Eén week vóór de verkiezingen!   Leave a comment

We zitten nog precies één week voor de volgende federale verkiezingen. Afgaande op de peilingen ziet het er op dit ogenblik uiterst penibel uit voor een aantal partijen. Het blijft natuurlijk maar een peiling, maar we kunnen N-VA’er Bart De Wever nauwelijks nog ‘een fenomeen’ noemen. Dat hij op dit ogenblik nummer 1 staat in de populariteitspoll is veelzeggend wat dat betreft.

Toch blijft het mij verbazen dat er zoveel mensen ineens naar N-VA neigen. Een partij die vóór hun alliantie met CD&V praktisch onbestaande was in het politieke landschap. Diezelfde CD&V is er samen met een aantal andere traditionele partijen medeverantwoordelijk voor dat N-VA nu zo ‘boomt’. Aanhangers van deze Vlaams-nationalistische partij beweren dat hun N-VA de enigste onbezoedelde partij is en misschien hebben ze nog wel een beetje gelijk wat dat betreft. Maar ’t is natuurlijk wél makkelijker om aan de zijlijn te staan roepen en nooit deel te nemen aan de macht. Zo word je slapend rijk!

Wie voor N-VA stemt is er dus van overtuigd dat het einddoel een ‘republiek Vlaanderen’ moet zijn, dat we een kleine mini-mogendheid moeten worden die zelf haar eigen boontjes dopt. Vraag een willekeurig aantal mensen op straat of zij op 14 juni wakker willen worden in een onafhankelijk Vlaanderen en ik ben ervan overtuigd dat de grote meerderheid niet wil dat ons land uit elkaar spat. Zo ver mag het niet komen. Voorwaarde is natuurlijk wel, dat de franstaligen eindelijk eens gaan beseffen dat de speeltijd al lang voorbij is en dat ze zich eens ernstig moeten gaan bezinnen over waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn.

Los van de laatste peiling wisten we vooraf al dat de kiezer tijdens deze verkiezingen de kaarten opnieuw bijzonder moeilijk zou leggen voor de onderhandelingen die men na 13 juni moet gaan opstarten. Ik wens iedereen die mee moet werken aan een nieuwe, stabiele regering voldoende moed en opoffering. Zo zijn we hopelijk klaar tegen Sinterklaas (of ben ik nu al té pessismistisch?).

Advertenties

Posted 06/06/2010 by ambijans in Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: