‘Een minuut stilte’ (Siegfried Lenz)   Leave a comment

Een warme zomer in een klein stadje aan de Oostzee vele jaren geleden. Benny Goodman en Ray Charles zijn nog in de mode. In de straten speelt een draaiorgel, men betaalt nog met marken en als de lerares Engels de klas binnenkomt staat iedereen op en roept: ‘Goedemorgen, Mrs Petersen.’

Dat Stella Petersen en haar leerling Christian elkaar liefhebben weet niemand. Toch gaat deze novelle over niets anders. Over hoe deze liefde ontstaan is, hoe uit woorden en gebaren, toevallige ontmoetingen en aanrakingen hartstocht ontsprong, hoe Christian een gedurfd plan maakte om hun liefde te bestendigen en hoe ze op noodlottige wijze tot een einde kwam. Siegfried Lenz vertelt op meesterlijke wijze over de vergankelijkheid van de liefde en de onmogelijkheid van het volmaakte geluk.

‘Een minuut stilte’ betekende in 2008 de comeback van de grote Duitse schrijver Siegfried Lenz. Een kleine, volmaakt geschreven liefdesnovelle die juichend door de literaire kritiek werd ontvangen. Niet enkel door de literaire critici overigens, ook in mijn omgeving hoorde ik al positieve geluiden. Slechts 110 pagina’s dik, een kort tussendoortje m.a.w.

Posted 26/10/2010 by ambijans in Literatuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: