Verjaardagsetentje bij ‘De Kristalijn’ (Genk)   Leave a comment

de kristallijn genk

Misschien moeten we er maar een goeie gewoonte van maken om alle even verjaardagen te vieren in een sterrenrestaurant? Zo trakteerde ik voor mijn veertigste verjaardag bij JER in Hasselt en dit jaar trekken we naar een andere buurgemeente van Zonhoven, nl. naar Genk. Daar ligt De Kristalijn, vlak in de buurt van het plaatselijke golfterrein. Weet je wat ook heel frappant is? Toen wij iets meer dan twee jaar geleden beslisten waar we onze nieuwe voordeur culinair wilden inzegenen, werd JER steevast tot de kanshebbers gerekend voor een eerste Michelinster. Niet veel later volgde die beloning. Met De Kristalijn liep het eigenlijk identiek hetzelfde. Een aantal kennissen had zich daar bijzonder positief over uitgelaten. Niet enkel het eten is er prima, maar ook architectonisch gezien is het gebouw op zich al een fraai staaltje vakmanschap. Genoeg redenen om het er eens op te wagen! Al hebben we misschien een beetje pech dat er zaterdagmiddag geen shift wordt gedraaid. Tegen 18u30 arriveren we ter plaatse, dus zien we het restaurant wellicht liggen, badend in een zee van licht. Misschien oogt het dan wel mooier als overdag? Ik weet het jullie achteraf allemaal te vertellen. 😉 Helaas kan papa er straks niet bij zijn. Hij ligt sinds eergisteren terug in het ziekenhuis. Ongeveer een week geleden ging hij gezond naar de dokter, maar na de bloedafname werd hij thuis ziek. Een bezoek aan de dokter gaf aan dat het toch raadzamer was om voor een volledige check-up naar het ziekenhuis te gaan. De komende dagen worden we hopelijk iets wijzer.

UPDATE

Op een zachte zaterdagavond arriveren we in de Kristalijn, dat een zeer ruime parking heeft. Die staat aardig volgeparkeerd, uiteraard door de aanwezigheid van hotel Stiemerheide dat op wandelafstand terug te vinden is. Via een soort van licht hellend gangpad komen we in het restaurant terecht. Buiten kan je mooi zien dat het restaurant een soort van zwevende constructie is, een knap staaltje architectuur. Binnen worden we meteen verwelkomd door een aantal mannen in nette pakken en één dame, sommelier Jennifer Silvius, die in 2012 nog werd verkozen tot beste sommelier van ons land. Met zachte Nederlandse tongval komt zij aan onze tafel informeren wat we als aperitief wensen te drinken. We laten de champagne aan ons voorbijgaan en kiezen resoluut voor het huisaperitief op basis van twee verschillende soorten witte wijn. Tussendoor krijg ik nog een laat verjaardagsaandenken van mijn twee nichtjes en neefje. Na een blik op de menukaart zijn we eruit: we gaan drie keer voor het vijfgangenmenu De Kristalijn en één keer voor het viergangenmenu. Omdat niets ons te dol is kiezen we ook meteen voor het wijnarrangement erbij. We zijn misschien fervente wijndrinkers (we weten wat we lekker vinden!), maar da’s nog altijd iets anders dan een wijnkenner. We merken meteen dat we op comfortabele stoelen zitten, van waarop we zelfs gedeeltelijk zicht hebben op de open keuken, waarin het personeel staat te koken. Wij arriveren samen met een ander gezelschap maar na ons druppelt het restaurant gezellig vol met een bonte mengeling aan bezoekers. Jong, oud, blond, bruin, heren en dames … we zagen ze in alle maten én vormen doorkomen. 😉 Dat was niet alleen zo voor de bezoekers, we merken ook dat er nogal wat personeel rondloopt in de zaak.

In een eerste rondje komen er vier kleine hapjes voorbij, die de maître omschrijft als fingerfood. Er zullen er nog enkele passeren, alvorens we bij ons eerste gerecht komen: kreeft met passievrucht, wortel, curry-olie en een sesamkoekje. Het is vanavond duidelijk voor fijnproevers, want de porties zijn aan de kleine kant. Al zijn wij gewoon grote eters, daar moeten we ook eerlijk in durven zijn! 😉 Vervolgens krijgen we grietbot met Gillardeau-oester, prei, bladspinazie en lavas voorgeschoteld. Het dient gezegd: ’t is allemaal even lekker. Als we toch één klein puntje van kritiek moeten noemen: bij mijn broer wordt de Gillardeau-oester weggelaten (omwille van zijn allergie voor week -en schaaldieren), maar dat wordt helaas niet gecompenseerd door een ander ingrediënt. Ondertussen zien we in de keuken duidelijk dat elk lid van de keukengarde zijn eigen takenpakket heeft. Chef Koen Somers loopt er rustig bij om alle gerechten van een gepaste finishing touch te voorzien. Gerecht drie is ossenhaas met ossenstaart, knolselder, witlof en wintertruffel. Tussendoor krijgen we nog een soort van sorbet op basis van gin tonic. Als witte wijn werd er een wijntje uit Oostenrijk geserveerd met een hele korte naam, To. De rode wijn was van Zuid-Afrikaanse herkomst, een merlot (Stellenbosch?) als ik me goed herinner. Terwijl wij onze smaakpapillen trakteren op een heerlijke sensatie die haar gelijke niet kent komt het vierde gerecht op tafel: duifje uit Bresse met peterseliewortel, rode biet en gebrande ui. De artisanale kazen laten we aan ons voorbijgaan, dus wordt het 3 x Valrhona chocolade met peer en karamel. Willen we nog graag koffie achteraf? Uiteraard, want vanavond slaan we niets af. Ook hier zit nog een zwart chocolaatje bij, een citroencakeje en het welbekende bokkenpootje. En ze zetten zelfs nog mini-oliebollen op tafel met bloemsuiker. Yummie yummie! We krijgen nog één klein dessertje gepresenteerd en vragen ruim vier uur later naar de rekening. Hierna worden we vriendelijk terug uitgeleide gedaan door het personeel. Het was een supergezellige avond in goed gezelschap, lekker eten, voldoende drank en dat in een aangenaam kader. Zo kunnen we onze avond in één zin samenvatten. ‘Eigenlijk moesten we dat vaker doen’, zo spraken we na afloop. Ik kon me daar helemaal in vinden. Het hoeft niet altijd zo exclusief te zijn, maar ’t is in de toekomst zeker voor herhaling vatbaar. Was De Kristalijn een toffe ervaring? Absoluut, we zouden het onze familie, vrienden én kennissen  met culinaire interesse zeker durven aanbevelen. Het kost wat duiten, maar je bent achteraf een unieke ervaring rijker!

Advertenties

Posted 18/01/2014 by ambijans in Algemeen, Culinair

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: