Best music of 2015 (december)   Leave a comment

Jennylee

De maand december is nooit een makkelijke maand als het om het uitbrengen van fijne, nieuwe cd’s gaat. Veel artiesten (of eerder hun platenmaatschappijen) amuseren zich dan met het uitbrengen van ‘best of cd’s’ of omdat het altijd nog een graadje erger kan, met het in mekaar knutselen van een melige kerstverzamelaar. Het was voor ons dan ook écht zoeken geblazen om tien ‘aanvaardbare’ tips te geven. Geen nood, in januari wordt dat traditioneel gecompenseerd met een overaanbod. Niet getreurd, de oogst valt uiteindelijk behoorlijk mee.

We vliegen er deze maand in met Jennylee. Totaal onbekend? Toch niet, want Jenny Lee Lindberg is de bassiste van Warpaint. Ze vond dat het tijd werd dat ze eens solowerk kon uitbrengen waarin ze new wave en gothic rock mooi kon laten samensmelten. ‘Never’ komt uit haar debuut ‘right on!’.

Beans on Toast is een Britse folkzanger die in 2005 aan het oppervlak kwam drijven. Hij maakt er een gewoonte van op elk jaar op 1 december (zijn verjaardag) een nieuwe cd uit te brengen. Dat is dit jaar niet anders. ‘The Great American Novel’ is terug te vinden op ‘Rolling up the hill’.

Cam (voluit Camaron Marvel Ochs) is een 31-jarige blonde Amerikaanse singer-songwriter die nauw aan country verwante muziek produceert. ‘Burning house’ staat op haar tweede cd ‘Untamed’.

Een in Zuid-Afrika geboren jeugdacteur die ook aardig kan zingen. Da’s de perfecte samenvatting van Troye Sivan. Zijn vorige EP bereikte via iTunes in liefst 60 landen de nummer één positie. ‘Wild’ is een nummer uit zijn debuutcd ‘Blue Neighbourhood’.

Wat moeten jullie onthouden over Markee Ledge? Het is een Schot die al van in z’n tienerjaren met muziek bezig is. Hij komt al snel in aanraking met ragga, breakbeat, techno en aanverwanten. Uiteindelijk richt hij samen met enkele mensen Kosheen op. Dat blijkt een financiële voltreffer. Met ‘Dayz’ dat op debuutcd ‘Elevate’ staat keert hij terug richting underground.

Voor shoegazers dezer landen moeten we Lush zeker niet meer voorstellen. Een zwaar onderschatte band volgens ondergetekende. In 1998 werd hun carrière ‘on hold’ gezet (o.a. door de zelfmoord van hun drummer eind ’96) maar onlangs kwam het goede nieuws dat ze bijna 20 jaar na datum terug samenkomen. Voor wie nog op zoek is naar een ultiem Sinterklaascadeau voor zichzelf: de band brengt nu ‘Chorus’ op de markt. Daarop staan 105 tracks, d.w.z. alle tracks van hun drie full cd’s en demo’s, radiosessies en andere rariteiten. Wij pikten er  ‘Leaves me cold’ uit.

Wanneer we naar Rumer luisteren, constateren we telkens opnieuw dat haar stemgeluid opvallende gelijkenissen vertoont met dat van wijlen Karen Carpenter. Er zijn veel ergere vergelijkingen mogelijk in de popmuziek. Deze Britse met Pakistaanse roots is niet enkel een lust voor het oor, maar ook voor het oog. ‘Love is the answer’ staat op de gelijknamige EP die deze maand verschijnt.

Omdat we soms wel eens (in een helder moment?) een poging doen om naar muziek te luisteren waarvan we vermoeden dat ze ons niet zal kunnen boeien en dan beseffen dat we volledig fout zaten. Mij overkwam het bij Baroness. Ik ging er foutief vanuit dat ze het ‘zoveelste’ foute hardrockbandje waren dat op Graspop wel eens hun ding mogen doen, maar dat bleek in praktijk heel anders. ‘Chlorine & wine’ staat op ‘Purple’ en met inpakpapier en een strik errond matcht het héél goed met bijna iedere kerstboom.

De Amerikaanse band Cage the Elephant oogstte al van in het begin gunstige kritieken bij elke nieuwe release. Die gunstige recensies zorgden er op hun beurt voor dat ze plots op de grootste festivals ter wereld konden spelen. Luister hier eens naar en wie weet krijgen jullie zelf de smaak te pakken. ‘Mess around’ komt uit hun vierde full cd ‘Tell me I’m pretty’.

En we gaan er deze maand uit met de nieuwe Chromatics, die ‘Dear Tommy’ als titel meekreeg. De release van deze Amerikaanse band geef ik vrij onder ‘licht voorbehoud’. De plaat staat namelijk al aangekondigd sinds eind 2014, dus schiet niet op de pianist als je ‘I can never be myself when you’re around’ uiteindelijk pas ergens in 2016 op de kop kan tikken. 😉

Beginnen in december ook al met hun goede voornemens te maken voor 2016: Coldplay, Sunn O))), Sigma, Blood Red Saints, The Kooks, Golden Earring, Bette Midler, Christina Milian, Ringo Deathstarr, Kurt Vile & Steve Gunn, R. Kelly, Kwala, K3Kid CudiCass McCombs, Anti-Flag en araabMUZIK.

Posted 01/12/2015 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: