‘The Green Kitchen Travels’ (David Frenkiel)   Leave a comment

david frenkiel

Ik denk dat ik voor nogal wat mensen spreek als ik zeg dat we dagelijks redelijk wat tijd moeten investeren in één van onze primaire behoeften, zijnde eten en drinken. Aan ondergetekende is sowieso geen grote keukenpiet verloren gegaan, maar dat neemt niet weg dat ik héél erg kan genieten van een deftige maaltijd. Dat moet daarom geen sterrenkost zijn, want de dagdagelijkse keuken biedt voldoende mogelijkheden. Vandaag breken we zelfs een land voor alle vegetariërs dezer wereld met een kookboek voor de gevorderde vegetariër, met inspiratie uit de gehele wereld, waardoor je anders naar eten gaat kijken. Als je dacht alles wel te weten wat kookboeken kunnen bieden, dan ken je dit boek nog niet. Ongelooflijk hoe oorspronkelijk deze auteurs zijn. Zelden heeft een kookboek mij zo verrast, aldus de recensent van dit boek. ‘Eten is een wereldtaal’, zegt David Frenkiel in zijn inleiding. Deze uitspraak doordesemt het hele boek. David en zijn vrouw Luise reisden naar vele uithoeken van de wereld met hun dochtertje van nog geen jaar oud. Ze kookten en aten al gezond, natuurlijk en ‘groen’ en hielden zich overal aan deze principes, maar nooit ‘te’ en heel flexibel. Hun motto is: luister naar je lichaam en pas je aan aan het land waar je bent. Zo bieden ze geen regime, maar een nieuwe, frisse blik op eten. Er is veel aandacht voor het ontbijt – met een breed spectrum aan ingrediënten. Er is wonderbaarlijk lekker ‘streetfood’, wat je ook nog vrij eenvoudig zelf kunt maken. De salades en ook de soepen zijn zó rijk dat ze bijna maaltijden kunnen zijn; de hoofdgerechten zijn zeldzaam inventief en veelzijdig. De nagerechten zijn niet al te simpel, wel zeer origineel; voor een kleine, zeer gemotiveerde doelgroep. De ‘smaakmakers’ zijn een ware eyeopener. Het boek is voorzien van een register en prachtige foto’s. Voor liefhebbers is er van dezelfde auteurs in de reeks Becht lifestyle ook ‘The Green Kitchen : heerlijke en gezonde vegetarische recepten voor elke dag’. Dit boek werd mij trouwens getipt door een collega, die beide boeken in huis heeft. Uiteraard zijn ze ook allebei uit te lenen in de bibliotheek van Zonhoven.

Posted 31/07/2015 by ambijans in Culinair, Literatuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: