Arsenal @ Lotto Arena   Leave a comment

Arsenal

Arsenal. Al lang denken we bij het horen van dat woord niet enkel meer aan de Britse voetbalploeg, maar aan één van de meest geliefde bands in België. Hendrik Willemyns en John Roan vormen de harde kern van de groep die zich sinds 1999 continu blijft heruitvinden. Misschien is dat wel de essentie van Arsenal: geen band die zo vlot tussen stijlen en genres switcht als deze! Je zou dat eclectisch kunnen noemen. Of veelzijdig. Allemaal begrippen die de waarheid geen geweld aandoen. Maar in dit geval is het gewoon de aard van het beestje. “We willen groeien en dat kan alleen als we zonder complexen of taboes onze eigen intuïtie volgen. Jezelf beperkingen opleggen kan nuttig zijn, maar niet als het is om tegemoet te komen aan wat van je verwacht wordt. We willen andere verhalen vertellen, niet in herhaling vallen.” En inderdaad: Arsenal klinkt elke keer anders, maar altijd herkenbaar. Zo was het ook in 2011, met de release van ‘Lokemo’, hun vierde langspeler. De invloeden uit de wereldmuziek waren minder uitgesproken dan op de vorige albums, maar er werd wel volop geëxperimenteerd. And we love it! ‘Lokemo’ behaalde in geen tijd een gouden statuut, mede dankzij de funky en sensuele megahit ‘Melvin’. De vele fans kijken vandaag dan ook reikhalzend uit naar nieuw werk van het Belgische producersduo. En het wachten is nu bijna voorbij, want Arsenal bracht in maart jongstleden ‘Furu’ uit. Een gloednieuwe plaat, die ongetwijfeld opnieuw zal verrassen! Omdat Arsenal natuurlijk bovenal een liveband blijft die de temperatuur in elke zaal, elke tent, elk festival naar het kookpunt brengt, deed de groep vooraf enkele geslaagde try-outs. Na o.a. vijf uitverkochte AB’s, een topprestatie op het hoofdpodium van Rock Werchter en een onvergetelijk feestje in de Lotto Arena, keert Arsenal eindelijk terug naar het podium! Vanavond dus in de Antwerpse Lotto Arena. Het ergste wat ons straks kan overkomen is dat we ons van deur vergissen: in dat geval komen we bij ‘Grease’ uit in het Sportpaleis. 😉

UPDATE

Onder een stralend lentezonnetje reden we naar Antwerpen, waar we volgens de ondertussen aloude traditie iets gaan eten bij Pax, in de schaduw van de twee sporttempels. Blijkbaar is er vanavond in beide complexen enig animo: in het Sportpaleis is er de musical ‘Grease’, maar wij komen uiteraard voor de serieuzere muziek in de Lotto Arena. Dit keer zitten we in de tribunes van sectie ‘blauw’. Het voorprogramma (een dj die wat plaatjes plugt) trekt vluchtig aan ons voorbij, vooral omdat het allemaal nogal ongeïnspireerd klonk. Anyways, we weten vooraf al dat Arsenal alle moeite zal doen om die allereerste indruk uit te wissen. Ze hadden beloofd om alle registers open te trekken, dus de verwachtingen zijn vooraf hooggespannen. We zien een grote videowall verschijnen en er staan een aantal hoge pylonen die voor de nodige lichteffecten moeten zorgen. Het licht valt uit, de muzikanten komen het podium op en wanneer de muziek is gestart valt er meteen stemmig blauw licht over het geheel. Op de videowall (die vanavond een prominente rol speelt) zien we de hoogbouw in een grootstad (ik gok op Tokyo), die in het donker oplicht maar die tijdens de eerste nummers langzaam ontwaakt. Tussendoor zien we ook beelden van een avondlijk JR-treinritje door de binnenstad (heel herkenbaar omdat ik in 2008 ook in Japan ben geweest), een gelijkaardige taxirit door de stad en nog x aantal natuurtaferelen die in warme beelden werden gegoten. Als de optredens van Arsenal vroeger misschien wat statisch oogden, dan is dat euvel ondertussen opgelost. Er gebeurt iets op dat podium.

Ze sleuren vanavond ook weer een heel pak gastmuzikanten met zich mee. Daar waar andere bands hen gewoon zien als extras, veredelde figuranten, krijgen ze bij Arsenal alle kansen om hun eigen ding te doen. De heren John Roan en Hendrik Willemyns hebben geen schrik om zichzelf tussendoor eventjes op een zijspoor te schuiven en dat siert hen! Het geluid in een betonnen bunker als de Lotto Arena is altijd weer bang afwachten. Zo waren het eerste nummer (veel bas!) en het laatste nummer voor de bisronde (hard!) een geseling voor onze oren. In het begin moet zo’n geluidstechnicus blijkbaar nog wat zoeken en op het einde wordt ie dan té overmoedig om het geheel naar een climax te stuwen … zoiets! Iemand moet die mensen eens uitleggen dat het geluid harder zetten niet noodzakelijk een verbetering is van de kwaliteit! Doch, laat ons niet klagen want overall viel het eigenlijk best mee. De nieuwe nummers (buiten de single) moeten zich nog een weg banen naar mijn gehoor, dus daar geef ik de band zeker wat krediet. Ook de Lotto Arena was precies nog niet helemaal mee. Wij hoorden o.a. ‘Saudade’ (het dak ging er de eerste keer af en een deel van het publiek zette het refrein zelfs al te vroeg in), ‘Personne ne bouge’, ‘Estupendo’, ‘Lotuk’, ‘Black mountain (beautiful love)’ (een prima nummer al hoor ik bij gastzanger Tim Bruzon toch beperkingen qua stembereik), ‘Switch’ en ‘High venus’. Maar ook ‘Longee’ (bisronde), ‘Melvin’ (bis), ‘The coming’, ‘One day at a time’, ‘Either’ (bis) en ze gingen eruit met een reprise van ‘Black mountain …’. Naast Bruzon o.a. ook nog een gastzangeres in een geishapakje (naam ontgaat me nu even) en Doseone. Doseone heeft ondertussen nogal wat adelbrieven liggen: hij werkte o.a. samen met Aesop Rock, Prefuse 73, Boom Bip en Peeping Tom. Na ca. 1 uur en drie kwartier muziek kon een quasi volgelopen Lotto Arena met een goed gevoel terug huiswaarts trekken. Vooral zij die hadden staan shaken als échte topsporters! 😉 Wij zagen achteraf niets dan blije gezichten, volledig terecht uiteraard! 😀 Twee woorden die jullie moeten onthouden na Arsenal gisteravond: sterk concert!

Posted 19/04/2014 by ambijans in Concert, Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: