Best music of 2015 (mei)   Leave a comment

django django

Keuze zat voor wat deze meimaand betreft, want er verschijnt veel mooi nieuw materiaal deze maand. Mei is ook de maand waarin je begint te beseffen dat de zomer bijna in aantocht is, je kan de grassprietjes op de festivalwei al helemaal ruiken, een verademing na de guurdere temperaturen. We starten deze maand met een Pukkelpopband die hoge ogen scoorde met hun debuut, maar die dat graag nog eens losjes wil overdoen. Van Django Django verschijnt nu ‘Boy under saturn’ en daaruit plukten wij  ‘First light’.

Other Lives stond vorig jaar in de Marquee op datzelfde Pukkelpop. Wij stonden erbij, keken ernaar en zagen dat het gewoon goed was. ‘Rituals’ verschijnt vier jaar na het mooie ‘Tamer animals’. ‘Reconfiguration’ kreeg een clip mee, een mooie aanleiding om ‘m hier te plaatsen. 😉

Best Coast is een Amerikaans rockduo bestaande uit een voormalig kindsterretje en een mannelijke multi-instrumentalist. Ze zijn sinds 2009 actief en dat resulteerde ondertussen in vier full cd’s. ‘California nights’ is de titeltrack van het gelijknamige album.

Een band waarvan ik stilletjes hoop dat men ze nog op de affiche van Pukkelpop 2015 propt is METZ. Canadese rockers die in 2012 uitpakten met hun titelloze debuut. ‘Acetate’ staat op hun tweede die gewoon ‘II’ heet. Voor de liefhebbers: METZ staat op de affiche van Best Kept Secret in Hilvarenbeek.

Palma Violets werd in 2012 een gouden toekomst voorspeld toen ze één van de genomineerden waren van BBC Sound of 2013. Denk bij de band aan garagerock en psychedelica en je weet meteen of het spek voor jouw bek is! ‘Danger in the club’ is eveneens de titeltrack van hun tweede cd.

Wat moet je zeker onthouden over het Noord-Ierse And So I Watch You From Afar? Stevige instrumentale gitaarmuziek die zeer goed te pruimen valt. Stonden al op Pukkelpop en in Muziekodroom. ‘Run home’ staat op ‘Heirs’, alweer hun vierde full cd.

The Tallest Man On Earth herinner ik me ook omwille van zijn fantastische Pukkelpopdoortochten. ‘The Tallest’ aka als de Zweedse bard Kristian Matsson (een figuurlijk bedoelde artiestennaam) vierde gisteren zijn 32-ste verjaardag. ‘Sagres’ is terug te vinden op ‘Dark bird is home’.

Blanck Mass ligt dan weer in het verlengde van Fuck Buttons, niet geheel onlogisch met de helft van dat duo in zijn rangen. Het titelloze debuut kwam uit in 2011 en nu is er ‘Dumb flesh’ met daarop ‘Dead format’.

Jeugdsentiment is misschien een groot woord, maar Faith No More roept bij ons herinneringen op aan onze allereerste Pukkelpopeditie in 1990. Later breiden we daar nog tig andere FNM-feestjes aan vast. Dat 18 jaar na ‘Album of the year’ nu ‘Sol Invictus’ op de markt komt is voor ons voldoende reden voor een zaligverklaring van leadzanger Mike Patton. Zou Paus Franciscus op de hoogte zijn of moeten we hem ‘Superhero’ eventjes doorsturen?

We vallen mogelijk in herhaling maar aan Hot Chip hangt een kleine Pukkelpopanekdote vast. Jaren geleden trokken wij richting Club om Alice Russell aan het werk te zien. Bleek dat zij zich ergens van afrit had vergist en daardoor niet kon optreden. Zware ontgoocheling uiteraard! Wij bleven dan maar plakken voor de act die haar zou vervangen in de line-up. Dat was dus Hot Chip: de rest is geschiedenis! ‘Huarache lights’ is de openingstrack van ‘Why make sense?’.

Leggen deze maand tevens hun nieuwe muzikale ei: My Morning Jacket, Joy Wellboy, Mikal Cronin, Nosaj Thing, Annie Lennox, Emika, Korpiklaani, Mumford & Sons, Jacco Gardner, Giant Sand, Walls, Ciara, Shelby Lynne, Paul Weller, µ-Ziq, Róisín Murphy, Terranova, Ozric Tentacles, Thea Gilmore, I Will, I Swear, Patrick Watson, Leonard Cohen, Surfer Blood, Whitesnake, Buffy Sainte-Marie, Fink, Prefuse 73, Conchita Wurst, Thee Oh Sees, Steve Aoki, Brandon Flowers, Jim O’Rourke, Murs, Summer Camp, The Vaccines, Modestep, The Fall, Unknown Mortal Orchestra, Rachel Grimes, Anti-Flag, Helloween, Heather Nova en Herbert. Tot volgende maand!

Advertenties

Posted 01/05/2015 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: