Aangename concertjes in 2009   Leave a comment

 

Niet dat we zo verschrikkelijk veel optredens hebben bijgewoond dit jaar, maar toch vind ik het altijd weer leuk om mijn tien meest relevante én memorabele performances nog eens de revue te laten passeren. Mijn lijstje krijg je net als altijd in compleet willekeurige volgorde.

10. Tina Turner (Sportpaleis)

We weten na haar doortocht die memorabele 22 januari in Antwerpen, dat ze zonder twijfel de hipste, kranigste én meest fantastische artieste van haar generatie is. ‘Oma’s aan de top’, maar dan for real. ‘Proud Mary’ als ultiem bewijs.

9. Sinner’s Day (Ethias Arena)

Eerste festival met zogezegde vergane glorie, muziek uit het new wave tijdperk, toen je nog niet in het zwart gekleed ging om de alternatieveling uit te hangen. Lovenswaardig initiatief dat de verwachtingen volledig inloste met 10.000 bezoekers, volgend jaar wellicht nóg beter.

8. The Black Box Revelation (Pukkelpop)

Zonder enige twijfel de meest beloftevolle jonkies uit de vaderlandse rockscene. Geen wonder dat hun memorabele Pukkelpopdoortocht uiteindelijk op dvd is terechtgekomen. ‘Never alone, always together’ geeft een beetje de sfeer weer.

7. Mocky (MOD)

Knus clubconcertje voor een beperkt publiek in de onmiddellijke omgeving. Muziekodroom heeft een tijdje de tering naar de nering gezet qua programmatie maar langzaam maar zeker komt er een kentering. Voor 2010 heb ik er al drie concerten gepland and still counting (I guess).

6. Fever Ray (Polsslag)

Zelden zo’n bevreemdend spektakel aanschouwd als die avond. ‘Enkel voor de liefhebbers’ zou ik bijna durven zeggen, hopelijk gaan er snel nóg meer mensen overstag. ‘Seven’ zoals wij het met eigen ogen zagen.

5. Tomorrowland (De Schorre, Boom)

De weergoden waren ons gunstig gezind, de sfeer was knus, er was voor iedereen wat wils en we waren in goed gezelschap. In dat geval kan haast niets meer fout lopen. Memorabele ervaring (in zijn geheel), als het van mij afhangt volgend jaar gewoon opnieuw. Vette party!

4. Grizzly Bear (Pukkelpop)

Dit jaar ben ik een enorme fan geworden van Grizzly Bear en daar zijn verschillende goeie redenen voor. Ze maken fantastische muziek, hun cd’s zijn de moeite (zie binnenkort mijn top 20 van 2009) en ‘live’ ontzettend genoten op Pukkelpop.

3. Alice Russell (Depot, Leuven)

Kleine, pittige dame met een waanzinnig goeie stem! Varieert ruimschoots in muziekstijl en is dus allerminst ‘a one trick pony’. Aardig en down to earth in de omgang met haar publiek, daar houden wij wel van.

2. Temper Trap (Polsslag)

Een van de ontdekkingen van 2009, die ons wisten te verrassen tijdens Polsslag. Speelden voor een handvol mensen (bij wijze van spreken), maar lieten het niet aan hun hart komen. Hier gaan we ongetwijfeld meer van horen, ‘Sweet disposition’ is naar mijn oordeel één van de betere singles van 2009.

1. Faith No More (Pukkelpop)

Het antwoord op de vraag ‘Kunnen mijn jeugdidolen nog steeds imponeren?’ mocht met een volmondig ‘ja’ worden beantwoord. Mike Patton en de zijnen waren overrompelend en hopelijk is de mensen meer bijgebleven dan die malloot die tijdens ‘Midlife crisis’ eventjes ging stagediven. ‘Last cup of sorrow’ bijvoorbeeld. Of toen hij de ‘so called VIP’s’ ging dissen.

Door omstandigheden net buiten mijn top 10 gevallen: Finn. (klein maar fijn in CCH), Jack Peñate (met dik twee uur vertraging @ MOD), Tosca (zweverig concertje @ Depot) en My Bloody Valentine (vooral memorabel omwille van de aanslag op ieders oren). Tot volgend jaar!

Advertenties

Posted 20/12/2009 by ambijans in Concert, Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: