Keek op de Week (127)   Leave a comment

Steve Stevaert (1954-2015)

Wij starten deze rubriek helaas met bijzonder droevig nieuws uit onze eigen provincie: ex-politicus Steve Stevaert (60) stapte gisteren uit het leven na een wanhoopsdaad aan het Hasseltse Albertkanaal. Ik voel me niet meteen geroepen om hier een lofzang aan te heffen over de overleden persoon in kwestie, maar hij heeft zeker een bepalende rol gespeeld in het Belgische politieke landschap van midden jaren ’90 tot in de beginjaren van de 21ste eeuw. Mijn eerste ontmoeting met hem herinner ik me bijvoorbeeld nog zeer goed. Het moet in 1996 of 1997 zijn geweest. Er was een politiek debat in het Hasseltse Cultureel Centrum waaraan vrijwel alle politieke jongerenverenigingen deelnamen, uitgezonderd het Vlaams Blok. De avond zelf werd gemodereerd door Alain Coninx. Terwijl wij naar de ingang wandelden kwam burgemeester Steve Stevaert op de fiets voorbijgereden. Toen wij boven in het zaaltje zaten te wachten op het begin van het debat, kwam hij iedereen vriendelijk een hand geven. Hij vroeg waar we vandaan kwamen en van welke politieke jongerenvereniging we deel uitmaakten en wij antwoordden toen naar waarheid ‘Zonhoven’ en ‘Jong VLD’ waarna hij op zijn gekende manier antwoordde: ‘Aaaaaaaah, Marilou. Doe haar de groeten als je haar nog eens ziet!’ De eerste indruk is altijd hééél belangrijk zegt men en die was in dit geval dus zeer positief. Ook later heb ik Steve nog vaak door de stad zien fietsen. Ik was het niet helemaal eens met zijn grijsgedraaide ‘gratis bussen plaatje’, maar hij had daar zeker een groot deel van zijn populariteit aan te danken. Dat is al een verdienste op zich! En zeg nu zelf: wie kan het nu oneens zijn met een bewering als ‘Het is toch logisch dat de sterkste schouders de zwaarste last dragen’. Wat Stevaert betreft moeten we vooral zeer voorzichtig zijn met het beeld dat we ons willen blijven herinneren. Anders dreigt een beetje het scenario ‘Michael Jackson’: een fantastische artiest waarvan we helaas ook hebben onthouden dat hij ‘een sociaal onaangepaste kindervriend was’. De laatste twee wapenfeiten waarmee Steve Stevaert het nieuws haalde waren een afpersingszaak van een Marokkaanse dame waarmee hij kort ‘een affaire’ had gehad en nu dook er plots een verkrachtingszaak van vijf jaar geleden op. Niet meteen het soort verwezenlijkingen waar iemand met de egards van Stevaert op zat te wachten. Want vaak was hij visionair en zijn tijd ver vooruit! We kunnen het alleen maar jammer vinden dat het zo is moeten lopen! Ik wens al zijn familieleden, vrienden en kennissen alvast veel kracht, moed en doorzettingsvermogen om dit grote verlies een plaats te kunnen geven. Hij zal door veel Hasselaars worden gemist, zoveel is zeker!

Helaas viel er nog een hoop ellende te noteren. Vorige week waren we bijvoorbeeld helemaal in de ban van de Duitse Airbus van Germanwings, die door een zelfmoordactie van co-piloot Andreas Lubitz in de Alpen te pletter sloeg tegen de rotsen. 150 onschuldige passagiers kwamen daarbij om het leven. Het feit dat we al zo snel op de hoogte werden gesteld van alle persoonlijke details en vreselijke gegevens omtrent het ongeval bezorgde mij een beetje een naar gevoel. Het leek bij momenten of je zelf één van de protagonisten was in een slechte B-film. Wat wil je ook met al die journalisten die verslag doen vanop de onheilsplek. Iemand moet mij eens vertellen wat nu de meerwaarde is van een ‘journalist ter plaatse’ in een Frans Alpendorpje of een verslaggever die aan de brug van het Albertkanaal vertelt dat er eigenlijk nog geen bijzonderheden te melden zijn? Ik zie ‘m eerlijk gezegd niet! Waren de feiten op zich al niet gruwelijk genoeg? Het journaille heeft dringend nood aan introspectie, iets wat overigens ook kan worden gezegd van alle reageerders op social media. Eventjes nadenken alvorens je mening te ventileren schaadt niemand! Wij onthouden verder de ramp met een vissersboot in Rusland, waarbij minstens 54 mensen om het leven kwamen, dat er dit jaar alweer geen Werchter Boutique wordt georganiseerd, Zayn Malik stapte uit One Direction, Noëmie Wolfs verlaat Hooverphonic, na Tom Boonen ligt nu ook Fabian Cancellara in de lappenmand en Bart De Wever versus de allochtone gemeenschap. In Geetbets had N-VA dan weer een probleem met vier autochtone dissidenten die de plaatselijke afdeling opbliezen. Uiteraard lag het probleem bij die vier dwarsliggers (of wat had je gedacht?). De voetbalwedstrijd Montenegro-Rusland werd vervroegd afgefloten omdat ze werd ontsierd door een vuurpijl, door rellen, vechtende spelers enzovoorts. Bjarne Riis werd wandelen gestuurd bij Tinkoff, een zware crash op de Nürburgring kostte het leven aan een toeschouwer, sportverslaggever Hugo Walker (81) overleed, ref Nzolo hangt op 40-jarige leeftijd zijn scheidsrechtersfluitje aan de wilgen, volleybalclub Maaseik zal alweer de finale van de play-offs in het volleybal niet halen, Joepie zal van een weekblad naar een maandblad worden omgevormd, het huwelijk van Niels Albert en zijn Chantal liep op de klippen, Noah & The Whale kapt ermee, Joni Mitchell belandde op de spoedafdeling en op de Plas van Kelchterhoef heeft de plaatselijke zeilclub nu een ton zout geloosd. Eerder werd vastgesteld dat ze gevaarlijke pesticiden hadden gebruikt. Burgemeester Yzermans heeft wél bevolen dat de club nu een milieucoördinator aanstelt.

Beter nieuws iemand? Jeremy Clarkson werd ontslagen door de BBC, de combitickets voor Rock Werchter zijn allemaal de deur uit, Geraint Thomas won de E3 in Harelbeke, Paolini won een stormachtig Gent-Wevelgem, Vettel won de GP van Maleisië (Verstappen haalde ook z’n eerste WK-punten), Thibaut Courtois wordt binnenkort vader, Axel Witsel werd vader van Maï-Li, Michael De Cock won de Boekenleeuw, Yolanthe Cabau-Van Casbergen (gelieerd aan kabouter Wesley S.) is zwanger, Farid le Fou moet terug naar de gevangenis, Earth Hour zorgde ervoor dat op verschillende plaatsen in ons land voor één uur alle lichten werden gedoofd, VTM-nieuwsanker Elke Pattyn beviel van een dochter en ook actrice Milla Jovovich beviel van een tweede dochter. Er waren ca. 20.000 betogers van Hart Boven Hard in Brussel, McDonalds komt met een eigen kledinglijn op de proppen in Zweden, staatssecretaris Bart Tommelein wil overal witte kassa’s, Abou Jahjah en zijn kornuiten werden opgepakt bij een betoging in Antwerpen, burgemeester Hilde Claes werd niet vervolgd in de Hazodi-affaire en de Rode Duivels haalden 6 op 6 tegen Cyprus en Israël. De eerste wedstrijd was een propagandamatch, de tweede een échte draak van een wedstrijd. De Duivels zijn ons een flinke revanche verschuldigd in Wales mijn gedacht! Ook verdeelde meningen over de bekendgemaakte Pukkelpopeditie 2015. Vooral het feit dat Blur (nog) niet op de affiche stond was pijnlijk voor ondergetekende. Wij gaan sowieso kijken, ook al zullen we met een grote boog om Linkin Park, Limp Bizkit en andere The Offsprings lopen. Wij hopen nog op beterschap bij het lossen van de volgende namen, zoniet zien wij ons verplicht om deel te nemen aan de actie ’30 dagen stilte’. 😉

Posted 03/04/2015 by ambijans in Algemeen, Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: