Best music of 2015 (november)   Leave a comment

anna ternheim

Voorlaatste maand van 2015 en eigenlijk een dag waarop we traditiegetrouw onze doden herdenken. Wij nemen daar (blogsgewijs althans) niet aan deel. Onze missie is om maandelijks de interessantste muziekreleases even onder de aandacht te brengen. Meestal komen er vanaf november al een flink aantal ‘best of cd’s’ en feestdagmuziek (kerstcompilaties iemand?) maar ook daar gaan we geen energie in steken. Vooral die ‘best of’ gevallen zijn een zwaktebod, tenzij je graag het allerbeste van je favoriete artiest op cd wil kopen uiteraard.

We beginnen met een 37-jarige Zweedse singer-songwriter die vooral in eigen land al veel lof heeft geoogst. Anna Ternheim, want zo heet deze blondine, brengt nu haar vierde full cd ‘For the young’ uit en wij kozen hier voor de titelsong ‘For the young’.

Het was eind december 2011 dat ik mijn voorlaatste doortocht in de AB maakte. Samen met twee fijne collega’s reden we naar ginder op een avond waarin men het openbaar vervoer voor 24 uur platlegde. Ook een aantal tunnels in het Brusselse waren dicht waardoor we erg lang onderweg waren. We gingen toen naar Jamie Woon kijken. Het bleef de afgelopen jaren wat stil rond deze Brit, maar nu is er ‘Making time’ en o.a. ‘Message’ om daar een mooi vervolg aan te breien.

Je zou het misschien niet zeggen, maar Angie Stone is ondertussen al 54 en haar debuutcd dateert alweer uit 1999. Na dat debuut maakte ze albums van wisselende kwaliteit. Het is altijd weer hopen op beterschap en misschien komt die er wel met ‘Dream’ waarop dit ‘2 bad habits’ staat.

Frankrijk en deftige electronica? Er zijn legio uitstekende voorbeelden van. Daft Punk, Air, St. Germain, Laurent Garnier, Sébastien Tellier of Justice (om er een paar te noemen). Ook Marc Nguyen Tan aka Colder hoort in dit rijtje thuis. Tussen zijn vorige cd en zijn nieuwste (titelnummer ‘Many colours’ als voorbeeld) zit exact tien jaar.

London Elektricity is een nom de plume voor electronicamuzikant Tony Colman. Hij is tevens één van de twee oprichters van het bekende Hospital Records (ook een tijdje de platenfirma van landgenoot Netsky). Colman haalt zijn invloeden uit de popmuziek maar ook uit soul, jazz, rock of punk. Een man met een breed spectrum aan smaken zullen we maar zeggen. ‘Phase us’ komt uit ‘Are we there yet?’.

We maken ook graag wat reclame voor een ‘tussendoortje’ (een EP dus) van Arcade Fire. Of het de voorbode is van meer moeten we nog even afwachten, maar op ‘The Reflektor Tapes’ staan zes songs en de totaalduur is ca. 27 minuten. Wij kozen voor ‘Soft power’.

Ik was in 2012 gecharmeerd door ‘Visions’ van Grimes, de Canadese Claire Elise Boucher. Ondertussen is er een opvolger die ‘Art angels’ heet. ‘Flesh without blood’ kan mij wel bekoren, maar ik kan me best voorstellen dat sommige mensen het de zoveelste popnimf vinden die haar muziek hier en daar besprenkelt met een snuifje electronica. De gustibus et coloribus …

Oneohtrix Point Never is een experimentele Amerikaanse muzikant van Russische komaf die eigenlijk gewoon Daniel Lopatin heet. Ambient, electronica, drone, noise of IDM, onze man draait er sinds 2007 zijn hand niet voor om. ‘I bite through it’ is terug te vinden op ‘Garden of Delete’.

Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van de 38-jarige Brit Leo Abrahams. Maar op zijn cv staan o.a. samenwerkingen met niet de minste muzikanten zoals Brian EnoImogen Heap, Jarvis Cocker en Paul Simon. Hij was tevens producer van onze eigen Oscar & The Wolf‘Halo effect’ komt uit ‘Daylight’, zijn vijfde full cd.

En we gaan eruit met een band uit eigen land. In 2008 wonnen ze Humo’s Rock Rally met hun sludgemetal of was het nu postrock? Steak Number Eight uit het Westvlaamse Wevelgem is met ‘KOSMOKOMA’ aan zijn vierde cd toe en daaruit pikten wij ‘Return of the Kolomon’.

Komen deze maand ook op de proppen met nieuw materiaal: Kate Boy, Floating Points, Ellie Goulding, Mylène Farmer, Kode9, Thus Owls, Natalie Merchant, Seal, Lara Fabian, Visage, Sara Bareilles, Neil Young, Swallow the Sun, Brooklyn Funk Essentials, Autopsy, CeeLo Green, TRAAMS, Chris Isaak, Laura Pausini, Stacey Kent, One Direction, The Besnard Lakes, Train, Moke, Justin Bieber, Adele, Six Organs of Admittance, Paradise Lost, Enya, Marco Borsato, Arca, Yellow Claw, Sven Väth, Danzig, Deerhoof, Il Divo, Slaves, The Corrs, Chris Brown en Pestilence.

Advertenties

Posted 01/11/2015 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: