Een eigen kwis? (bis)   4 comments

Onze twee dubbele kwisweekends (vrijdag en zaterdagavond kwis) zitten erop. Tijdens het eerste weekend haalden we twee keer de tweede plaats, afgelopen weekend werden we op vrijdag 8ste op 82 teams, zaterdag 4de (net hetzelfde resultaat in deze kwis als vorig jaar). Over de kwissen van het eerste weekend hebben we weinig of geen opmerkingen. Die van afgelopen weekend waren wisselend van kwaliteit (zaterdag een uitstekende kwis, vrijdag was het een stuk minder).

Nu kan je wel zeggen: typisch, op een kwis waarin jullie minder scoren is het makkelijker om kritiek te spuien dan op eentje waarin het resultaat wél volgens de verwachtingen was. Maar de kwissen van vrijdag en zaterdag lagen mijlenver uit elkaar, terwijl het verwachtingspatroon voor beide kwissen ongeveer gelijkaardig was. Zaterdagavond laat ik gemakshalve buiten beschouwing, maar voor de kwis van vrijdagavond valt er eigenlijk een hoop te zeggen.

Vorig seizoen tijdens editie 1 was de JCI-kwis in Genk zodanig interessant (dadelijk een cat. 5) dat we de lat onmiddellijk vrij hoog legden voor hun tweede kwis. Editie 1 liep het kwistechnisch vrij vlot, alleen de zaal was nogal krap omdat men de toevloed een beetje verkeerd had ingeschat. Door zaal ‘De Kring’ in Waterschei in te ruilen voor de grotere Limburghal leek dat probleem volledig opgelost. Wij zaten helemaal vooraan tegen het scherm, dus onze bewegingsvrijheid was vrij groot, maar met 82 teams in totaal zat de rest van het deelnemersveld nogal claustrofobisch kort op elkaar. Nu ja, dat was eigenlijk ons probleem niet.

Editie 1 had al een Spielerei in de vragenrondes zitten (zoiets moet kunnen), maar tijdens editie 2 kwam men met het Ikea-concept op de proppen. Een soort van Lückentext die je met behulp van een meegeleverde Ikea-catalogus kon vervolledigen. Tot zover vinden we dat nog best, maar dat je die ronde op 35 punten zet vonden wij er persoonlijk over. Onze doelstelling om de top 5 te halen (zoals in hun allereerste kwis) kreeg hiermee een serieuze knauw. De achterstand op de koplopers bedroeg na ronde 1 meer dan 10 punten, wat een beetje van het goede te veel was, zoals later zou blijken.

Blijkbaar was er niet enkel ergernis aan onze tafel (die overigens pas was geluwd na een ronde of vier), ook elders hoorden we dezelfde klachten. We hadden bijvoorbeeld na die eerste, desastreuze ronde de tweede helft van Oostenrijk-België kunnen gaan kijken of gewoon naar huis kunnen gaan. Uiteindelijk zaten we de hele kwis uit met het hier reeds vernoemde resultaat. Nochtans zijn we redelijk wat gewend op kwissen: een percentagekwis met Vlaamse inslag (Valentijnskwis van de N-VA in Koersel), bieren/cola/kaas/chipsproeven (diverse kwissen), krantenronde (Kievitkwis) en praktische proeven (Loemp is oeg vis), we zijn het elders allemaal wel eens tegengekomen. Ons devies luidt nog altijd: laat dit soort ongein liever weg in algemene kenniskwissen, want je meet er naar ons gevoel geen kennis aan af.

Waarmee we meteen bij de titel van dit blogbericht zijn aanbeland. We willen nog steeds een eigen kwis organiseren, niet omdat we dat zelf zo graag willen (of misschien toch wel een klein beetje), maar ook omdat andere bevriende kwisploegen ons daarover wel eens interpelleren. Ondertussen organiseren al een flink aantal Limburgse teams hun kwis (heel soms gaat de opbrengst naar henzelf, veel vaker naar een ondersteunende organisatie). Quimbro (diverse kwissen), Pelter Skelter (Zonneweelde en HVV-kwis), Noojt Kontent (Kiqqerkwis), Racing Denk (Silvaticakwis), Calabria (Smokkelkwis), Grand Cru (VAC-kwis), Remember Londonderry (Negro y Rubia quiz), De Vier Wijzen (Woudtrapperskwis) en Dementia Praecox (K’wist’t in Godske) doen al hun duit in het zakje. De pertinente vraag luidt dan ook: wanneer gaan de Moedige Missers eens over tot actie? We kunnen jullie voorlopig vertellen dat we binnenkort terug gesprekken hopen aan te knopen met geïnteresseerde instanties. De goesting om eens iets in mekaar te steken is zeker aanwezig (we gaan er onszelf nóg sympathieker door maken, terwijl we nu al niet te klagen hebben). 😉

We bewandelen dus eerst een aantal pistes, waarna er hopelijk ergens witte rook uit een schoorsteen dwarrelt. Zonhoven telt meer dan 50 verenigingen die actief zijn in diverse domeinen. Het moet al vreemd lopen, mocht er daar geen enkele tussenzitten die het niet eventueel ziet zitten om middels een kwis hun verenigingskas te spijzen. Mocht je je na het lezen van dit bericht spontaan aangesproken voelen, laat ons dan gerust iets weten. Vroeg of laat komt er hier of daar wel iets uit de bus, daar maak ik me geen zorgen over. Ook voor dit blogbericht gelden de beroemde woorden: to be continued …

Posted 28/03/2011 by ambijans in Algemeen

4 responses to “Een eigen kwis? (bis)

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ik stel voor om dan de kwis in de bibliotheek te houden met doe-opdracht. Elk team moet zo snel mogelijk 5 boeken lenen door ze zelf te scannen. Alhoewel, aan het leengedrag gisteren te zien, gaat de kwis dan uitlopen tot ver na middernacht!

  2. Kan u me over dit onderwerp even opbellen wanneer u tijd heeft 0497/177943

    Mvg

    David Brugmans

    David Brugmans
  3. David, vandaag en morgen ben ik ‘cultureel’ actief. Ik zal je zaterdag eens contacteren. Ik kan je eventueel ook toevoegen via facebook (mocht dat makkelijk zijn)? 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: