Tosca @ Depot Leuven   Leave a comment

tosca

Hoe zullen we het noemen? ‘Some guys have all the luck’, ‘Geluk in het spel’ of ‘Winnen is zéker zo belangrijk als deelnemen’. Feit is dat ik aan twee wedstrijden deelnam om gratis tickets te kunnen winnen. En in beide wedstrijden won ik een duoticket. Mijn eerste ‘lucky shot’ had ik via online musiczine Soundslike.be dat die avond haar vierjarig bestaan viert met dit concert. Mijn andere tickets scoorde ik via RifRaf, een gratis Belgisch muziektijdschrift, o.a. te vinden in platenzaken en de betere bibliotheken. 😉

Op de website van Het Depot staat: vandaag viert SOUNDSLIKE haar vierde verjaardag in zaal Het Depot te Leuven met de exclusieve albumvoorstelling van ‘No Hassle’, het gloednieuwe album van Tosca.
Richard Dorfmeister en Rupert Huber zijn jeugdvrienden vanaf hun schooltijd. Richard is bekend als de helft van het zeer succesvolle dj/producers-duo Kruder & Dorfmeister, terwijl Rupert Huber zich toelegde op pianocomposities en geluidsinstallaties. Wanneer het windstil werd rond Krüder & Dorfmeister trok Richard Dorfmeister zich met Rupert Huber terug in de studio om er te werken aan diens nevenproject Tosca. Het duo debuteerde in 1995 met single ‘Favourite Chocolate’, een song die meteen uitgroeide tot een classic in zijn soort. Twee jaar en vele 12 inches later debuteerden ze met het volwaardige album ‘Opera’. Nu, zowat twaalf jaar later, verschijnt op 20 april het vijfde studioalbum getiteld ‘No Hassle’ met de aloude ingredienten van dub, funk, dance, krautrock en samples. Vorig jaar in september verraste Tosca al met nieuw materiaal tijdens het Ars Electronica festival in Linz. Naast de verbluffende visuals viel het op dat de muziek intenser en vuriger is dan ooit tevoren. ‘No Hassle’ wordt nu al beschouwd als het meest bezwerende album van Tosca, vol deluxe soundscapes! Na het optreden is er nog een afterparty met DJ SVN.

Heel erg benieuwd hoe dat vanavond gaat klinken in Leuven. Heb meteen ‘No hassle’ gedownload (toch wel!) om al een eerste indruk te krijgen. Het nummer ‘Birthday’ klinkt alleszins al goed vind ik. Uiteraard krijgt u van ons nog een update achteraf.

UPDATE

Samen met Raf, Souley en Patrick richting Leuven ’s avonds, in een lekker ontspannen tempo. Ter plekke onze gratis tickets afgehaald. Bij het binnenkomen in de balkdonkere zaal (enkel kerstverlichting aan de rand van het podium) blijkt dat de meeste bezoekers zich comfortabel in een zetel hebben genesteld. Voor één keer zijn we geneigd om dat goede voorbeeld te volgen.

Op de bühne verschijnen drie heren achter hun computers, één van hen speelt gedurende enkele minuten piano. Het wordt duidelijk dat het geheel vanavond slechts langzaam op gang gaat worden getrokken. Even later verschijnen ook de eerste projecties op het reuzenscherm dat zich achter hen bevindt. Tijdens één van die allereerste nummers horen wij achter ons een stem (die mij nog het meest doet denken aan de stem van de vader van ‘Dexter’, uit de gelijknamige tv-serie), maar al snel blijkt dat die samples van Tosca komen en dat ze ofwel tot achterin de zaal kaatsen of uit boxen achter in de zaal weerklinken.

Met de nodige geestverruimende middelen is dit wellicht een fantastische trip, maar in nuchtere staat met op tijd en stond een paar pintjes kunnen we eveneens van het geheel genieten. Op de overigens knappe visuals herkennen we op zeker ogenblik zelfs de beeltenis van actrice Charlotte Rampling. Telkens als de muzieknummers van Tosca naar hun einde zweven en het geluid langzaam wegsterft hoor je pratende mensen die in de zaal zitten. Het geheel krijgt hierbij zoiets dat ik het best kan verklaren met de term ‘Babylonische spraakverwarring’. Op zijn minst fascinerend te noemen en dat zonder aan de jointjes te hebben gezeten. 😉

Na het concert (ongeveer anderhalf uur durend schatten wij grofweg) nog wat rondgehangen in de zaal. Tot we daar vriendelijk worden buitengejast. DJ SVN heeft zich dan al in de bar geïnstalleerd, die nog behoorlijk vol blijft zitten. Even later hitten we opnieuw de road richting Zonhoven. We kunnen terugkijken op een interessant concert waarbij Tosca vrijwel integraal zijn nieuwe cd ‘No Hassle’ heeft gespeeld. Voor de rest geen klassiekers gehoord uit hun vorige cd’s, dat zou het enige kritiekpunt van de avond kunnen zijn. Om een idee te geven van hoe het eruitzag gisteravond, i.e. met identiek dezelfde visuals, raad ik aan om ‘Springer’ eens te bekijken. Enjoy!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: