Aangename concertjes in 2015   Leave a comment

Cheering crowd at a concert

De eindejaarstrein dendert langzaam 2015 uit op weg naar ons nieuwe concertjaar 2016. Onze ogen zagen én onze oren hoorden weer behoorlijk interessante dingen de afgelopen 12 maanden. We lijsten ze uiteraard graag voor jullie op in ons overzicht (in geheel willekeurige volgorde zoals altijd). Haalden dit jaar mijn persoonlijke lijstje net niet, maar klonken best aardig: The Church (MOD), Cheatahs (Best Kept Secret), Courtney Barnett (Pukkelpop), Evil Superstars (Pukkelpop) en The Colorist featuring Emiliana Torrini (CCHA). Er was ook een categorie ‘lichte tegenvallers’. Daarin figureren dit jaar Bent Van Looy (CCHA), Interpol en Viet Cong (allebei op Pukkelpop). De zwaarste uitschuiver was echter de doortocht van The Posies in MOD. De afwezigen hadden voor één keer groot gelijk!

10. Jamie XX (Pukkelpop)

Niets dan blije gezichten gezien na afloop bij dit dj-setje van 1/3de The XX. Net vóór hem liet Mark Ronson op het einde iets van Stevie Wonder door de speakers schallen en dat vormde alvast een fantastisch bruggetje. Volgend jaar afsluiten op de main stage? Ik ben geneigd om ‘ja’ te zeggen.

9. Bed Rugs (MOD)

‘Degelijk concert, maar geen grand cru’ schreven wij eind maart hier op onze blog. Met het verstrijken der maanden zagen wij echter redelijk wat dingen die de ‘middelmatigheid’ nauwelijks overstegen. Ook in deze set bespeurde ik wat verslapping, maar globaal gezien was het een bevredigende prestatie!

Belgian psychadelic band Bed Rugs launching their debut album 8th Cloud at Old Blue Last in London

8. Tame Impala (Pukkelpop)

Om meer dan één goede reden (check ‘Pukkelpop 2015 (dag 3)’) stonden wij met een gelukzalige glimlach op onze mond buiten aan de Marquee toe te kijken. Eén ding is zeker: de verandering van stijl heeft Tame Impala zichtbaar goed gedaan.

7. Balthazar (Best Kept Secret)

Voor een flinke portie Balthazar mogen ze deze jongen zelfs in het midden van de nacht wakker maken. Tot nader order nog steeds één van de beste Belgische bands van het moment. Hun ster blijft rijzen, ook in Nederland! Hun integrale set op BKS 2015 is hier terug te vinden.

6. Stuff (MOD)

In 2015 kwam ook deze Belgische band op de grote poort kloppen. Ik zag ze zowel in MOD als op Pukkelpop en dat was twee keer boenk erop zoals ze dat zo mooi zeggen. In MOD werden ze wél vaak overstemd door luidruchtige tienermeiden, doch dat mocht de pret hoegenaamd niet drukken!

5. Strand of Oaks (Pukkelpop)

Ik ben absoluut geen fan van mannen met baarden die dan nog een hele hoop tattoo’s hebben … tenzij de man in kwestie Timothy Showalter heet en met zijn band Strand of Oaks weet te overtuigen in de Club. Als er een overtreffende trap was op Pukkelpop, dan stonden zij op het hoogste schavotje!

Strand of Oaks

4. Father John Misty (Pukkelpop)

Dat je geen volle zaal/tent nodig hebt om te overtuigen, beweest ex-Fleet Foxes Father John Misty. Door omstandigheden buiten zijn wil om speelde hij in de Club met een lege maag. Toch was de honger groot genoeg om er een sterke performance van te maken.

3. Ride (Best Kept Secret)

Vooraf was het koffiedik kijken of de terugkeer van Ride ons (na jaren afwezigheid) van de sokken zou kunnen blazen op BKS. Ze konden dan wel niet teren op recent werk, maar pure klasse drijft steeds boven. Op Pukkelpop deden ze het nog eens dunnetjes over. Hun set nog eens bekijken doe je door hier te klikken.

2. The Germans (Pukkelpop)

Ook twee keer gezien dit jaar, naast Pukkelpop stonden ze ook op Play! Het meest tot de verbeelding sprak toch hun set op de wei van Kiewit, mede doordat het geheel hier werd begeleid door bizarre performancekunst die verrassend goed bij hun muziek paste. Het publiek stond om meerdere redenen met open mond toe te kijken. Er zijn er die nog steeds het noorden kwijt zijn!

the germans

1. Son Lux (Ancienne Belgique)

Mijn jarenlange afwezigheid in deze Brusselse concerttempel ontstond door een samenloop van omstandigheden. We lieten Son Lux op Pukkelpop schieten ten faveure van Evil Superstars, dus kregen we een herkansing in de AB. Samen met mijn broer gaan kijken en het werd in meerdere opzichten een prachtige avond. Ook al als het hele concert integraal online terug te vinden is uiteraard!

Advertenties

Posted 22/12/2015 by ambijans in Concert, Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: