KRC Genk-RSC Anderlecht (Cristal Arena, Genk)   Leave a comment

In de vooravond (18u) zijn mijn vader en ik (hij fervent voor Genk, ik al sinds mijn negende Anderlechtsupporter) samen aanwezig in een uitverkochte Cristal Arena (voor het eerst in acht jaar!) tijdens de topper tussen de nummers één en twee in de Jupiler Pro League. Genk heeft een bonus van vijf punten op achtervolger Anderlecht, ik hoop in de allereerste plaats op een aangename partij voetbal.

Moet Anderlecht zich vanavond zorgen maken? Allereerst de elementen die pro Anderlecht pleiten. Sinds 1998 verloor Anderlecht geen wedstrijd meer op Genk. De laatste verliespartij dateert van 1998, toen het met 2-1 onderuit ging na twee doelpunten van Branko Strupar. In de tijd dat Luc Nilis bij Anderlecht speelde volgde ik elke wedstrijd op Genk. Elk jaar verloor Genk toen (Nilis scoorde overigens vaak), het was de tijd dat KRC een liftploeg was tussen eerste en tweede nationale. Ik ging vroeger wel vaker naar Winterslag kijken en later naar de interessante thuiswedstrijden van Genk. Het seizoen dat Genk zijn eerste titel vierde verloor het overigens twee keer tegen Anderlecht. Thuis ging het toen met 2-5 voor de bijl, waarna de kampioenstitel één weekje moest worden uitgesteld. Vercauteren zat toen als hulptrainer van Anderlecht op de bank, Besnik Hasi (de huidige hulptrainer van Anderlecht) droeg toen nog het shirt van Genk. Als Anderlecht zijn normale niveau kan halen, dan moet Genk al in een superdag verkeren.

De elementen pro Genk dan. Genk speelt thuis, de fanatieke thuissupporters zullen er alles aan doen om hun manschappen richting zege te stuwen. Genk blijft (zelfs bij eventueel verlies) aan de leiding. Het mist spelmaker Kevin De Bruyne (klierkoorts), maar Vossen, Barda, Buffel en Ogunjimi (nog onzeker door ziekte) verkeren stuk voor stuk in bloedvorm. Anderlecht verschijnt zo mogelijk nóg meer gehandicapt aan de partij. Polak (schorsing), Biglia (hamstrings) en Deschacht (enkel) zijn sowieso niet van de partij. Juhasz (hamstrings) en Boussoufa (enkel) worden klaargestoomd. Voor Legear, De Sutter en Wasilewski komt deze wedstrijd wellicht net te vroeg. Een unieke kans voor Genk om de kloof opnieuw tot 8 punten uit te diepen. Het is tevens de dertiende speeldag, voor de bijgelovige zielen onder ons wordt dat dus nagelbijten. 😉

UPDATE

Eén uur voor aanvang van de wedstrijd vertrekken mijn vader en ik richting stadion. Toegegeven, dat is heel erg link. Al 1600 m vóór de afrit Genk wordt het filerijden tot aan de parking. Daar hebben we nog een hele toer moeten maken, tot we bijna weer terug van de parking af waren, alvorens we een plekje hadden gevonden. Het is 20 voor 6 en we moeten onze tribuneplaats in het stadion nog trachten te vinden.

We zitten in vak E (aan de linkerkant van het doel), waar we ca. twee minuten vóór het wedstrijdbegin pas terechtkomen. Van een nipte binnenkomst gesproken. Zo zien we al meteen een kansje voor Vossen, aan de overzijde troeft Legear Pudil af, Lukaku komt net te laat maar er is niemand gevolgd aan de tweede paal. Een paar minuten later is het opnieuw Legear die voorzet, Boussoufa trapt binnenkant paal, Kljestan is goed gevolgd en 0-1 Anderlecht.

Een kwartier later is het echter bingo aan de overkant, waar Boussoufa balverlies lijdt na een slordige pass van Kouyaté, Buffel aan de haal en met een heerlijk stiftertje verschalkt hij Proto. Hierna zien we vooral veel middenveldspel en kleine, vervelende foutjes langs beide zijden die het tempo helemaal uit de wedstrijd halen. Na de rust komt Anderlecht terug iets snediger aan de aftrap dan Genk. Het is alweer Legear die binnen de eerste 10 minuten van de tweede helft de bal gevaarlijk naar binnen draait, waar Lukaku voor Matoukou opduikt om de 1-2 binnen te koppen.

Genk moet nu komen, Anderlecht kan rustig op de counter speculeren. Opgelegde kansen voor Camus en Buffel worden niet verzilverd, ook de inbreng van Ogunjimi en Dugary zet geen zoden meer aan de dijk. Anderlecht vergeet Genk op de tegenaanval uit te tellen, zodat het spannend blijft tot de laatste minuut. Uiteindelijk haalt Anderlecht het met 1-2.

Wat maakte volgens mij dan het verschil? Ik denk dat Ariël Jacobs een gouden zet heeft gedaan door Jonathan Legear alsnog te laten starten. Dat was een gesel voor de Genkse defensie, Pudil heeft eigenlijk geen bal geraakt tegen hem. Vossen was bij Genk vrijwel onzichtbaar, ook Lukaku werd vrij goed uit de wedstrijd gehouden maar kon toch zorgen voor de winning goal. Genk ziet zijn voorsprong van acht naar twee punten herleid. Eigenlijk is dat niet eens van belang, want de nacompetitie beslist uiteindelijk wie kampioen wordt.

Posted 31/10/2010 by ambijans in Sport

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: