TV Nostalgie (5)   Leave a comment

Welkom terug in onze rubriek waarin we op zoek gaan naar legendarische tv-fragmenten die iedereen zich vrijwel meteen voor de geest kan halen. We zijn dan wél in de veronderstelling dat jullie deze keer in de leeftijdscategorie van de dertigplussers zitten, dus onze reis in de tijd is nu net iets verder. Zo komt ons eerste fragment uit het legendarische programma ‘Te Land, ter zee en in de lucht’, dat al sinds begin jaren ’70 op de Nederlandse tv loopt. Zelf waren wij fans van het onderdeel ‘achteruitrijden’ met het bijhorende commentaar van André van Duin. Er waren diverse onderdelen zoals tobbedansen, fiets ‘m erin enz.

Ook onze volgende bijdrage staat op mijn netvlies gegrift. De meeste mensen kennen Ivan Heylen wellicht als zanger van ‘De werkmens’ of ‘De wilde boerendochter’. Vandaar dat we graag een stukje laten zien uit zijn programma ‘Op zoek naar België’ waarin hij telkens op zoek ging naar bepaalde aspecten van ons land. In één van die afleveringen ging hij op zoek naar eeuwelingen, waarna er twee ten tonele verschenen. Ze waren nog vrij kras, maar de ouderdom zorgde ervoor dat niet alles vlekkeloos functioneerde. Zijn broer Martin is ondertussen misschien al bekender dan Ivan, die enkel nog langskwam in een soort van celebrity Big Brother, die blijkbaar ook presenteerde op het ondertussen ter ziele gegane GunkTV en nog zijn opwachting maakte in een kookprogramma op tv.

Nog zo’n opgemerkte talkshowhost uit de 80’s is Jan Lenferink, die flink wat bekendheid verwierf met zijn talkshow ‘RUR’. Het pak rammel dat hij kreeg bij de hells angels was legendarisch, maar meestal ging het er op zondagavond net iets ontspannender aan toe met zijn aanwezige gasten. Dré Steemans alias Felice probeerde in Vlaanderen een beetje hetzelfde met ‘Incredibile’, maar dat vormde in de verste verte geen competitie voor Lenferink.

Nee, als er bij ons dan toch eens hard werd gelachen in een spelprogramma, dan bleek dat helemaal de bedoeling niet te zijn. Op 8 april 1987 hadden we bijvoorbeeld de legendarische ‘Pak de Poen Show’, gepresenteerd door de gebroeders Verreth. De wet van Murphy is nergens zo doeltreffend bewezen als op die ene fatale tv-avond. Doffe ellende! De volgende twee uitzendingen mocht een échte vakman als Luc Appermont de honneurs waarnemen, waarna het programma werd afgevoerd. Het format bleek dan toch niet zo sterk te zijn!

We hebben tot slot nog een aantal memorabele bloopers uit legendarische spelprogramma’s voor jullie in petto. Zo was ‘Blind Date’ soms écht top, konden we harder lachen met de flaters bij ‘Rad van Fortuin’ dan de moppen waarmee Walter Capiau later bij HT&D op de proppen kwam. Zelfs de professionals bij Woestijnvis ontkomen er niet aan. Het kan echter ook helemaal anders. Zo moesten wij bijvoorbeeld ontzettend hard lachen om een doodgewone stommiteit van onze eigen Vlaamse Chuck Norris, de genaamde Freddy De Kerpel. In het programma ‘Fear Factor’ ging hij tot het uiterste, maar hij stak daarvoor geen tandje bij, wel integendeel … Bij De Kreuners was lachen blijkbaar aanstekelijk want ook Ben Crabbé lag in een breuk tijdens ‘De Tabel van Mendeljev’, die om meer dan één reden écht grappig was.

Geplaatst17/02/2012 doorambijans inTV

Plaats een reactie