Keek op de Week (149)   Leave a comment

Is de terreurdreiging al voorbij

De afgelopen week, week één na de aanslagen in Parijs werd eigenlijk een bijzonder rare week in ons land. We zaten op het allerhoogste terreurniveau en dat betekende o.a. dat we voetbalwedstrijden, concerten e.d. niet lieten doorgaan in het Brussels hoofdstedelijk gewest. In de straten liepen militairen, stonden er legervoertuigen en in alle Brusselse scholen had men extra manschappen geposteerd omdat men vreesde dat er daar bomaanslagen konden worden gepleegd. Mocht dat het scenario zijn geweest van een héle slechte C-film geregisseerd door Jan Verheyen, dan nóg zouden wij het amper geloven. Het was deze week echter realiteit. Op maandag en dinsdag gingen alle scholen zelfs dicht en het openbaar vervoersnet lag helemaal plat. Op zeker ogenblik was er zelfs sprake van ‘bibbergeld’ (50 euro per busbestuurder) die het aandurfde om richting hoofdstad te rijden. Op die momenten denk je toch: ‘De wereld is helemaal gek geworden!’ Mensen betalen om naar onze hoofdstad te rijden omdat er misschien iemand van die tien potentieel gevaarlijke terroristen snode plannen zou hebben voor onze hoofdstad. You gotta be kidding! Op die momenten zou ik héél hard willen roepen ‘Gaan jullie alle forenzen die met de wagen of met het openbaar vervoer naar hun werk in Brussel rijden ook allemaal 50 euro ‘bibbergeld’ in de schoot werpen? Nee toch!’ Wie op dat krankzinnige idee gekomen is moeten ze onmiddellijk zijn/haar C4 geven of nee … men moet die persoon dringend interneren. Misschien heb ik makkelijk praten vanuit het ‘verre Limburg’, maar ik heb me op geen enkel moment ongerust gemaakt. Ik catalogeer deze angstpsychose dan ook onder de noemer ‘much ado about nothing!’ Gelukkig konden we ons imago een beetje redden door onze katten -en hondenfoto’s tijdens de lockdown!

Om nog eventjes in dezelfde sfeer te blijven: tot en met zondag hebben we last van het verschijnsel afgelaste voetbalwedstrijden (Anderlecht-OHL in een leeg stadion) en geen concerten in de AB, de Botanique of Vorst Nationaal. Europees liet Frankrijk geen Belgische supporters toe voor de CL-wedstrijd van Gent op Lyon en de EL-wedstrijd van Anderlecht op Monaco. Onze wraak was uiteindelijk bitterzoet want Gent scoorde de winning goal in blessuretijd en behoudt hierdoor nog uitzicht op de tweede ronde. Anderlecht lag dan weer ferm onder in Monaco maar het sprong spaarzamer om met de kansen: 0-2 winst in Monaco met de groeten van Gillet en Acheampong. Ik denk dat beide ploegen hun oorspronkelijke klacht bij de UEFA nu wel zullen intrekken. We zouden bijna vergeten dat het dreigingsniveau ondertussen gedaald is van niveau 4 naar niveau 3. Ook de trainerscarrousel draaide deze week op volle toeren: Jacky Matthijsen werd ontslagen bij OHL (Emilio Ferrera is zijn opvolger) en Harm Van Veldhoven werd de laan uitgestuurd bij Westerlo maar hij werd meteen opgevolgd door Bob Peeters. Meer sportnieuws? Eén op acht basisscholen in Vlaanderen blijkt niet over een turnleerkracht te beschikken, ons land kan vanaf vandaag stunten en de Daviscup tennis winnen als het Groot-Brittannië verslaat, zeilster Evi Van Acker won brons (maar voor hetzelfde geld had ze een gouden plak behaald) en veldrijder Sven Nys beleefde vorig weekend een exceptioneel moment: winst tijdens de ritten in Hasselt en Koksijde. Volgens insiders te wijten aan het feit dat hij zich onlangs in een nieuwe liefdesrelatie heeft gestoord. Ook de Lau (blijkbaar de broer van Vlaams mediafenomeen Astrid Bryan) kondigt aan dat hij gaat trouwen met zijn Roos, de ravissante actrice Sofia Vergara trad in het huwelijk met acteur Joe Manganiello, ‘Stabat Mater’ van Giovanni Battista Pergolesi prijkt op nummer in de Klara Top 100, Mauricio Macri wordt de nieuwe, centrumrechtse president van Argentinië en ‘De Ideale Wereld’ verkast van VIER naar Canvas. Flair plaatste voor het eerst een moslima op de cover, chocolatier Dominique Persoone maakt praline met kaviaar en Medialaan kondigt vol trots aan dat kinderzender Kadet vanaf 18 december a.s. het signaal van JIM zal invullen op uw digitale televisiescherm.

Wat wij liever niet hadden zien gebeuren: de aanslag in Bamako waarbij enkele landgenoten om het leven kwamen, de dood van de Nederlandse protestzanger Armand op zijn 69ste, één op zes jongeren is verslaafd aan social media, de tweede film (nu ja, film?) van ‘FC De Kampioenen’ is met meer dan een half miljoen bezoekers na één maand op weg om ’s lands populairste film ever te worden (om het nóg erger te maken: een tv-aflevering uit 1993 scoorde ook 940.000 kijkers), dus we kunnen zeker zeggen dat de terreurdreiging zich heeft doorgetrokken naar onze cultuur. In voetbaltermen wint IS dus alvast met zware forfaitcijfers wat dat betreft. En dan te denken dat het ergste misschien nog moet komen in de nabije toekomst. Wij houden bijvoorbeeld ons hart vast voor de komende klimaattop en hetgeen wat bevoegd minister Joke Schauvliege daar uit haar hoge hoed zal toveren. Volgend jaar in juni zal er ook twee dagen terreurdreiging zijn als de Britse zangeres Adele het Sportpaleis zal inpalmen. Arme Antwerpenaars! Krijgen die daar ook een premie voor? Dit gezegd zijnde: volgende week ben ik weer trouw op post, tenzij ik een ‘blogverbod’ zou krijgen. Vreemd? Helemaal niet. Real Madrid voetballer Gareth Bale kreeg van zijn clubarts namelijk een ‘sportwagenverbod’ opgelegd: hij mag zich tijdelijk niet meer verplaatsen met zijn Lamborghini of Ferrari omdat zijn talrijke spierblessures blijkbaar worden veroorzaakt door de lage zithouding. No worries, wij zitten ondertussen aan zo’n laag niveau dat de bodem vrijwel zeker is bereikt! 😉

 

Advertenties

Posted 27/11/2015 by ambijans in Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: