Best music of 2015 (augustus)   Leave a comment

mac demarco

Was ik toch na gisteravond niet vergeten dat we plots in een nieuwe maand waren aanbeland zeker? 😉 Wanneer jullie dit lezen zitten we net halfweg in het muzikale jaar 2015. De zomermaanden zijn traditioneel vrij luwe releasemaanden, maar wij vonden toch genoeg lekkers om die hele rubriek hier makkelijk te vullen. We trappen vandaag af met de Canadese slacker Mac DeMarco. Zeggen dat hij slechts een doorslagje is van opperslacker Beck zou de waarheid een beetje geweld aandoen. Zijn nieuwste worp heet ‘Another one’ en daarop vind je ‘The way you’d love her’ terug.

Als het een beetje meezit, zien wij Chelsea Wolfe binnenkort ‘live’ op Sonic City in Kortrijk. Het schijnt bijzonder experimenteel te zijn, zeker als kenners haar muziek benoemen met de omschrijving ‘drone-metal-art-folk’. Het wordt in elk geval een mooie kruisbestuiving tussen soundscapes en rock, iets waar de experimentalist in mij wel pap van lust! Wolfe heeft op haar 31ste al zes cd’s op haar conto staan. ‘Iron moon’ komt uit ‘Abyss’.

In 2009 kwamen wij voor het eerst in contact met HEALTH, omdat ‘Get color’ een bizarre combinatie tussen electronica en rock tentoonspreidde die ons nieuwsgierig maakte. Zes jaar na datum kunnen we met plezier vaststellen dat hetzelfde procédé middels ‘New coke’ gewoon bewaard blijft op ‘Death Magic’.

Nog meer spannende muziek? Dan zijn jullie bij Telepathe absoluut aan het juiste adres. Ten tijde van hun debuutcd in 2009 werden ze nog ‘the next big thing’ genoemd. Dat moet destijds ongetwijfeld een overstatement zijn geweest. Zes jaar later ligt ‘de moeilijke tweede cd’ eindelijk in de handel. Wij opteerden voor de titeltrack ‘Destroyer’, een track die straks bijna drie jaar oud is maar die absoluut geschikt luistervoer oplevert.

De Zweedse Robyn is van vele markten thuis. Als ze niet solo actief is dan gaat ze gezellig met de heren van Röyksopp op tournee. Ook Basement Jaxx, I Blame Coco en Neneh Cherry schakelden haar al in. Nu brengt ze een EP uit onder de naam La Bagatelle Magique. Naast haar waren er nog twee mensen in de band actief: de vorig jaar overleden producer Christian Falk en toetsenist Markus Jägerstedt‘Love is free’ is de titelsong uit deze EP. Extra vocale hulp komt hier van Maluca.

The Bohicas staken vorig jaar voor het eerst hun snuit aan het venster wanneer ze een EP’tje op de markt gooiden met het nogal aanstekelijke ‘Swarm’ erop. Reden genoeg om nu met een debuutcd op de markt te komen die niet alleen datzelfde ‘Swarm’ herbergt, maar ook ‘Where you at’. Oh ja, titel van hun eersteling: ‘The Making Of’.

Onze vreemde electronische eend in de bijt komt deze maand uit de Verenigde Staten. Road Chief is een eenmansproject van Mark McGuire, die zowel onder eigen naam als met de band Emeralds muzikaal actief was. Wij gaan hier niet beweren dat ‘Summer eyes’ vernieuwend is, omdat het doodeenvoudig niet het geval is. Toch vonden wij dat het iets had! Misschien brengen de zes andere songs op ‘All my love’ meer soelaas!

Wie Beach House na vier full cd’s nog steeds niet kent, moet zich zeker eens aan cd nummer vijf, ‘Depression cherry’, gaan wagen. Ik neem aan dat voor sommige mensen de stem van Victoria Legrand nog steeds een moeilijk te nemen hindernis blijft, al klinkt ‘Sparks’ behoorlijk atypisch. Dat feit alleen al maakt me behoorlijk nieuwsgierig!

De band met de langste staat van dienst deze maand komt uit Hoboken (niet Antwerpen, maar de States). Yo La Tengo timmert al sinds 1984 aan de weg en dat leverde in totaal al 17 full cd’s op. Eén van de meest terugkerende uitspraken over deze uitstekende indie rockband: ‘lovende recensies, lage verkoopscijfers’. ‘Deeper into movies’ is terug te vinden op ‘Stuff like that there’ en we vermoeden dat de heren ook deze keer niet schatrijk zullen worden. ‘Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit’ zullen we maar denken! 😉

En we eindigen ook met een Canadees deze maand. Destroyer (né Dan Bejar), geboren in het fantastische jaar 1972, rijgt de releases vrij vlot aan mekaar. Tien platen in bijna 20 jaar carrière, da’s lang niet slecht. En dan zwijgen we nog van zijn talrijke bijdrages bij bevriende bands. ‘Girl in a sling’ is één van de nummers uit ‘Poison Season’, door kenners nu al volop getipt voor de eindejaarslijstjes. Luisteren die handel!

Hebben o.a. ook nieuw werk in de aanbieding: Iris DeMent, Paul Kalkbrenner, Frank Turner, Fear Factory, The Phoenix Foundation, Max Richter, Teen Daze, Radkey, Pavement, Jess Glynne, Ella Eyre, Bullet For My Valentine, Soulfly, The Black Dog, Method Man, P.O.D., AFX, The Fratellis, Nero, Mike Tramp, Nile, Foals, Motörhead en Dez Mona. Tot volgende maand!

Advertenties

Posted 01/08/2015 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: