Best music of 2015 (januari)   Leave a comment

archive

Eén van onze goede voornemens voor 2015 is ‘matigen’, dus zullen we dat voornemen op de eerste dag van het nieuwe jaar maar meteen inwilligen. Voor deze rubriek is dat dus ‘kwaliteit laten primeren op kwantiteit’. In 2014 brachten we jaarlijks 14 maandtracks, in 2015 houden we het op 10 nummers per editie. Wij trappen ons jaar af met Archive, een Londense band die triphop en progressieve rock combineert. Sinds hun ontstaan in 1994 veranderden ze al eens van bezetting, maar gelukkig bleef de eigenheid van de band altijd overeind. ‘Black and blue’ kan je terugvinden op ‘Restriction’.

We hebben deze maand twee bijdrages uit eigen land. De eerste is gestationeerd in Antwerpen en luistert naar de naam Bed Rugs. Ze stonden ooit in de finale van Humo’s Rock Rally, maar toen heette de band nog gewoon The Porn Bloopers. Hun nieuwe naam haalden ze bij ‘The Big Lebowski’, het gestolen matje. Na hun debuutcd uit 2012 is ‘Cycle’ hun nieuwste wapenfeit.

Panda Bear aka Noah Lennox is het zijproject van één van de leden van Animal Collective. Als Lennox niet bezig is met AC, knutselt hij zelf ideeën in mekaar die hij gebruikt voor PB. ‘Mr. Noah’ staat op ‘Panda Bear meets the Grim Reaper’, alweer zijn vijfde solocd.

Mark Ronson is ook een bezig baasje: musicus, dj, zanger en producer van andere artiesten. Dat leverde hem al diverse muzikale onderscheidingen op, zowel voor hemzelf als voor andere artiesten. ‘Feel right’ is één van de nummers op ‘Uptown special’.

Nog één van mijn persoonlijke favorieten is het Britse Belle & Sebastian. Ons hart brak een klein beetje toen Isobel Campbell uit de band stapte, maar die breuk was gelukkig niet onoverkomelijk. Wij zagen haar nog ooit samen met Mark Lanegan aan het werk in CCHA, dus ook Isobel kwam gelukkig mooi op haar pootjes terecht. ‘Girls in peacetime want to dance’ heet B&S’s nieuwste worp en daarop staat o.a. ‘The Party Line’.

De tijd dat wij grote fans waren van Studio Brussel, ligt ondertussen al een tijdje achter ons. Als we dan toch één prettige uitzondering mogen noemen, dan zou het Duyster zijn. Wie daar al eens naar luistert is misschien vertrouwd met het oeuvre van The Decemberists, een indie popband uit Portland die varieert van snelle popmuziek tot gevoelige, rustige, instrumentale arrangementen. ‘Make you better’ is onderdeel van ‘What a terrible world, what a beautiful world’.

Omdat niets menselijks ons vreemd is hebben we ook een Amerikaanse vrouwenrockband in de aanbieding deze maand. Sleater-Kinney (ontstaan in 2004) behoort tot de zogenaamde Riot Grrrl beweging. Rasechte feministen met linkse ideeën, zoiets. Geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken, dat ook. ‘Bury our friends’ is een track uit ‘No cities to love’.

Kitty, Daisy & Lewis is een familieonderneming, want ze zijn allemaal gezegend met de achternaam Durham. Ze brengen een mengeling van R&B, swing, blues, country & western en good old rock ‘n’ roll. Neem daar nog bij dat ze allemaal meerdere instrumenten kunnen bespelen en hun bont allegaartje valt meteen te verklaren. Er is slechts één restrictie: ze werken zonder computers of digitale hulpmiddelen. Eigenlijk brengen ze dus oldskool muziek in een jong, modern jasje. Oorspronkelijk speelden ze enkel covers, maar langzaam aan werden die aangevuld met eigen composities. Die voelen ondertussen ook vertrouwd aan omdat ze in een bepaald sfeertje baden. ‘Baby bye bye’ komt uit ‘The Third’. Waarom die zo heet moet ik jullie niet uitleggen zeker?

In het illustere jaar 1990 gebeurde er muzikaal een hele hoop. Ook wij waren bijvoorbeeld flink in de ban van alles wat uit Manchester (‘Madchester’ destijds) kwam. Naast Happy Mondays hadden wij ook een flinke boon voor The Charlatans en een aantal andere bands. Het was al een aantal jaar bijzonder stil rond laatstgenoemde band, maar nu zijn ze terug met ‘Modern nature’. ‘So Oh’ klinkt lang niet gek, als je het ons vraagt.

En we gaan eruit met onze tweede Belgische band, Douglas Firs. Hun uitvalsbasis ligt in Gent en ze hebben enkele muzikanten in hun gelederen, die elders reeds hun strepen hebben verdiend. Voor hun debuutcd uit 2012 oogstten ze veel lof, dus wordt er al reikhalzend uitgekeken naar hun opvolger. ‘Can you tell her I said Hi?’ is de al een tijdje uitgelekte eerste single die een voorsmaakje geeft van ‘The long answer is no’.

Zullen deze eerste maand van het jaar ook een nieuw schijfje uitbrengen: Asaf Avidan, Dub Syndicate, Hayseed Dixie, The Korgis, The Waterboys, Marilyn Manson, Marduk, Enter Shikari, Lupe Fiasco, All We AreFall Out Boy, Diagrams, Pond, Ostrogoth, Katzenjammer, Gaz Coombes, Venom, Papa Roach, The Dodos, Milo Greene en Napalm Death. Tot volgende maand!

Posted 01/01/2015 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: