Memorabele Belgische voetbalmomenten   2 comments

1001 voetbalmomenten plc.indd

Het is precies 23 jaar geleden, dat onze nationale voetbalcompetitie nog werd beslist met testwedstrijden. Destijds waren het Anderlecht en Club Brugge die voor een beklijvend slotstuk zorgden, dit jaar moeten Anderlecht en Standard in twee onderlinge wedstrijden het kampioenschap betwisten.

Een wedstrijd die ook in mijn geheugen geprent staat, speelde zich in september 1989 af op de Bosuil waar FC Antwerp een 1-3 achterstand tegen Vitosha Sofia nog omboog in 4-3 winst. Benieuwd of RAFC dit seizoen opnieuw in eerste nationale kan geraken via de eindronde. Eigenlijk zou dat bijna een ‘must’ moeten zijn in het hedendaagse voetbal. Tijdens hun laatste thuiswedstrijd zaten er 8.000 toeschouwers in de tribunes. Heel wat huidige eersteklassers halen dat aantal niet eens.

We gaan over naar een koude novemberavond in de Rotterdamse Kuip in 1985. België plaatst zich voor het WK 1986 in Mexico na een dubbele wedstrijd tegen Nederland. Georges Grün dompelt Oranje in rouw, ik heb die avond gehuild van vreugde. Uiteindelijk werd België vierde op het WK.

86

In 1988 won huidig bekerfinalist KV Mechelen de UEFA Cup tegen Ajax na een doelpunt van ‘good old’ Piet den Boer. De Maneblussers zullen welicht met weemoed terugdenken aan die periode, die misschien ooit terugkomt als het de bekerfinale van dit seizoen kan winnen tegen KRC Genk.

5 jaar daarvoor won Anderlecht eveneens de UEFA Cup tegen Benfica. Als we ooit twijfelen of onze Belgische teams nog wel kunnen voetballen, moeten we gewoon terugdenken aan de legendarische jaren ’80. Juan Lozano maakte het beslissende doelpunt in Lissabon. Destijds behaalden onze clubteams enkele knappe resultaten.

KRC Genk mocht twee keer proeven van de landstitel. Het eerste jaar dat ze daarin slaagden hadden ze een thuiswedstrijd tegen Anderlecht. Als die winnend werd afgesloten kon de titel eindelijk worden gevierd. Helaas stelde Anderlecht het feestje nog één week uit. Radzinski & co vernederden Genk in eigen huis.

Zulte-Waregem is alweer een aantal seizoenen een vaste waarde in eerste nationale. Hun Europese gloriemoment dateert toch alweer uit het seizoen 1985-1986 toen o.a. Europese voetbalgrootheid AC Milan voor de bijl ging. Het kleine essevee zorgde daarmee voor een onwaarschijnlijke stunt destijds.

En we eindigen bij de meest legendarische voetballer van Zonhoven, Luc Nilis. Voor mij één van de allerbeste voetballers die ik ooit aan het werk zag op onze Belgische voetbalvelden, tevens hoofdrolspeler bij diverse mooie doelpunten tijdens zijn periode in Anderlecht en PSV Eindhoven.

luc%20nilis%203

Advertenties

2 responses to “Memorabele Belgische voetbalmomenten

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hallo,

  Hoe kom je aan deze foto van het Belgische publiek?
  Zou ik deze foto mogen gebruiken voor mijn journalistieke productie?

  Met vriendelijke groet,

  Sjoerd Maresch

  Sjoerd Maresch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: