De vraag van de week (49)   Leave a comment

maak van uw scheet een donderslag

We dachten pas volgende week met een donderslag deze rubriek ten einde te brengen, maar we oefenen vandaag alvast een beetje met onze voorlaatste vraag van de week. We hebben het vandaag over een fenomeen waar menigeen (ik zou bijna durven zeggen ‘iedereen’) wel eens last van heeft, zij het in meer of mindere mate. De grootste beoefenaars van deze trek-eens-aan-mijn-vingersport die ik nog ken uit mijn lang vervlogen jeugdjaren waren van mannelijke kunne, maar ondertussen ken ik in mijn kennissenkring ook vrouwen die in deze discipline minstens voor een olympische medaille zouden kunnen strijden! Het is dus van alle tijden én alle geslachten. Onze korte doch soms zeer krachtige vraag luidt: ‘Waarom laten we scheten? Bestaan er gepaste maatregelen om de productie met gevoelig wat eenheden terug te dringen?’ De geur die aan deze vraag hangt mogen jullie er zelf bij denken!

Scheten kunnen ware stinkbommen zijn maar soms blijven ze helemaal onopgemerkt. Soms klinken ze hard maar er bestaan er ook die we helemaal niet horen. Zelfs dieren laten scheten, van zoogdieren tot vogels en insecten … zonder enige uitzondering! Waarom mensen en dieren winden laten, heeft te maken met de gassen die zich in het lichaam bevinden. Tijdens de vertering van voedsel, vindt er gasvorming plaats. Dit gas wordt geproduceerd door bacteriën. Deze helpen samen met gisten voor de afbraak van het voedsel. Bij de afbraak wordt gas geproduceerd. Maar ook kan je gas inslikken, via de lucht of via dranken. In frisdrank zoals cola zit bijvoorbeeld veel lucht. Deze lucht wordt vaak via de maag weer vrijgegeven door middel van een boer, maar kan ook in de darmen terechtkomen. Daar aangekomen zullen ze als scheten het lichaam verlaten. Mensen met veel gassen in hun lichaam zullen er sneller eentje laten vliegen. Je kan ook buikkramp krijgen door een teveel aan gassen. Het inhouden van een veest is dan ook niet aan te raden. Soms zit je in een gezelschap of ben je ergens waar je geen prot durft te laten. Ga dan naar een andere ruimte of naar het toilet, houdt vooral geen gassen binnen. Het inhouden hiervan heeft alleen als gevolg dat er buikpijn ontstaat en uiteindelijk zullen de gassen toch het lichaam verlaten. Bepaalde voedselsoorten veroorzaken extra veel gassen, zoals kool, bruine bonen en uien. Dit komt door de stof inuline die in het voedsel zit. Deze stof zorgt ervoor dat de chemische reactie groter is, waardoor er meer gassen ontstaan. Het is dus ook niet gek dat je na het eten van bepaalde voedingsproducten meer scheten moet laten. Er is ook voedsel dat juist minder gassen produceert zoals aardappelen en brood. Deze producten staan ook wel bekend om hun bindende werking. Een gemiddelde mens ruft 10 tot 25 keer per dag. Bij sommige mensen kan dit behoorlijk stinken. Dit hangt vaak samen met het voedsel dat men eet, maar ook met de verbindingen waaruit de wind bestaat. Mensen die te snel eten of heel slecht kauwen zijn winderiger. Een aantal middeltjes om minder broekhoest te verspreiden: let goed op wat je eet, probeer rustig en zonder tijdsdruk je maaltijd te nuttigen, zorg dat je geen stress hebt en probeer af en toe wat te sporten. Met ouder worden is het geen sinecure om het aantal winden onder controle te houden, dus hoe ouder men is hoe minder men zijn bekkenbodemspieren in bedwang kan houden!

Posted 15/03/2015 by ambijans in Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: