Pukkelpop 2015 (dag 1)   Leave a comment

Hazodigeintje voor eerste festivaldag

Die hards zullen ongetwijfeld beweren dat vandaag al dag 2 is van Pukkelpop 2015 (editie 3.0 voor de allergrootste optimisten), maar zelf zou ik eerder gewagen van een vrij matig voorprogramma dat moet verdoezelen dat ze dit jaar té weinig échte headliners wisten te strikken. Desalniettemin hopen we alsnog te worden verrast op deze 30ste editie. Tot zover het pessimisme! De optimist in ons hoopt straks o.a. Ghost Culture, Strand of Oaks, Lianne La Havas, Interpol en Hudson Mohawke mee te pikken. De enige kans dat ik aan de main stage passeer zou Jurassic 5 kunnen zijn, verder opteer ik misschien voor een streepje Pissed Jeans, een snuifje Stuff. (voor mijn oren, niet voor mijn neus!) en een gram Roots Manuva. Hopelijk leest Hazodi niet mee, dus uit voorzorg geen hashtags met Pukkelpop voor deze jongen! Natalie Prass stond ook op mijn wishlist, maar ik vrees dat ik dan nog aan het thuisfront rondhang wegens ‘verrekte vroeg’.

UPDATE

Onze allereerste bus richting festivalwei hebben we al glad gemist, want ze passeert ons op weg naar de bushalte. Dat wordt dus ca. drie kwartier in een hokje wachten op de volgende lijn. Op de wei zelf geraken verloopt opvallend vlot, want in geen tijd hebben we een bandje en zijn we langs de security gepasseerd. Twee dingen vallen ons meteen op: het festivalterrein heeft een upgrade gekregen, eentje die kan tellen. Puik werk! Niet enkel staan er gloednieuwe tenten, maar ook het toiletmeubilair oogt euhm iets frisser zullen we zeggen. Het traditionele Humo programmaoverzicht is dan weer verdwenen. Aan elke tent hangt een programmaoverzicht, er hangen lichtkranten en aan de infostand kan je indien nodig een summier uurschema vastkrijgen. Bedoeling is om op termijn alles via een app de smartphone te bekijken. Oordopjes vind je er gelukkig wél nog, in deze tijden absoluut nodig! Ik heb mijn eerste donkere Grimbergen nog maar net binnengekapt op de tonen van Seasick Steve op de main stage of ik kom Niels tegen. Die gaat naar Curtis Harding kijken. Ik dacht dat het om een neefje van 50 Cent ging maar blijkbaar heeft de man iets met soul en zou hij een goed alternatief zijn voor liefhebbers van TV On The Radio. Dat laatste vond ik een vreemd referentiepunt want ik hoorde het eerlijk gezegd niet. Het optreden kabbelt een beetje en het wordt mij al snel duidelijk dat de Club broeierig warm wordt als er redelijk wat volk staat. De tent is dicht aan de zijkanten, dus je kan enkel achteraan terug naar buiten wandelen. Dat doen we, want Niels beweert dat je in het nieuwe Pukkelpop Café je special beers uit een glas kan drinken. Gezellige, doch drukke plek om gezellig te cocoonen.

Niels kiest vervolgens voor Team William, ik trek voor het eerst naar de dancekant. Aan de boiler is het serieus druk bij Kygo, wiens set ik gemakshalve ‘draaglijk commercieel’ zal noemen. Het jonge grut op de wei lust er duidelijk pap van! Wij leggen ons op één van de schaarse vrije plekjes en pikken ook nog een heel stuk Ghost Culture mee. Die speelt geen live-set maar een gewone dj-set. Dat veroorzaakt in zijn geval helaas een volksverhuizing naar elders. Ik heb ondertussen met Inge afgesproken en we hebben onze zinnen op Strand of Oaks gezet. De band wordt enthousiast onthaald en dat slaat duidelijk over op frontman Timothy Showalter. Het zal snel duidelijk worden: SoO zal één van de hoogtepunten van donderdag worden. Slechts zes songs in hun setlist, maar ze mogen er wezen. Net voor afsluiter ‘JM’ (zijn ode aan Jason Molina) bedankt hij nog eens Eppo (Janssen) en Ayco (Duyster) voor de support die ze de afgelopen tijd hebben gekregen. Hoogtepuntje! Omdat we niet op één high kunnen teren lopen we snel door naar een andere tent voor één van de beste vaderlandse bands op dit moment, Stuff. Van mysterieuze opener ‘Event horizon’ naar ‘Tahtam’ tot de cover van Plaid’s ‘Hawkmoth’. De heren blijven charmeren, ook al heeft het overgrote deel in het publiek geen idee welk soort danspasjes je hier nu boven moet halen. Wij willen er een heus klavertje vier van hoogtepunten uit puren dus moeten we ons al haasten voor Lianne La Havas. Die ziet er weer uit om op te eten en laat nu net dat ten strengste verboden zijn. Opener ‘Green and gold’ hoor ik haar niet eens zingen, gelukkig is er beterschap bij o.a. ‘Is your love big enough’, ‘Grow’, ‘Never get enough’, ‘Unstoppable’, ‘What you don’t do’ en afsluiter ‘Forget’. In november komt Lianne trouwens naar de AB, wie haar op PP heeft gemist weet meteen wat doen! Ondertussen is Erwin erbij gekomen. We meten even de temperatuur aan de main stage waar Fred Durst & co hun gevaarte Limp Bizkit in goede banen trachten te leiden. Geen spek voor onze bek, laat het ons daarop houden.

Alle hoop op Interpol om ons klavertje vier van toppers te vervolledigen vandaag. Ze slagen daar slechts gedeeltelijk in. Helaas is zanger Paul Banks vanavond niet bijster goed bij stem. De lookalike van Jan Kriekels (Jaga) op gitaar houdt wél prima stand. ‘Anywhere’, ‘Narc’, het fantastische ‘Evil’ en ‘All the rage back home’ klinken best oké maar een ‘grand cru’ is het jammer genoeg niet. Aanvankelijk nog veel volk, maar dat druipt mondjesmaat af naar elders op de wei en da’s meestal een teken aan de wand. Naar een flink gevulde waar we voor het laatst een glimp kunnen opvangen van The Neon Judgement. In het gezegende jaar 1991 gezien in The Ritz aan de Hasseltse Kanaalkom en enkele jaren geleden nog op Sinner’s Day. Dirk Da Davo en Frank T.B. zijn na al die jaren nog geen haar veranderd, dus bij momenten klinkt hun muziek nog fluks, o.a. ‘Factory walk’ en ‘The Fashion Party’ worden ten gehore gebracht met op de achtergrond de nodige projecties. We nuttigen in het Pukkelpop Café nog een speciaal gebrouwen Pukkelpopbiertje (voor de gelegenheid speciaal gebrouwen door Alken-Maes) en dat smaakt alleszins beter dan het normale Maes pilsbier. Wij opteren voor een vervroegde terugrit huiswaarts in een elektrische wagen (een BMW i3) en ervaren dat het een prettige rijervaring is. Benieuwd wat Pukkelpopdag twee in petto heeft straks!

Advertenties

Posted 20/08/2015 by ambijans in Concert, Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: