Best music of 2012 (oktober)   Leave a comment

 

Gisterennamiddag zaten wij op een zonovergeten dag in Maasmechelen Leisure Valley rond te kuieren. Veel volk, gezellige sfeer, maar niets geshopt. Goed hè! Broermans shopte wél en zorgde ervoor dat de economie in de buurt nog een tijdje blijft draaien. 😉 Vandaag toveren we een tiental interessante releases uit onze hoge hoed voor de oktobermaand. Er zit ongetwijfeld weer voor elk wat wils bij. Kastelruther Spatzen, Milow, KISS en Mika zitten er (om diverse redenen) niet bij. Maar wat dan wel?

Natasha Khan aka Bat For Lashes bijvoorbeeld, die met ‘The Haunted Man’ al aan haar derde cd toe is. Hooggespannen verwachtingen ook weer  voor deze cd en altijd weer diezelfde vraag: ‘wanneer zal BFL nu eindelijk eens doorbreken voor een groter publiek?’ Heel snel hopen wij alleszins. Misschien kan ‘Laura’ al een goeie aanzet zijn?

De volgende in het rijtje is Flying Lotus. ‘Until the quiet comes’ is het vierde wapenfeit voor de man die in het dagelijkse leven gewoon de naam Steven Ellison draagt. Ik heb al vaker gezegd dat Warp een kwaliteitslabel is en dat is dit keer niet anders! Al ben ik me ervan bewust dat dit geen spek voor eenieders bek zal zijn. ‘Putty boy strut’ lijkt kinderlijk eenvoudig in mekaar geflanst, maar is dat wel zo?

Ergens in 2007 kwam het Duitse Boys Noize hier aan de oppervlakte drijven, maar na 2009 werd het plots verdacht stil rond Alexander Ridha. Toch bleef hij niet stilzitten, want nu is er ‘Out of the black’ waarop hij geassisteerd wordt door Snoop Dogg. Landgenoot Siriusmo schiet hem zo bijvoorbeeld ter hulp op ‘Conchord’. Voor de liefhebbers: hij staat in november trouwens op ‘I Love Techno’, waar ik ‘m ook ooit ‘live’ aan het werk zag.

Ook terug van weggeweest is Kosheen, dat na 5 jaar nog eens met een cd op de proppen komt, ‘Independence’ waaruit we ‘Get a new one’ selecteerden. Na hun debuutcd ‘Resist’ (2001) kwamen hun twee volgende cd’s hier nauwelijks van de grond. Wij vrezen helaas dat de nieuwe cd opnieuw geen voltreffer zal zijn, zodat zangeres Sian Evans & co tot het einde der dagen zullen worden herinnerd aan een drietal sterke singles van hun debuut. Jammer!

Iemand die ook nauwelijks waardering krijgt is Beth Orton. Steevast bejubeld om haar stem en haar nummers, maar voor een select publiek in haar geval. Haar zesde cd, ‘Sugaring season’ zal naar alle waarschijnlijkheid eenzelfde lot beschoren zijn. Orton kwam ooit aan dde oppervlakte als vocaliste bij Chemical Brothers en werd hierna gelukkig nog opgepikt door tal van andere bands en artiesten (Red Snapper, William Orbit, Annie Lennox, …). ‘Magpie’ haalt (net als haar overige werk) weer een hoog niveau.

Wij hebben altijd al een stevige boon gehad voor het charmante duo Matt & Kim. Daar zal de aanwezigheid van de drummende frontvrouw Kim Schifino allicht niet vreemd aan zijn. Hun nieuwe cd heet ‘Lightning’ en opent met ‘Let’s go’. Wel, daar word ik op een maandagmorgen spontaan vrolijk van … maar wie ben ik natuurlijk! 😉

Nog zo’n band wiens allereerste cd een schot in de roos was. Met ‘Lonerism’ moet het Australische Tame Impala (uitstekende doortocht destijds op Pukkelpop 2010) trachten minstens even goed te doen.  ‘Elephant’ laat verhopen dat ze die opdracht met glans gaan waarmaken!

We hebben deze maand plaats gereserveerd voor twee Belgische releases. De Kortrijkzanen van Goose mochten absoluut niet ontbreken. Ten eerste omdat ze één van die bands zijn die zelfs in het buitenland vaste voet aan de grond lijken te krijgen. En ten tweede natuurlijk omdat ‘Control Control Control’ hun derde cd is in zes jaar tijd. ‘Control’ klinkt weer ouderwets goed.

Balthazar is één van mijn favoriete Belgische groepen en ik zal het ook blijven zeggen: als je ze ergens ‘live’ kan gaan bekijken dan moet je zeker niet twijfelen. Zij staan al een tijdje op de rand van de doorbraak naar een veel groter publiek. We nemen aan dat ‘Rats’ weer nieuwe mogelijkheden biedt voor die buitenlandse markt. Er is ongetwijfeld potentieel genoeg, zo laat ‘Oldest of sisters’ ons al merken.

En we eindigen deze oktobermaand met een band die een heel eigen geluid heeft dat ons steeds meteen bij de lurven heeft. Ik had er niet eens erg in, maar het was alweer vijf jaar geleden dat Pinback nog een nieuwe cd op de markt bracht. Nu is er ‘Information retrieved’ waarop je ‘True north’ kan terugvinden. Verwacht niets nieuws van deze heren, want je krijgt weer die vertrouwde sound die we al van hen kennen. Volgende maand nieuwe plaatjes, maar pas in de tweede helft van de maand omdat we aan het andere eind van de wereld zitten bij het veranderen van de maand.

Posted 01/10/2012 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: