De Kinderpuzzel (EEN)   Leave a comment

7 koppels en 32 kinderen spelen een spel vol actie en avontuur. Welke kinderen horen bij welk koppel? Dat was in twee zinnen het uitgangspunt dat we kregen over ‘De Kinderpuzzel’, het nieuwste zondagavondprogramma van Bart De Pauw. Hiervoor trok hij met de hele bende richting Ardennen. Voor de presentatie kreeg hij ondersteuning van de ravissante Tine Embrechts.

Hier en daar werd vooraf gesuggereerd dat het programma sterk zou aanleunen bij het succesvolle Woestijnvisconcept ‘De Mol’. Voldoende reden om gisteravond aan het scherm gekluisterd te blijven. Ik deed mijn persoonlijke tv-bril op om het programma aan een ‘strenge’ kijktest te onderwerpen.

Het programma opent al meteen met spelende koppels die elkaar tijdens die eerste proef in de trein gaandeweg leren kennen. Het is de bedoeling om via op te lossen raadsels codes aan een ander koppel door te geven, die dan weer kisten kunnen openmaken. Hieruit ontstaat dan een symbool dat de mensen op de trein de gelegenheid geeft om kaartjesknippend een aantal kinderen te elimineren. Verscheidene koppels krijgen dezelfde opdracht, waarna men in de eindselectie 32 kids overhoudt van de 200 die op de trein zaten die door de Ardennen denderde.

In een ultieme selectie van tien kinderen, bleek men er uiteindelijk twee juiste te hebben uitgehaald. De vraag die je je hierbij kan stellen is de volgende: ga je al vanaf het eerste moment de boel doelbewust saboteren of probeer je het spel zo ‘normaal’ mogelijk mee te spelen zonder al te veel prijs te geven. Ga je vooral de kinderen in de gaten houden m.b.t. hun relatie t.o.v. de volwassenen? Of is het beter om zelf zo weinig mogelijk informatie door te spelen aan de andere koppels door een ‘rol’ te spelen in de groep?

In de tweede proef moesten de ouders d.m.v. opdrachten richting museum geraken, maar de kinderen saboteerden onderweg de boel. Uiteindelijk had de eerste groep nog ca. 4 minuten van de gekregen 40 minuten over om in het museum de aanwijzingen (foto’s, diploma’s, kindertekeningen, …) over de kinderen te gaan interpreteren. Op het einde van elke aflevering moeten de ouderkoppels van de 7 gezinnen de juiste gezinssamenstellingen bij elkaar puzzelen. Dat bleek moeilijker dan gedacht, want blijkbaar lijken kinderen niet altijd fysiek op hun ouders. De komende weken zullen we zeker tot de conclusie gaan komen dat er kinderen zijn die karakterieel dan weer sterk op hun ouders lijken. Om nog maar te zwijgen over hun specifieke tongval. Misschien maar goed dat men al geen Limburgse koppels heeft zitten onder de deelnemers. 😉

Nu kunnen we ons des te harder focussen op de Westvlaamse kinderen, want ook die hebben vrijwel altijd een knoert van een herkenbaar accent. Al een geluk dat er nog 18 fake kinderen tussen de 14 échte steken. Is het misschien nog andere kijkers opgevallen dat we met Loes iemand in het programma hebben zitten, die volgens mij bekend staat als een ex-kandidate van Expeditie Robinson?

‘De Kinderpuzzel’ ligt inderdaad in hetzelfde straatje van ‘De Mol’, maar dat vind ik niet eens erg. Dit programma heeft volgens mij voldoende potentieel om een kijkcijfertopper te worden. Het is nu eenmaal leuk om mee te raden met de ouders. In deze eerste aflevering kregen we daar nog niet veel de gelegenheid toe, maar dat gaat ongetwijfeld beteren in de volgende afleveringen. De ouders moesten in deze eerste aflevering ook al de pot spekken, maar het lijkt er sterk op dat bepaalde koppels de boel nog gaan saboteren om uiteindelijk in de finale terecht te komen. Ik neem aan dat men daar uiteindelijk het bijeengesprokkelde geldbedrag kan winnen. Ik ga de komende weken in ieder geval blijven kijken.

Posted 22/02/2010 by ambijans in TV

Tagged with , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: