nog meer voorkomen de volgende afleveringen naar het schijnt. Het ‘mysterieuze effect’ zou daardoor vergroten. De enige lezersbrief waar ik nu nog steeds hard om moet lachen, is die van een lezer die het feit dat er meer Antwerps dan Limburgs werd gesprokken in de reeks fel tegen de borst stuitte. Dat Limburgers daar anno 2008 nog over vallen getuigt mijns inziens van een sterk ‘minderwaardigheidscomplex’. Ik moet er niet aan denken dat deze reeks met een ‘Limburgse tongval’ zou worden uitgezonden, dan was het wellicht een humoristische reeks geworden. Hij drijft het zelfs nog verder door te stellen dat er amateurgezelschappen zijn waaruit ze Limburgers hadden kunnen selecteren. Als ik zie wat er soms wordt klaargespeeld bij die rubriek in ‘Man bijt hond’, waarvan me de titel nu gelukkig ontgaat, dan prijs ik me gelukkig dat men daar niet aan begonnen is. Er zijn absoluut goede amateurgezelschappen in Limburg, mijn moeder acteert bv. bij ‘Het Hasselts Toneel’, maar ik hoop dat ze die trein laten passeren.

UPDATE 2

Geloof het of niet maar ongeveer anderhalf uur geleden heeft mijn moeder telefoon gekregen van een collega-acteur van het toneelgezelschap met de vraag om een rol te spelen in die ‘Man bijt hond’ soap op tv. Naar het schijnt staan er voor 26 januari a.s. opnames gepland. De tekst krijgt ze binnenkort. Of mijn moeder al definitief heeft toegezegd heb ik nog niet durven vragen. 😉

One response to “‘De smaak van de keyser’ (zondagavond, EEN)

Subscribe to comments with RSS.

  1. De burgemeester van Oudenaarde is kwaad. De smaak van de Keyser pretendeert zich af te spelen in Hasselt, doch er wordt een jeneverstokerij in Oudenaarde gebruikt voor opnames. En dan gaat Hasselt met de eer lopen. Hij vindt dit niet kunnen.
    Ik vond dit vrij grappig. Hasselt kwam niet echt veel aan bod terwijl de Teut wel regelmatig de revue passeerde. Konden ze dan echt niet ook bij Konings gaan filmen.
    Waarschijnlijk heeft Stevaert daar wel een stokje voor gestoken, want toen Smeets bij Konings gestookt werd, kwam hij af met de volgende straffe uitspraak: “Nu gaan ze zelfs Hasseltse jenever stoken in Jalalabad” (gehoord op radio1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: