Best music of 2014 (december)   Leave a comment

charli xcx

Deze laatste decembermaand is ongetwijfeld de moeilijkste maand geweest om 14 ietwat deftige releases te vinden. Meestal is het de tijd waarin artiesten ‘best of’ dingen of erger nog ‘feestelijke kerstcompilaties’ durven uitbrengen. Vanaf 2015 brengen we onze shortlist trouwens terug naar maximum 10. We mikken dus opnieuw op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Vier van de 14 plaatjes deze maand zouden hier normaal gezien nooit voorbijkomen, maar het lot heeft anders bepaald. 😉 Eén van die vier dingetjes is bijvoorbeeld Charli XCX, een jonge, Britse singer-songwriter die gelinkt wordt aan Icona Pop en Iggy Azalea, niet meteen ‘spek voor mijn bek’. Voor de liefhebbers: ‘Break the rules’ staat op ‘Sucker’.

Wij verwijzen met de regelmaat van de klok naar onze belevenissen op Pukkelpop en dat kunnen we ook dit keer doen. In 2013 stonden wij een eind weg te shaken in de Marquee tijdens de set van Bonobo, die zichzelf met een hoog cocktailgehalte prima van zijn taak kweet. ‘Flaslight’ staat op de gelijknamige EP.

Ik ben ook niet meteen een grote fan van Selah Sue, al heb ik in mijn omgeving opgevangen dat de meningen over haar kundigheid durven uiteenlopen. Er bestaat vooralsnog geen ijzeren wet die voorschrijft die wij ons ééndrachtig achter elke Belgische (Vlaamse zelfs!) artiest(e) moeten scharen. ‘Alone’ staat op ‘Alone’, een EP’tje dat vier tracks telt.

Ik had nog nooit van Adam Wedd gehoord, maar ik moet me daar gelukkig niet om schamen. Het gaat hier om een Londense singer-songwriter die al actief was in diverse bands en die ook al enkele EP’s op de mensheid losliet. Voorlopig voelt hij zich nog niet klaar voor het échte werk want ‘Us’ staat te blinken op zijn nieuwste EP ‘Cathedrals’.

Take That heeft volgens mij geen verdere introductie nodig, dus besparen we jullie alle saillante details. Wat ik wél heel bizar vindt: ze noemen hun zevende full cd ‘III’ of is dat gewoon omdat de boysband slechts drie volwaardige groepsleden telt? Nu ja, volgens de geruchten zullen ze in 2017, bij hun 25-jarig jubileum, opnieuw met vijf leden gaan optreden. ‘These days’ is één van nummers op ‘III’, maar dat lijkt me evident.

Wij zagen dit jaar een aantal tv-series passeren die ons ten zeerste hebben aangestaan. Daarbij hoorde o.a. ‘Les revenants’, dat naast een prima serie ook voorzien was van een knappe soundtrack. De heren van Mogwai mogen hiervoor de pluimen op hun hoed steken. Zij brachten dit jaar al een full cd op de markt (‘Rave tapes’), maar ze doen daar nog een schepje bovenop. ‘Teenage exorcists’ is terug te vinden op de EP ‘Music industry 3. Fitness industry 1.’

Ook hip-hop is een genre dat we tegenwoordig geruisloos aan ons voorbij laten gaan. We waren er vroeger nochtans niet vies van, wetende dat ik o.a. Beastie Boys, Public Enemy, Run-DMC  en De La Soul meer dan een warm hart toedraag. ‘Keep watch’ van Wu-Tang Clan prijkt op ‘A better tomorrow’.

She & Him bestaat uit Matt Ward (in muziekmiddens beter bekend als M. Ward) en de bekoorlijke Zooey Deschanel, die misschien net iets meer bekendheid geniet als actrice. De vijfde cd van She & Him heet ‘Classics’ en wij gaan voor ‘Stay awhile’, een cover van wijlen Dusty Springfield.

Tineidae, de Latijnse benaming voor ‘motten’ zal voor het gros van jullie behoorlijk onbekend zijn. Ik weet gewoon dat het electronische muziek is uit Oekraïne, een land dat dit jaar niet bepaald positief het nieuws wist te halen. Laat ‘Antidote’ uit ‘Shadows’ voor één keer de prettige uitzondering op die bekende regel vormen.

Ook Telemachus, een naam uit de Griekse mythologie blijkt een electronisch geïnspireerd project uit Groot-Brittannië te zijn.  ‘Locust’ staat op ‘In Morocco’ en bij beluistering ervan klinkt het als een fijne kruisbestuiving van dance en wereldmuziek.

Nog één keer electronica om het af te leren, dit keer uit de Verenigde Staten. Afrikan Sciences wordt blijkbaar bij de vernieuwers van de nieuwe lichting in de dance scene gerekend. Eric Douglas Porter begon ooit als 80’s hiphop dj, maar transformeerde doorheen de jaren duidelijk in een heel andere richting. ‘The image’ staat op zijn tweede full cd ‘Circuitous’.

Tussen 1991 en pakweg 1998 kon je mij zeker nog porren voor een nieuwe Smashing Pumpkins release. Hun doortocht in de Gentse Vooruit (september 1992) staat bijvoorbeeld nog diep in mijn geheugen gegrift. Het was de tijd dat Billy Corgan nog een weelderige haardos had, kan je nagaan! Na hun lamlendige doortocht op Pukkelpop 2007 was de liefde helemaal over. Voor mij hoeft het dus niet meer zo nodig, ik klamp me met veel plezier vast aan hun ouder werk. ‘One and all’ staat op hun nieuwe ‘Monuments to an elegy’.

Als ik mij goed herinner stond Angels & Airwaves ooit op de allereerste editie van Polsslag in 2008, zeg maar het indoorbroertje van Pukkelpop in de Grenslandhallen. Na de editie van 2009 stierf dit mooie initiatief helaas een stille dood. A&A wist tot nader order nog steeds niet door te breken bij het grote publiek. ‘The wolfpack’ staat op ‘The Dream Walker’.

En we luiden deze decembermaand uit met een Brits meidentrio bestaande uit Anja Quinn en de zusjes Sally en Natalie Joiner. Ze noemen zichzelf The Honeyfire en ze produceren indie folk. ‘Road signs’ komt uit hun titelloze debuutcd.

Brengen deze laatste maand van het jaar eveneens nieuw werk op de markt: Leonard Cohen, The Gathering, Il Divo, Joni Mitchell, King Crimson, Vaya Con Dios, Bastille en NOFX. Ik zou zeggen: doe geen al té gekke dingen om het einde van 2014 te vieren, dan zien we elkaar vrijwel zeker terug in het begin van 2015!

Posted 02/12/2014 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: