Keek op de Week (144)   Leave a comment

Eens VW, altijd VW

Na bijna anderhalve maand nog eens een poging ondernomen voor een Keek op de Week. We moeten er langzaam terug inkomen dus deze editie is er eentje waarin we nog aan het roderen zijn. Hij is ook niet zo heel lang, omdat we natuurlijk een heleboel nieuws hebben gemist van de afgelopen tijd. Nu we het woord ‘roderen’ hebben opgeworpen zou ik graag starten met een woordje over autoconstructeur Volkswagen. Iedereen zal wel akkoord zijn dat het niet netjes is wat zij hebben uitgevreten, maar de eerlijkheid gebiedt misschien om te zeggen: ‘Hoeveel andere autoconstructeurs zijn er wellicht in hetzelfde bedje ziek?’ Ik kan haast niet geloven dat alleen VW en enkele andere wagens uit dezelfde autogroep boter op hun hoofd zouden hebben en dat andere autoconstructeurs zich netjes aan de regelgeving zouden houden. Als je alleen al zou gaan kijken naar het gemiddelde verbruik van de meeste auto’s op de sites van autoconstructeurs dan zie ik al een soort van Fabeltjeskrant ontstaan. Voor sommige merken liggen de cijfers verrassend laag (in de praktijk). In theorie zegt men er echter nooit bij dat de verbruikscijfers werden opgetekend in ideale omstandigheden. Zo rijden ze met sommige voertuigen door windtunnels waar de auto’s weinig weerstand ondervinden en dat vertaalt zich daarna uiteraard in de cijfers. In realiteit kan je bepaalde waardes vrij dicht benaderen, maar dan moet je supervoorbeeldig rijgedrag vertonen. Vanuit marketingstandpunt worden er mooie praatjes verteld om het merk in de etalage te plaatsen. Autoliefhebbers geloven graag in dit soort verhaaltjes, net zoals een kind dat wordt meegesleept in een spannend sprookjesboek. Conclusie: wat VW & co deden was niet koosjer, maar mijn liefde voor VW is zeker niet bekoeld door het hele voorval!

Er was iets wat de gemoederen nóg meer beroerde dan VW en dat was uiteraard de hele vluchtelingenproblematiek. We gaan hier niet opnieuw de strijd voeren of dat al dan niet een goede zaak is. Daarover lopen de meningen nl. nogal sterk uiteen. Volgens de ene groep gaat alles nu naar de verdoemenis, terwijl andere mensen er net een opportuniteit in zien. Volgens een recente studie was België het derde meest welvarende land ter wereld, dus gemiddeld gezien is er bij ons weinig reden tot klagen. Tijdens de Balkanoorlog vluchtten ook een hoop mensen naar ons land in de hoop om hier een mooiere toekomst op te bouwen. Hebben we daar toen onze tanden helemaal op stukgebeten? Nee toch! Ondertussen zijn er dit jaar al 168.000 mensen naar Europa gevlucht en er zullen er ongetwijfeld nog volgen. Men moet ook mondiaal proberen om tot een oplossing te komen. In die optiek kunnen we melden dat Angela Merkel in pole-position ligt om straks de Nobelprijs voor de Vrede te ontvangen. Drie simpele woordjes, ‘Wir schaffen das’, waarmee ze uiting gaf aan het feit dat Duitsland een voortrekkersrol moest spelen in de vluchtelingenmaterie. Ondertussen heeft ze haar uitspraken al gemilderd, in Duitsland zelf is ze niet eens meer zo immens populair. Runner-up voor diezelfde Nobelprijs is paus Franciscus. Deze goedheilig man tracht de armoede uit de wereld te helpen. Heel nobel allemaal, maar een priester in het Vaticaan die openlijk verklaarde dat hij homo was is door datzelfde Vaticaan ontslagen. Om maar te zeggen dat hun eventuele uitverkiezing nu al genoeg voer voor discussie geeft.

Wat wij verder nog opmerkelijk vonden lijsten we op in een soort van variarondje. Nogal wat zwakbegaafde meisjes worden door loverboys in de prostitutie gedreven, Stromae verovert de States en RSCA-spelers vergoeden supporters na hun wanprestatie in de EL maar vervallen helaas ook weer in hun penaltyperikelen. Drie keer missen in één wedstrijd én een owngoal scoren in de laatste minuut. Wie verzint zoiets? Er kwam een einde aan P-Magazine (dat ook ons studentenleven extra cachet gaf), Dries draait door in Asparaguus dus Guus kan vanaf nu alleen naar huus en de introductie van de boerkinizwemkleding (véél gekker moet het niet worden, toch?). Straks moeten we ons openlijk excuseren voor het feit dat we een bikini of een zwembroek dragen. Da’s de wereld op z’n kop! Dodelijke schietpartijen op scholen in de States: zullen ze het daar ooit leren? Het standbeeld van FIFA-boegbeeld Sepp Blatter wankelt, hopelijk komen er ook barsten in het ego van Michel Platini en kan men straks eindelijk aan de grote kuis beginnen! Vermakelijkste volkstheater: Wouter Deprez versus minister Joke Schauvliege over de uitbreiding die Essers graag wil. Deprez is niet enkel een verdienstelijk cabaretier maar ook een heerlijke humorist als het gaat om loze argumenten onderuithalen. Schauvliege was al een erbarmelijke minister van Cultuur, ook op Leefmilieu en Landbouw gaat ze geen goeie punten scoren. Het Oktoberfest in München telde dit jaar liefst 400.000 bezoekers minder en Ryanair wil haar prijzen nog eens laten zakken. Dat kan omdat de brandstofprijzen serieus zijn gedaald. In de toekomst zouden we voor een gemiddelde vluchtprijs 25 euro moeten neertellen in plaats van 45 euro. Volgende week spelen we terug iets dichter op de bal, al mogen Defour, Praet, Okaka én Tielemans van ons geen strafschop meer trappen! 😉

Advertenties

Posted 05/10/2015 by ambijans in Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: