Son Lux @ AB   Leave a comment

son lux

Op de Pukkelpopeditie van 2015 was er eigenlijk maar één vervelende knoop die we moesten doorhakken: op zaterdag speelden zowel Evil Superstars als Son Lux hun set in verschillende tenten, dus gingen we maar voor de reünie van de Superstars. Geen nood, achteraf zouden we elders onze ‘schade’ nog kunnen inhalen. Dat gebeurt dus vanavond. Bart en ik gaan straks als test case richting Brussel rijden en van daaruit met het openbaar vervoer in de Ancienne Belgique proberen te geraken. Er wordt beweerd dat dit vrij simpel is, dus nemen we graag eens de proef op de som bij wijze van experiment. Maar we gingen het dus over Son Lux hebben. Geen treffender citaat dan datgene uit De Standaard dat perfect de geest vat van ‘Lanterns’, het uit ’14 afkomstige doorbraakalbum van Son Lux: “Lott beschikt op ‘Lanterns’ over de frisse experimenteerdrift van Beck. Als hij zingt, hoor je geestes -en generatiegenoten als Conor Oberst van Bright Eyes en Conor O’Brien van Villagers. Hij mixt folk met elektronica en barokke klassieke strijkerssecties met hiphopbeats. Son Lux klinkt onvoorstelbaar gesofisticeerd. Buiten categorie, als het ware.” Voor de zomer verscheen opvolger ‘Bones’ waarvan de vooruitgelopen single ‘Change Is Everything’ alvast veel goeds belooft. Son Lux – met nog steeds Ryan Lott als central spil – is inmiddels uitgegroeid tot een vast trio. Net zoals zijn publiek voor deze klasbak is verdrievoudigd. Opener bij SON LUX wordt DIRTY PROJECTORS-lid Olga Bell. Deze klassiek getrainde pianiste heeft Russische roots, huist momenteel in Brooklyn, werkte reeds met Tom Vek samen en stapte sinds ’12 in het bootje bij de superbe band Dirty Projectors waar ze naast keyboards ook de zang voor haar rekening neemt. Eerstdaags verschijnt haar ‘Incitation EP’, de opvolger van haar debuut ‘Krai’ dat in ’14 door The Quietus als één van de albums van het jaar werd bestempeld.

UPDATE

Rond 19u reden we richting transitparking Roodebeek in Sint-Lambrechts-Woluwe, van waaruit we de metro richting Beurs zouden nemen. Een vlotte rit tot aan de transitparking en van daaruit wandel je bijna automatisch de metro binnen. We moeten lijn 1 richting Weststation hebben, maar stappen eraf aan De Brouckère. Eerst maken we gebruik van onze mobiliteitsbijdrage door een Event Pass af te drukken, waarmee we de metro kunnen nemen. We manoeuvreren met onze kaart door wat toegangsdeurtjes en we zitten op metrolijn 1. Aangekomen aan De Brouckère overgestapt op metrolijn 3 voor één halte tot aan de Beurs. Wanneer je naar boven loopt moet je enkel nog schuin oversteken op de autovrije Anspachlaan en je zit aan de AB. Het is even over 20u, het voorprogramma is net begonnen en wij stappen met een frisgetapte pint de zaal binnen. Blondine Olga Bell, helemaal in het zwart gerokt, serveert ons haar experimentele deuntjes die afkomstig zijn van haar kakelverse EP ‘Incitation’. Klinkt lang niet slecht, maar wij verlangen uiteraard net ietsje meer.

Na enkele flarden tekst uit de strot van Ryan Lott (hé dat rijmt!) weten we al dat de man vanavond goed bij stem is. Blijkbaar is Brussel de eerste halte in hun Europese tourschema, dus kan het beter dadelijk goed raak zijn. Ongeveer 70 minuten worden wij ondergedompeld in iets wat wij uiteindelijk kunnen catalogeren in de categorie ‘puik concertje’. Lott werpt zich op als een sympathieke frontman, maar geeft ook bijzondere bijrollen aan gitarist en drummer. ‘Change is everything’ komt al dadelijk als tweede nummer voorbij en verder horen we o.a. ook ‘Ransom’, ‘Easy’, ‘You don’t know me’, ‘Plan the escape’, het lichtjes fantastische ‘Now I want’, ‘All the right things’ en de bisronde eindigt met ‘Lost it to trying’. Het publiek is laaiend enthousiast, volkomen terecht uiteraard. Het viel ons op dat het publiek meestal rustig en stil bleef bij de ingetogen passages van Son Lux. Meteen hierna duiken we opnieuw ondergronds voor de metro. Lijn 3 brengt ons snel terug tot De Brouckère en ons geluk kan bijna niet op als de volgende metro net is binnengelopen wanneer we terug richting Roodebeek willen. Tot mijn pientere broer opmerkt dat we net iets té enthousiast lijn 5 hebben genomen (de andere lijn op hetzelfde spoor). We zijn al van De Brouckère tot Delta gereden, maar moeten dus terug naar Merode waar we dan kunnen overstappen op lijn 1 (richting Stokkel) om er in Roodebeek terug uit te stappen. Zo gezegd, zo gedaan. Een missertje van ca. 20 minuten zullen we zeggen. Vanuit Sint-Lambrechts-Woluwe rijden we moeiteloos tot de carpoolparking in Lummen. Lummen ligt daar trouwens helemaal open, dus mogen we zelfs eventjes spookrijden. We stappen over in onze eigen bolide en arriveren om 20 minuten over middernacht terug in Zonhoven. Onze avond opnieuw in drie woorden: voor herhaling vatbaar!

Advertenties

Posted 19/10/2015 by ambijans in Concert, Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: