Sounds of the universe (Depeche Mode)   1 comment

2931728680_aaa96457c8

Dik vier jaar hebben we weer moeten wachten op de opvolger van ‘Playing the angel’, het vorige Depeche Mode album. ‘Sounds of the universe’ is alweer hun twaalfde album, dat vanaf 20 april in de handel verkrijgbaar is. Met dit album gaan ze weer terug naar hun roots, die in de jaren ’80 liggen, in hun geval betekent dat vooral veel synths. Dave Gahan blijft het prominentst aanwezig, maar ook Martin Gore doet hier en daar zijn duit in het zakje.

sounds_of_the_universe_album_cover

Vanaf het prille begin in 1981 had ik de band al in de mot. Single ‘See you’ uit 1982 vond ik al aanstekelijk, ‘Everything counts’ uit ‘Construction time again’ één jaar later blijft voor mij vooralsnog één van de beste singles aller tijden. ‘Some great reward’ kocht ik zelf en die stond vol fantastische muziek. Tussen ’84  en ’90 had ik een DM-dipje dat ‘Violator’ echter weer ruimschoots goedmaakte. Raar maar waar wekte de band daarna pas in 1997 terug mijn interesse met ‘Ultra’, dat voor mij ook tot hun sterkste albums mag worden gerekend. Inmiddels zijn we alweer ‘a giant leap’ verder in 2009 en ik denk dat ik weer terug mee ben. Depeche Mode is al eens uit het oog, maar nooit uit het hart. Ik ben ze altijd blijven volgen, weliswaar niet fanatiek maar toch …

‘In chains’ begint een beetje spacey maar mondt al snel uit in een nummer dat blijft hangen. We zijn meteen mee, zoveel is duidelijk. ‘Hole to feed’ bevindt zich eigenlijk in hetzelfde aangename luisterstraatje. Single ‘Wrong’ kent iedereen onderhand wel. Voor mij was dat er dadelijk ‘boenk’ op, met een knap duister kantje erin. Ook ‘Fragile tension’ is de moeite met overheersende synths en enkele keren een gitaartussendoortje. ‘Little soul’ is een mooi, traag nummer dat wat gelijkenissen vertoont met ‘Behind the wheel’ (zoals ie op ‘Music for the masses’ verscheen).

‘In sympathy’ refereert dan weer meer aan het solowerk van Dave Gahan. Het allerbeste nummer zit mooi in het midden verstopt. ‘Peace’ lijkt al van bij de eerste synths op het begin van ‘See you’ maar verwordt langzaam tot een fantastisch 80’s klinkend hoogtepunt met bovendien aanstekelijke samenzang. Zonder twijfel het hoogtepunt van deze SOTU.

Hierna wordt het echter een stuk minder. ‘Come back’ heeft nog jagende, hypnotiserende synthesizerklanken, ‘Spacewalker’ is een fijn, kort instrumentaal tussendoortje dat een perfect bruggetje slaat naar ‘Perfect’ dat in het begin wat weg heeft van ‘Lady shave’ van Fad Gadget. ‘Miles away’ vind ik persoonlijk een niemendalletje dat me helemaal niets doet. ‘Jezebel’ heeft gelukkig weer zijn Martin Gore momentje. Misschien wordt het in de toekomst wel een oorwurm zoals bijvoorbeeld het bekende ‘Somebody’ of ‘Home’. Afsluiter ‘Corrupt’ is pure retro Depeche Mode. De plaat eindigt dus zoals ze begon: zeer degelijk.

Als eindconclusie kan ik hier poneren dat Depeche Mode een vrij goed album heeft gemaakt, maar dus geen meesterwerk. Vooral de tweede helft van de cd is daar een beetje debet aan. Misschien zijn er meerdere luisterbeurten aanbevolen, dat is meestal zo bij de betere muziekalbums. De muziek klinkt vaak nogal jaren ’80 maar da’s net leuk vind ik. Depeche Mode maakt al van in de beginjaren een soort electropop, die ondertussen al is uitgegroeid tot een heus subgenre op zich. 2009 zou best wel eens het jaar van de (bijna) vijftigers in de popmuziek kunnen gaan worden. Want na The Cure en U2 eerder dit jaar zijn onze verwachtingen eveneens hooggespannen voor de nieuwe Simple Minds release volgende maand. Ook die plaat wekt bij mij meer dan gewone belangstelling.

Posted 11/04/2009 by ambijans in Muziek

Tagged with , , , ,

One response to “Sounds of the universe (Depeche Mode)

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mooie recensie. Kan me er grotendeels in vinden, behalve dan dat ik de tweede helft zeker niet minder vind. Miles Away is juist een van mijn favorieten (smaken verschillen) en Corrupt is, hoe vaker ik het nummer hoor, aan het uitgroeien tot hét nummer van het album, dat toch een ware groeiplaat blijkt te zijn. Zie ook deze versie van Corrupt: http://video.yahoo.com/watch/4684257/12518389

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: