Piano_anders #5 @ CCHA   Leave a comment

Hauschka

Gisteren nog Bent Van Looy aan de piano, vandaag alweer een pianohoogdag maar dan anders! De laatste 10 jaar is er een opvallende heropleving van pianomuziek. Pianomuziek geschreven door jonge klassieke en/of klassiek geïnspireerde muzikanten/componisten. Dat was de aanleiding om in februari 2011 een eerste editie te organiseren van Piano_anders. Na optredens van o.m. Nils Frahm, Dustin O’Halloran, A Winged Victory For The Sullen, Jan Swerts, Fabrizio Paterlini, Rachel Grimes, Lubomyr Melnyk en Poppy Ackroyd is deze vijfde editie volledig gewijd aan één enkel label: Sonic Pieces. Elke release van dit unieke Berlijnse label – dat ook Nils Frahms debuut uitbracht – komt in een gelimiteerde, genummerde en handgemaakte oplage met een cover in stof, verfijnd reliëf en minimale typografie en grafische elementen. Opnieuw een niet te missen avond voor liefhebbers van Wim Mertens, Erik Satie, Arvo Pärt, Ludovico Einaudi, Jóhann Jóhannsson, Ólafur Arnalds en de reeds genoemde artiesten.

We krijgen straks drie optredens voorgeschoteld: Otto A. Totland is één helft van het geweldige neoklassieke Noorse duo Deaf Center dat door Humo werd omschreven als ‘de Scandinavische neven van Boards of Canada’. Op zijn solodebuut ‘Pinô’ laat deze meester van de melancholie 18 composities horen met subtiele en ijle pianostukken die je als luisteraar volledig weten in te pakken. Een meesterwerkje! Moon Ate The Dark bestaat uit de Engelse Anna Rose Carter en de Canadees Christopher Brett Bailey. Met Londen als uitvalsbasis maken ze sinds 2009 muziek die een emotionele soundtrack van verlangen en nostalgie vormt. De minimalistische pianostukken van Anna Rose worden door Christopher ter plekke deels elektronisch bewerkt tot wonderschone soundscapes. Voorjaar 2015 verschijnt hun tweede album op Sonic Pieces. Hauschka (pianist/componist Volker Bertelmann) speelde in 2011 al op de eerste editie van Piano_anders; delen van dat concert werden zelfs op cd uitgebracht in Japan. Naast enkele releases op Fat Cat (Sigur Rós, mum, Max Richter, …) en het nieuwe ‘Abandoned city’ op City Slang bracht hij in 2011 ‘Pan Tone’ uit op Sonic Pieces, een samenwerking met Hildur Gudnadóttir. Hauschka exploreert als klassiek geschoold pianist volop de mogelijkheden van de (prepared) piano. Puristische of academische perfectie is hem volkomen vreemd: hij gebruikt de piano eerder als middel om ritmes voort te brengen dan melodie. Zijn werk toont gelijkenissen met het minimalisme van Steve Reich, Philip Glass en Michael Nyman en valt het best te beschrijven als ‘musique concrète with a twist.’ Door zijn piano te manipuleren creëert Hauschka composities die het serieux van de postklassieke muziek ontwapenen en aantonen dat klassiek ook speels kan zijn.

UPDATE

Iedereen mocht goed kort bij mekaar zitten vooraan, de plek waar dit soort muziek het best tot de liefhebber kan doordringen. Ik zeg hier met nadruk ‘liefhebber’ maar ik ben verre van een kenner. Naar mijn gevoel brachten alle performers het er vrij goed vanaf, al deden ze allemaal iets héél anders. Otto A. Totland mocht het spreekwoordelijke ijs breken en hij gaf vooraf aan dat hij stukken uit zijn solodebuut zou spelen. Hij mocht aardig zijn best doen, want vanavond zaten zijn ouders in de zaal. Na pakweg 40 minuten was er een eerste korte pauze van ongeveer 10 minuten. Hierna kwam het duo Moon Ate The Dark aan de beurt, dat er zonder zichzelf voor te stellen aan begon. Dat gebeurde pas even later: zij speelde piano, hij zorgde voor de soundscapes, voorwaar een aardige combinatie! Hauschka tot slot was de meest spraakzame van de avond. Hij excuseerde zich er zelfs voor, want hij was vooral gekomen om stukken te spelen uit ‘Abandoned city’. Blijkbaar is de man een graag geziene gast in Hasselt, want naast Brussel staat deze stad met vijf à zes concerten stevig op plek twee qua Belgische doortochten. Iets vóór 23u zat het erop. Na het gebruikelijke drankje in de foyer waren wij net voor middernacht terug in Zonhoven. Vreemde gewaarwording trouwens dat dit alweer ons voorlaatste evenement was in CCHA dit seizoen: nu Oddarrang en Dans Dans werd uitgesteld focussen wij alweer op Javier Guzman (1 april).

Posted 21/02/2015 by ambijans in Concert, Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: