Best music of 2013 (juni)   Leave a comment

QOTSA

Met de junimaand voor de deur jagen we er alweer onze zesde editie van dit jaar door. Vooraf dacht ik dat dit een luwe releasemaand zou worden, maar niets is minder waar. Ik denk dat vrijwel elke rechtgeaarde muziekliefhebber deze maand het meest uitkijkt naar ‘… Like clockwork’, alweer de zesde full cd van Queens of the Stone Age, ongeveer zes jaar na ‘Era vulgaris’. De heren hier introduceren is absoluut onnodig dus zwieren we hier de openingstrack ‘Keep your eyes peeled’ op onze blog. Geen idee of jullie het horen maar vocaal wordt Josh Homme hier aangevuld met Jake Shears, zanger bij Scissor Sisters.

We gaan ervan uit dat iedereen tegenwoordig ook weet wie Miles Kane is (gastmuzikant bij Arctic Monkeys en verder ook bij The Rascals en The Last Shadow Puppets actief). De man had op Pukkelpop 2011 gestaan, als daar die bewuste storm niet was geweest. Maar wij gaan keihard voor revanche op de Pukkelpop 2013 editie. ‘Don’t forget who you are’ is de opvolger van ‘Colour of the trap’ uit 2011. De titeltrack wordt dezer dagen gewoon grijsgedraaid op StuBru tegenwoordig, dus opteren wij dit keer voor ‘Give up’.

Het Schotse Camera Obscura kwam ons voor het eerst ter ore via hun cd ‘Let’s get out of this country’ uit 2006. In 2009 kwam opvolger ‘My maudlin career’ op de markt en nu vijf jaar later staat hun vijfde wapenfeit, ‘Desire lines’, op verschijnen. Ze zijn dan ook al bezig sinds 1996 met het maken van goed in het gehoor liggende popmuziek zoals blijkt uit ‘Fifth in line to the throne’.

Muziek van down under iemand? Lenka Kripac, kortweg Lenka, bouwjaar 1978, verbaasde in 2008 met haar titelloze debuut, waarvan jullie vast ‘The Show’ kennen. In 2011 kwam opvolger ‘Two’ en nu is er nummertje drie, ‘Shadows’. Daarop o.a. deze openingstrack ‘Nothing here but love’. Ik hoor echo’s van Edi Brickell en Regina Spektor, voorwaar geen slechte referenties wat mij betreft.

Ik denk niet dat we nog iemand hier moeten vertellen dat wij meer dan een flinke boon hebben voor twee mannen uit Edinburgh, die door het leven gaan onder de naam Boards of Canada. We hebben liefst acht jaar geduld moeten oefenen na ‘The Campfire Headphase’, maar dat wordt straks ruimschoots beloond met ‘Tomorrow’s Harvest’. ‘Reach for the dead’ doet alvast uitschijnen dat we ons weer mogen opmaken voor een nieuwe luistertrip van dik één uur. Een mens mag nooit afgaan op geruchten die al werden gelanceerd op internet, maar ik zeg het hier alvast: ‘dit zou best wel eens bij mijn persoonlijke eindejaarslijstjesvoer kunnen geraken’. Al zal deze muziek vast niet iedereen weten te bekoren, iets waar we overigens best begrip voor hebben. Voor die mensen is er altijd nog Coldplay of Milow. 😉

Nu we toch de naam Coldplay hebben laten vallen … onze volgende band ligt een beetje in het verlengde van het reeds vernoemde Coldplay. Kodaline was ook één van de eerste bands die dit jaar prijsgaven dat ze op Pukkelpop 2013 zouden spelen. Ik ben er zelf niet meteen kapot van, maar het zou mij niet verbazen mocht Kodaline ooit ‘the next big thing’ worden. Als ik toch iets moet kiezen uit hun oeuvre, dan ‘Love like this’ want dat valt nog best te pruimen. Hun cd heet trouwens ‘In a perfect world’.

Wie zichzelf graag een electronica-adept noemt, zit vast en zeker goed bij het Britse Gold Panda. Deze Brit, die nog een tijdje in Japan woonde en ondertussen alweer een tijdje in Berlijn resideert maakt electronica met geluidjes waardoor je je dadelijk in India waant. ‘We work nights’ is een heel toepasselijke titel voor iemand die in z’n vrije tijd wel eens plaatjes plugt.

Net als bij het eerder genoemde Camera Obscura dateert onze eerste kennismaking met het Braziliaanse Cansei de Ser Sexy (kortweg CSS genoemd) eveneens uit 2006. Later zag ik ze ooit eens dj’en op het Hasseltse Playfestival, maar hun titelloze debuutcd wisten ze helaas nooit meer te overtreffen. Mocht ‘Hangover’ niet meteen een schot in de roos zijn op muzikaal vlak, dan is de clip tenminste al geslaagd. En mannen geef toe … zangeres Lovefoxxx is écht wel een lekker stuk!

Wij zijn niet bepaald fans van Duitsland of Duitsers (en dat bedoel ik heel algemeen). Ooit eens een trauma opgelopen na Bremen-Anderlecht en dan geraak je daar dus nooit meer vanaf. Toch moeten we ze één ding nageven: o.a. hun auto’s zijn van voortreffelijke kwaliteit, sommige muziek idem dito. In Berlijn alleen al wonen evenveel getalenteerde muzikanten als in heel België, daardoor wordt de stad ook gezien als een muzikale bakermat. Ook Moritz Friedrich, beter bekend onder de naam Siriusmo woont en werkt in Berlijn. Zijn nieuwe cd heet heel toepasselijk ‘Enthusiast’. Geen idee of jullie enthousiast worden bij het horen van bijvoorbeeld ‘Itchy’. Ik vind het alleszins niet slecht klinken!

We maken opnieuw een korte tussenstop in het Australische Melbourne, waar Midnight Juggernauts vandaan komt. Persoonlijk vond ik ‘Dystopia’ uit 2007 een prachtplaat, hun opvolger uit 2010 was iets minder dus is alle hoop nu gevestigd op ‘Uncanny Valley’ dat vanaf 17 juni in de reguliere handel verkrijgbaar is. De band maakt een aangename mix van electronica en rock, die soms nogal psychedelisch van aard is. ‘Memorium’ klinkt volgens mij trouwens al veelbelovend. Luister vooral zelf zou ik zeggen!

Qua hoge verwachtingen lijkt deze maand nu al onovertroffen. Holden (vroeger gewoon James Holden) maakt zeven jaar na ‘The idiots are winning’ zijn come-back met een nieuwe full cd die ‘The Inheritors’ zal heten. Volgens insiders is Holden niet meteen de meest minzame en bescheiden muzikant van de hele hoop, al zou zijn grootspraak anderzijds ook kunnen duiden op zelfzekerheid. Die twee begrippen willen soms al eens dicht bij elkaar liggen. Afgaande op hoe ‘Renata’ klinkt, denk ik dat we best optimistisch mogen zijn voor wat betreft de rest van de tracks.

Het uit Vancouver afkomstige Lightning Dust verbaasde vriend en vijand met de eerste twee cd’s die ze uitbrachten: hun titelloze debuut uit 2007 en opvolger ‘Infinite light’ uit 2009. In ‘Fantasy’ worden de gitaren verruild voor synthesizers en het folky geluid neigt nu meer naar electronica. Benieuwd hoe de fans deze flinke ommezwaai zullen verteren. Als dat een nummer als ‘Diamond’ oplevert, dan is dat mooi … toch?

Na het horen van het grensverleggend goede schijfje ‘Beyond skin’ van Nitin Sawhney uit 1999 dacht ik dat deze man zijn broodje gebakken zou zijn. Toch bleef de écht grote doorbraak uit voor deze ondertussen bijna 50 jaar oude Brit met Indische roots. Je kan geen stijlen noemen of hij durft ze wel eens met elkaar vermengen en dat ondertussen al tien cd’s aan een stuk. Ik vermoed dat ‘OneTwo’ niet meteen voor een grote verandering zal zorgen, maar als luisteraars na het horen van ‘River pulse’ overstag gaan om meer van deze artiest te ontdekken, dan zou dat al een mooie zaak zijn!

We gaan er deze keer uit met een half Brits, half Japanse dj én producer die haar weg zoekt in zowel house als dubstep en aanverwanten. De 25 jaar oude Maya Jane Coles is ondertussen uitgegroeid tot één van de beste vrouwelijke dj’s ter wereld. Na haar titelloze debuut uit 2010 is het nu tijd voor ‘Comfort’. Voor ‘Everything’ laat ze zich bijstaan door Karin Park, een jonge Zweedse electronica-artieste die vorig jaar een debuutcd op de markt bracht. Brengen eveneens nieuwe cd’s op de markt deze maand: The Fall, Megadeth, Filter, Black Sabbath, Beady Eye, These New Puritans, KT Tunstall, Polysics, Smith Westerns, Jimmy Eat World, Surfer Blood, amiina, Sigur Rós, Tunng, Zomby, Alela Diane, Empire of the Sun, Tom Odell, Matias Aguayo, Transplants, Lloyd Cole en Scott Matthew. Ik vrees nu al voor de maanden juli en augustus, want de vakantiemaanden zijn meestal vrij luw als het om nieuwe releases gaat. Over exact één maand weten jullie meer!

Advertenties

Posted 01/06/2013 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: