‘Snel geld’ (Jens Lapidus)   Leave a comment

1

Gisteren deden we iets literairs, vandaag doen we dat opnieuw. We houden wel van een goeie mix tussen spannende én kwalitatief goede literatuur dus proberen we om de volgende Scandinavische sensatie in een mum van tijd uit te lezen. Dé literaire thrillersensatie van 2009 was ongetwijfeld de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson, die ik las en degelijk bevond. Zelfs het verfilmde deel 1 lokte me richting bioscoop, maar om nu te zeggen dat de gehele reeks een absolute ‘must’ is voor iedereen … nee!

Eigenlijk verwacht ik erg veel van het eerste deel van wat wellicht de allernieuwste sensatie in thrillerland zal worden: ‘De Stockholmtrilogie’ van Jens Lapidus. Lapidus is op dit moment de best verkopende levende auteur als we bepaalde literaire bronnen mogen geloven. Van zijn eerste twee romans uit deze trilogie zijn wereldwijd totnogtoe meer dan één miljoen exemplaren verkocht. En dan te denken dat deel 2, ‘Bloedlink’ (mei 2010) en deel 3, ‘Val dood’ (voorjaar 2011) nog in vertaling moeten verschijnen. Januari 2010 zal de eerste verfilming trouwens al in de Zweedse bioscopen draaien. Maar waarover gaat ‘Snel geld’ nu eigenlijk?

In Stockholm, waar de decadente bovenwereld en de rauwe onderwereld van Zweden nauw met elkaar verbonden zijn, verdwijnt een jonge vrouw spoorloos en kruisen de wegen van drie jonge mannen elkaar. Mrado is een Joegoslavische huurling die de voogdij over zijn dochtertje probeert te krijgen. Jorge is een drugsdealende latino die uit de gevangenis ontsnapt. De ambitieuze student JW ten slotte zoekt koortsachtig manieren om zijn dure levensstijl te kunnen blijven betalen. Alledrie zwichten ze voor de destructieve lokroep van de cocaïnehandel. Net als de verdwenen jonge vrouw dromen ze van een beter leven, maar dan hebben ze wel geld nodig. Veel geld. Snel.

De vergelijking met Stieg Larsson komt niet zo maar aanwaaien. Beide auteurs pakken uit met een trilogie die zich afspeelt in de Zweedse onderwereld. Maar dat zou dan ook de enige link zijn tussen hen. Lapidus (1974) haalt zijn inspiratie eigenlijk uit het dagelijks leven, waarin hij een befaamd strafrechtpleiter is, die nogal wat beruchte Zweedse misdadigers verdedigde. Het criminele wereldje is als het ware zijn tweede biotoop. ‘Snel geld’ bevat 429 pagina’s, is uitgegeven bij A.W. Bruna en kost ca. 19,95 euro. Of het een heuse pageturner is weet ik jullie binnen enkele dagen te vertellen! Voor wie nog op zoek is naar literaire referenties: men noemt Lapidus wel eens ‘De Zweedse James Ellroy‘ en zijn stijl zou ook die van Dennis Lehane benaderen.

1_5863831!img5863760

Posted 13/11/2009 by ambijans in Literatuur

Tagged with , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: