Verjaardagsetentje bij ‘De Goei Goesting’ (Hasselt)   2 comments

De Goei Goesting

Binnen enkele dagen heeft deze jongen weer een extra jaartje op de teller staan. De jaren vliegen voorbij, de extra kilo’s komen helaas ook om de hoek loeren. Na de komende week moeten we misschien toch eens iets aan onze conditie doen, want al te vaak horen we in onze omgeving alarmerende geluiden van mensen met hart -en vaatziektes, overgewicht etc. We zijn misschien niet moddervet, maar dat mag geen argument zijn om voorlopig niets aan de fysieke conditie te doen. Dit gezegd zijnde, kunnen we vertellen dat we straks na de zondagse shift op het werk bijna rechtstreeks doorrijden naar de plek waar we alvast de aanzet geven naar mijn verjaardag. Samen met mijn ouders, twee ooms en twee tantes doen we ‘De Goei Goesting’ nog een keertje aan. ’t Is ondertussen alweer véél te lang geleden.

Hoe ziet onze voorgeschiedenis met ‘De Goei Goesting’ er eigenlijk uit? Er was ooit een tijd dat wij nog ambitieus met enkele andere Jong VLD’ers aan politiek deden in Zonhoven (van pakweg 1994 tot 2000). Toen enkele sterkhouders afhaakten besloot ik om met die twee kameraden (Marc en Philip) op regelmatige basis te gaan eten in deze zaak (meestal op zondag). Destijds waren ze nog gevestigd in de Dr. Willemsstraat in Hasselt. Elk om beurt betaalden we daar de rekening. Het feit dat we vaak teruggingen was al een teken dat we meer dan tevreden waren over het eten, de sfeer, de omkadering en de vriendelijke bediening ter plaatse. Het was uiteraard ook de ideale uitlaatklep om nog eens door te bomen over vroeger (de Zonhovense politiek en de positie van de jongeren binnen het grotere geheel). Dat kon daar makkelijk, want in de zomer kon je bijvoorbeeld behoorlijk anoniem in het zonnetje vertoeven op hun prachtige terras. De liberale jongeren werden in Zonhoven niet ‘au sérieux’ genomen, een pijnlijke vaststelling toentertijd. Dat gaf wat frustratie, maar in ‘De Goei Goesting’ konden we alles uiteindelijk weer herleiden tot de juiste proporties genietend van lekker eten en drinken in goed gezelschap.

Eens onze échte studententijd voorbij was, verwaterde dat restaurantbezoek een beetje. Je kent dat wel: plots denken mensen aan trouwen, bouwen, kindjes en hun drukke job slorpt ineens meer tijd op dan hen lief is. Ook de politieke tijden veranderen gelukkig: anno 2013 zitten er drie liberale jongeren in de gemeenteraad (eentje als schepen, de ander als voorzitter van de gemeenteraad) en er kloppen straks alweer mensen aan de poort die nu nog deel uitmaken van de OCMW-raad. Wij gingen nog één keer naar de zaak (oude adres) ergens in januari 2005. Mama, papa, Bart, Charlotte en de toen piepjonge Louise (mijn petekind) die net kon lopen. Bijna veertien maanden oud, stapte ze ’s avonds door de zaak terwijl de serveerster een beetje moest slalommen om haar niet omver te lopen. Het was die avond redelijk rustig, maar toch moesten we in de gaten houden dat Louise niet in de keuken binnenliep. Je kon toen nog mooi de chef in de open keuken zien staan. Achteraf is de zaak dan verhuisd naar de Zuivelmarkt, waar het nu al een aantal jaren een vaste waarde is. Sinds die tijd kan ik mijn bezoekjes aan de zaak helaas op de vingers van één hand tellen.

Enkele jaren geleden heb ik er eens drie collega’s getrakteerd rond mijn verjaardag (da’s precies toch een beetje de rode draad in het hele verhaal), vandaag dus weer. Zaakvoerders Dirk en Tania hebben het hele concept in de loop der jaren serieus veranderd. Waar je in de begindagen hoofdzakelijk à la carte kon eten, is er tegenwoordig meer diversiteit. 7 dagen op 7 kan je er terecht voor zowel een kleine hap, als voor net iets grotere honger! Hoe hongerig onze tafelgasten waren kan je hier na afloop teruglezen.😉

UPDATE

We waren nochtans op tijd vertrokken naar Hasselt, maar hadden helaas geen rekening gehouden met het feit dat er een koopzondag op het programma stond n.a.v. de koopjesperiode. Iedereen zal wel weten dat parkeren in de Hasseltse binnenstad geen sinecure is. Je wordt m.a.w. gedwongen om een flink stuk te wandelen ofwel om de eerste de beste parkeergarage te benutten. Wij nemen er eentje die uitkomt op de TT-wijk, waarna we een stukje te voet moeten wandelen richting Goei Goesting. Ter plaatse worden onze jassen aangenomen, waarna we aan tafel bij ome Paul en tante Nicole kunnen gaan zitten. Het academisch kwartiertje was net gepasseerd, dus besluiten we maar meteen om erin te vliegen. Het is druk in de zaak, alle tafeltjes zijn mooi bezet en het personeel zwermt doorheen het pand. Iedereen rondom ons zit druk te keuvelen, dus de grote verjaardagskaart inclusief melodietje gaat een beetje verloren in het geroezemoes. We weten de geste echter te waarderen!

Op de menukaart staat dat je per groep best een maximum aantal gerechten bestelt, omdat anders de wachttijden wel eens zouden kunnen oplopen. We nemen alvast onze voorzorgen en laten een fles spa blauw en rood plus een fles rode en witte huiswijn aanrukken. Gelukkig kiezen mijn tafelgenoten vrijwel unaniem voor het jaarmenu ‘Goei Goesting’, een driegangenmenu à 49 euro per persoon. Als voorgerecht kiezen vier mensen voor gebakken coquilles met rookworst, schorseneren, krokant van spek en erwtencoulis. Ikzelf ga samen met twee andere disgenoten voor carpaccio van Wagyu rund met Parmezaanse krullen, olijfolie, fleur du sel en rucola. De eerste fles rode en witte wijn zijn dan leeggedronken, die vervangen we door twee nieuwe exemplaren. Voor het hoofdgerecht is mijn vader de enige vreemde ‘eend’ in de bijt: hij kiest voor kabeljauwhaas met gebakken spitskool, aardappelen à la boulangère en kalfsjus. De rest gaat voor op de plancha geschroeide kalfstournedos met bearnaise of zwarte pepersaus,verse frieten en zomergroenten. Pas bij het dessert gaat iedereen unaniem voor hetzelfde gerecht: crème brûlée van vanille met een lauwwarme madeleine.

Doe daar achteraf nog een koffietje of een cappuccino bij voor iedereen en we zaten zonder dat we ons écht hadden moeten haasten bijna drie uur verder. Bij aanvang zat de zaak helemaal vol, toen we vertrokken zat er bij ons in de buurt plots niemand meer. Af en toe druppelden er terug wat mensen binnen. Ook het overdekte terras buiten zat nog helemaal vol. Het personeel kon een beetje beginnen opruimen en zich alvast prepareren voor de late shift vanaf 18u. De Goei Goesting heeft precies een gouden concept ontdekt, omdat ze zich richten naar verschillende doelgroepen. De bezoekers die er komen kan je onmogelijk in één vakje stoppen, dus wordt de drempel meteen een stuk lager. Wie iets uitgebreider eet (zoals wij vandaag deden) betaalt daar uiteraard een prijs voor. Nogal wat mensen zullen die prijs misschien fors vinden, maar de grote drukte vandaag bewijst dat er toch nog een heel segment cliënteel bestaat dat daar (ondanks de crisis) weinig rekening mee houdt. Gewoon een heel jaar het wekelijkse frituurbezoek afschaffen en je kan in gezelschap één keer fatsoenlijk gaan tafelen bij ‘De Goei Goesting’. Om het met de woorden van wijlen Nonkel Bob te zeggen: ‘Het eten, de bediening, de sfeer en gezelligheid waren vandaag weer tip top tip tip top!’😀

Posted 06/01/2013 by ambijans in Algemeen, Culinair

2 responses to “Verjaardagsetentje bij ‘De Goei Goesting’ (Hasselt)

Subscribe to comments with RSS.

  1. Helaas is het me daar enkele dagen terug,weer eens serieus tegengevallen…..als je een tafel van 14 niet kunt bedienen met twee verschillende menu’s dan wordt het erg………
    Alé, Jans’ke ik wens jou alvast Bon Appetit en een fijn avond toe…zeker als er een jaartje bij komt! Maar mijn avond was naar de klo***.

    • Ik kan alleen voor mezelf spreken natuurlijk, maar ik heb enkel goeie herinneringen aan die zaak. Je kan het ook niet meer vergelijken met vroeger hè, ’t is er nu een stuk groter dan toen. In Hasselt zitten trouwens een hele hoop goeie restaurantjes, die ‘Hoofdstad van de Smaak’ klopt dus wel. Soit, ik laat het straks gewoon op mij afkomen.🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: