Keek op de Week (151)   Leave a comment

Direct stevig beginnen om het in een later stadium mooi af te maken, de EK-finale wenkt

Beginnen doen we deze week met de belangrijkste bijzaak ter wereld, het EK voetbal in Frankrijk, dat over een klein half jaar van start gaat. Gisteravond vond de loting plaats en nu kennen we eindelijk onze tegenstanders in de poulefase. We starten meteen stevig in Groep E met een openingswedstrijd tegen Italië. Dat is geen cadeau, net zoals onze andere wedstrijden tegen Ierland en Zweden. Het voordeel is wél dat drie landen per groep zich plaatsen voor de volgende ronde. Verlies in de openingsmatch zou dus geen drama zijn, al denk ik dat veel Italianen net hetzelfde denken. Exact een maand geleden gingen ze in een oefeninterland tegen ons land met 3-1 voor de bijl. Als het voor écht is wordt het uiteraard een hele andere wedstrijd. Ierland heeft waarschijnlijk een stugge ploeg (genre Wales), dus iedereen weet nu al dat het geen walk-over zal worden. Zweden tot slot staat of valt met de prestaties van Zlatan Ibrahimovic. Hou hem uit de wedstrijd en je kan op beide oren slapen. Het zou onwaarschijnlijk sneu zijn als ons land zich niet zou kunnen plaatsen voor de tweede ronde. Kenners dichten hen minimum een halve finaleplaats toe en dat moeten onze Duivels met hun status zeker waar kunnen maken! Het zal ongetwijfeld moeilijk worden, maar ik zou in dit geval niet graag willen ruilen met gastland Frankrijk. Dat treft Roemenië, Albanië en Zwitserland. Stel dat je daar 9/9 tegen haalt, maar er in de tweede ronde onverbiddelijk wordt uitgespeeld door een sterkere tegenstander. Wie praat dan nog over die eerste ronde? Niemand!

Nu we toch met voetbal zijn begonnen breien we daar nog graag een vervolg aan. AA Gent schreef CL-geschiedenis door 15 jaar na Anderlecht de tweede ronde te halen. Eerlijk is eerlijk: elke club heeft er ook baat bij dat Gent goed scoort in de CL, want dat komt het Belgische coëfficiënt ten goede. Dat houdt Gent, maar ook de rechtstreekse concurrenten in de JPL scherp om kampioen te worden. Er was een redelijke kans dat ons land drie overwinterende ploegen ging hebben, maar Club Brugge liet het in Denemarken helemaal afweten. Gelukkig deed Anderlecht wél wat nodig was: winnen van Qarabag. Real Madrid ging dan weer op een héél schlemielige manier uit de Spaanse bekercompetitie. Ze stelden een speler op die blijkbaar geschorst was en dus niet had mogen spelen. Ze probeerden het nog recht te breien, doch zonder succes! Ander sportnieuws: atlete Marieke Vervoort won de Vlaamse Reus (en kwam ‘en passant’ uit de kast), Chris Froome blijkt een ‘zuivere’ Tourwinnaar volgens de tests, de Red Lions (onze Belgische mannenhockeyploeg) haalden de finale van de World League maar verloren die van Australië, Philip Milanov en Nafissatou Thiam wonnen de Gouden Spike, Pieter Timmers zwom twee zilveren medailles bij elkaar op het EK kortebaan en Fanny Lecluyse deed zelfs nog beter met een zilveren en gouden medaille. Hein Vanhaezebrouck tot slot won de trofee Raymond Goethals.

De rubriek ‘minder goed nieuws’: ex-wielrenner en veldrijder Eric De Vlaeminck werd 70, Douglas Tompkins (oprichter van The North Face en Esprit) overleed na een kayakongeval op 72-jarige leeftijd, muzikant Scott Weiland (Stone Temple Pilots) werd 48 en acteur Robert Loggia werd 85. Extreemrechts behaalde een historisch hoge score in de eerste stemronde tijdens regionale verkiezingen in Frankrijk, republikeins presidentskandidaat Donald Trump wil moslims weren uit de Verenigde Staten, onze spoorbonden hebben nu al natte dromen over de net aangekondigde spoorstakingen in januari, de loonkloof in Hollywood is nog steeds een vaststaand feit (enkel Scarlett Johansson en Jennifer Lawrence bij 100 bestbetaalde acteurs/actrices), zangeres Selah Sue worstelt opnieuw met een depressie (zou ik ook hebben als ik gedwongen naar haar muziek moest luisteren), er was een relletje omdat minister van Cultuur Sven Gatz ergens zwarte Piet heeft gespeeld (notabene in gang gezet door ‘zwarte piet’ Wouter Van Bellingen), 5 % van de chauffeurs rijdt onder invloed tijdens alcoholcontroles in West -en Oost-Vlaanderen, het pop-up restaurant van het tv-programma DWDD werd zeer snel gesloten omdat men de hoge verwachtingen niet waar kon maken, de nieuwe K3 heeft (volgens de eerste critici) nog flink veel oefening nodig vooraleer alles op punt staat, Kathy Pauwels verlaat de VTM-nieuwsdienst (niet dat wij er mee zitten), de Nederlandse groep Normaal geeft er na 40 jaar de brui aan (ook niet direct een gemis), Adele verkoopt in recordtempo drie keer het Sportpaleis uit (fijn voor haar, denk ik dan) en de Albanese nieuwslezeres Enki Bracaj werd ontslagen omdat ze net iets té openlijk flirtte met blootblad Playboy. Ondertussen is ze vervangen door een minder rondborstige presentatrice.

En we eindigen met een kleine brok beter nieuws: het klimaatakkoord in Parijs is goedgekeurd, er werd bijna 4 miljoen euro opgehaald voor Rodeneuzendag, Kim Kardashian en Kanye West zijn de trotse ouders geworden van zoontje Saint, ‘Safety First’ greep naast een Gouden Roos in Montreux (volledig terecht naar het schijnt), Weight Watchers gaat binnenkort voor een holistische aanpak, Volkswagen zou geen 800.000 maar slechts 36.000 auto’s met sjoemelsoftware hebben (nog steeds 36.000 te veel uiteraard), ex-K3’tje Karen Damen heeft een exclusiviteitscontract gekregen voor VIER en VIJF, Maarten Inghels is de nieuwe Antwerpse stadsdichter, Christian Rapp wordt de nieuwe Antwerpse stadsbouwmeester en VRT-journalist Lieven Verstraete heeft bier met een theesmaakje gefabriceerd dat in driesterrenrestaurant Hertog Jan kan worden geconsumeerd. Over sterrenrestaurants gesproken: in Nederland verloor geen enkel sterrenrestaurant een ster, er kwamen er zelfs nog enkele bij. Een teken dat de eetcultuur in Nederland goed boert. In ons land zijn er nogal wat sterrenchefs die het spreekwoordelijke zout op hun patatten niet eens verdienen (zo willen bronnen die eens een reality check hebben gedaan). Morgen weten we trouwens ook wie er in onze provincie (en bij uitbreiding heel België) kan pronken met een sterrenwaardige keuken. Meer daarover sparen we ongetwijfeld op voor editie 152. Volgende week ben ik terug van de partij, tenzij ik ervoor zou opteren om eens te gaan cruisen met mijn Porsche 356 die ik voor 1,8 miljoen dollar op de kop wist te tikken bij Sotheby’s. Schijnt ooit nog eigendom te zijn geweest van een zekere Janis Joplin! 😉

Advertenties

Posted 13/12/2015 by ambijans in Algemeen, Sport

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: