Ambi’s persoonlijke jaaroverzicht van 2015   Leave a comment

lindsey pelas geeft ons meer inzicht in het jaar 2015

Als er één goed voornemen bestaat dat wij nu al enkele jaren mooi in ere willen houden, dan moet het toch zeker ons persoonlijke jaaroverzicht zijn. We hebben een tijd geleden eens per maand de belangrijkste dingen opgelijst en daarna proppen we al die gebeurtenissen samen in een vlot leesbare samenvatting. Vooraf wil ik graag starten met een huizenhoog cliché: men zegt altijd dat een goede gezondheid het allerbelangrijkste is wat men kan wensen in een mensenleven en dat is een waarheid als een koe! Dit jaar stierven er liefst vijf van mijn facebookvrienden aan een vreselijke ziekte: mijn gedachten gaan eventjes uit naar Petra, Robby, Jakob, Rob en Mireille. RIP!

Nieuwjaarsdag vieren we voor het eerst in jaren nog eens op verplaatsing: we zitten gezellig aan tafel in Bree met een beperkt aantal familieleden. Mijn vader ondergaat een operatie aan zijn hand, de eerste van enkele kleine heelkundige ingrepen dit jaar. Mijn eerste blogpost die wat deining veroorzaakt gaat over de belabberde programmatie in de Hasseltse Ethias Arena. Nogal wat mensen liggen daar van wakker, al blijft het eerder bij stil protest. Wij hebben ons hart eens goed kunnen luchten, maar alles blijft uiteraard bij het oude. Parijs wordt voor het eerst dit jaar opgeschrikt door die hele Charlie Hebdo affaire. De profeet beledigen kan zware gevolgen hebben! Mijn eerste Sound of C ervaring (aan tafel als gastspeler bij Racing Denk) levert ons volkomen terecht een derde plaats op. Onze nieuwe Miss België heet Annelies Törös en komt uit de provincie Antwerpen, de Gouden Schoen komt uit Vlaams-Brabant, luistert naar de naam Dennis Praet en voetbalt voor Anderlecht. De beloftevolle voetballer Junior Malanda komt op 20-jarige leeftijd om het leven na een verkeersongeval, met ‘Relatos Salvajes’ en ‘Birdman’ opent onze eerste filmmaand van het jaar uitstekend, maar helaas gooit het griepvirus roet in het eten als het om mijn verjaardagsetentje gaat. Geen nood, we stellen dat etentje uit tot in april. Ter compensatie doen we eens even gek: ik nodig twee collega’s uit voor een verjaardagsetentje bij De Slagmolen (**) in Opglabbeek. Voor de goede orde: die twee ** komen van Michelin, het zijn niet mijn punten voor het eten. Voor het eten geef ik 9,5 en voor sfeer en gezelligheid een welverdiende 9. *Komen Eten modus* Ons dinsdagmenu van Leo De Raeve krijgt voldoende volk over de vloer, ik bestel een nieuwe Volkswagen Polo bij VW Willems in Genk en Steven Defour wordt met iets minder egards ontvangen in Luik, waar een walgelijke tifo wordt ontrold in de tribune. Hij pakt daarna twee (domme?) gele kaarten, Standard wint de match en krijgt uiteraard een milde straf n.a.v. deze gebeurtenissen.

Wat onthouden we van februari? ‘Turist’ en ‘Whiplash’ (drummen op Champions League niveau) weten ons te bekoren in de bioscoop. Ik behaal (samen met collega MM’er Hanne) quizwinst als gastspeler bij Moordgat/WvA op een chiromeisjes-quiz in Veerle-Laakdal. Goed gelachen én gewonnen, wat wil een mens nog meer? Twee ex-sporters, Rik Coppens en Claude Criquelion, overlijden. Mathieu van der Poel wint het WK veldrijden en Zonhoven wordt (helaas niet voor het eerst) geplaagd door een heuse inbraakplaag. Zo krijgt ook het gemeentehuis af te rekenen met een inbraak. Ik speel deze maand cactussenpersoon voor een vriendin in Merksem door haar vanuit Zonhoven via Retie een cactus aan de vrouw te brengen. Gelukkig was er nog een quiz in Arendonk met OC Trapop die ons een vijfde plaats opleverde. De doortocht van Bent Van Looy (Das Pop) & Strings was een lichte tegenvaller, toneelvoorstelling ‘De aft’ bij HHT was dan weer prima. De modale voetbalhooligan (die evenveel hersencellen heeft als vingers) slaat een beetje tilt in de Parijse metro (Chelseasupporters) of in het centrum van Rome (Feyenoordsupporters). Van een strenge voorbeeldstraf heeft de UEFA echter nooit gehoord, alles blijft dus bij het oude. Nederland krijgt later zelfs nog een cadeautje want het mag één extra ploeg afvaardigen die Europees voetbal kan spelen. Wij onthouden verder nog het dinsdagmenu van Kris Claes (VOKA), de eclipsreis richting Thailand, Laos, Cambodja en Indonesië (februari-maart 2016) die wordt geboekt en de spookpenalty voor Dinamo Moskou die voldoende is om Anderlecht uit de EL te bonjouren.

In maart overlijdt Emiel Goelen, zijn we gastspeler aan tafel bij Boeren van ’t Stad op de Sound of C, wordt er opnieuw ingebroken in het gemeentehuis én zelfs bij de politie waar men o.a. kogelvrije vesten buitmaakt (de dader wordt relatief snel gevat) en er is ook wat deining in bibliotheekland omdat gemeentes niet meer verplicht zijn om een openbare bibliotheek te hebben. Minister Gatz zwakt de kritiek af! Top Gear presentator Jeremy Clarkson wordt door de BBC van het scherm verbannen en ik kan mezelf officieel gastspeler bij een **** ploeg (LQV) noemen na een quiz in Neerpelt die ons de derde plaats opleverde. Geslaagde uitjes: het concert van Bed Rugs (MOD) en het dinsdagmenu van Kim Hardy (Mamzel) op het werk. Met een beetje geluk hadden we zelfs (met collega Nele voor het eerst als gastspeelster) een quiz kunnen winnen in Godsheide, die nu een vijfde plek opleverde. De oude K3 kapt ermee, Club Brugge wint de beker na een zinderende match tegen Anderlecht, op het werk volgt er een verhelderend functioneringsgesprek, Hanne en ik winnen opnieuw een quiz (deze keer gastspeler aan tafel bij Aftrekaanval) en kunnen hierdoor de Paashaasquiz (Maaseik) aan ons palmares toevoegen. Wij beginnen aan de publicatie van ons lijstje ‘mooiste buitenlandse vrouwen’ (50 stuks) en kijken vol ongeloof terug op de ramp met Germanwings in de Franse Alpen. Gelukkig zorgen de tv-series ‘Fargo’ en ‘Better Call Saul’ voor voldoende verstrooiing.

De maand april wordt meteen goed ingelachen bij Javier Guzman (CCHA), Steve Stevaert pleegt zelfmoord in Hasselt, op de Time Out quiz in Tessenderlo wordt er ook gelachen zelfs al zitten we ver buiten de prijzen, wij zijn aanwezig bij de babyborrel van Vinz in Heusden-Zolder en Günter Grass, Percy Sledge en voetballer Gregory Mertens komen om het leven. ‘Lost River’ vinden we een memorabele film, net als het experimentele theaterstuk ‘De vuurproef’ bij HHT. Ons échte verjaardagsetentje bij 6 Zinnen in Hasselt is een voltreffer en het wordt nóg completer door het schitterende optreden van Stuff in MOD. Wij halen onze gloednieuwe VW Polo op in Genk en cruisen goedgemutst naar huis. Wij fronsen onze wenkbrauwen bij de schandalig dure Helfie-campagne van N-VA en horen en passant dat acteur Matthias Schoenaerts terug vrijgezel is. Gelukkig amuseren we ons ook tijdens een Grieks etentje op de Pauwengraaf en op de Zebracinema filmquiz in Maaseik.

Onze meimaand schieten we op culinaire wijze in gang (met familieleden) in de Bascule te Genk. Helaas vonden we The Posies (MOD) en ‘Top Dogs’ (TNT) matig van kwaliteit. ‘Charlie’s Country’, ‘It follows’ en de gastvoorstelling ‘De dienstlift’ (t.los) waren wél oké. Op het werk profiteren we voor het eerst van een échte brugdag, Loïc Nottet doet het uitstekend op het songfestival in Wenen (4de plaats), ons personeelsetentje bij Fratelli wordt opnieuw in het leven geroepen en ik ga er nog eens opnieuw naartoe om de verjaardag van papa te vieren. Ik offer mezelf nog eens op als gastquizzer bij Rand van de Afgrond én Aftrekaanval, ‘Het meisje in de trein’ van Paula Hawkins vind ik een onterecht gehypt boek en het festival Eurorock wordt een regelrechte ramp met een hoog soapgehalte. Ben E. King, Ruth Rendell en Jef Geeraerts verwisselen het tijdelijke met het eeuwige. AA Gent wordt voor het eerst in haar bestaan landskampioen en da’s verdiend te noemen. Dimitri Bontinck blijft zichzelf onsterfelijk belachelijk maken nadat hij zowel bij Lesley-Ann Poppe als Phaedra Hoste (Pahedra voor de vrienden) solliciteert als kandidaat-echtgenoot.

Juni opent goed met de film ‘Montage of Heck’, over het leven van Kurt Cobain. Ook ‘La isla mínima’ maakt een goeie beurt. Het concert van The Church (MOD) zorgt voor een perfecte avond en hetzelfde kan ik zeggen van een avondje gastquizzen bij Moordgat/WvA in Retie. Ondertussen ben ik op mijn blog gestart met mijn lijstje van 50 mooie Belgische vrouwen. De jaarlijkse UiT-dag met werk (dit keer in Bokrijk) is een toppertje, het mooie weer deed uiteraard ook al veel. De voorverkoop voor de lezing van Pascale Naessens in onze bib (september) raakt redelijk vlot uitverkocht. De VRT kapt met haar omroepsters, Canvas trekt de stekker van de Canvascrack eruit, Drs. P overlijdt net als auteur James Salter en zanger Thé Lau, Sepp Blatter valt van zijn FIFA-voetstuk en zal nog een hele hoop lui van verdacht allooi met zich meetrekken. John Crombez wordt de nieuwe SP.A voorzitter, een dagje Best Kept Secret (Beekse Bergen) vraagt om herhaling in 2016. VIER kondigt een nieuw seizoen van het mythische programma ‘De Mol’ aan, de eerste samenkomst voor onze vijfde Lettermolenkwis laat al het beste vermoeden en ook de jaarlijkse boekenverkoop ter gelegenheid van ZTD breekt weer records. Faith No More vervangt het onfortuinlijke Foo Fighters op Rock Werchter (‘wenkbrauwengefrons bij het publiek’ lees ik achteraf) en een plaatselijke quiz (LAL-Team goes to the C) eindigt voor mij met een avondje nachtbraken in Zonhoven.

In juli spelen wij onze laatste quiz van het seizoen (Bonne Cuvée in Geel) onder zwoele omstandigheden, ‘La Loi du Marché’ en ‘Amy’ beklijven in de bioscoop, Jappe Claes wordt beroepstechnisch (letterlijk én figuurlijk) in zijn hemd gezet, Omar Shariff overlijdt net zoals auteur E.L. Doctorow, 50 Cent is even weinig waard als zijn naam, sportverslaggever Jack Van Gelder neemt een nieuwe job, Bill Cosby heeft nogal wat ‘women issues’ on his mind, de eerste mosselen van het seizoen smaken en ik koop mezelf een hippe, nieuwe zonnebril bij Optiek Stephan Truyers, de hipste van Midden-Limburg. Het is ook de maand waarin wij onze vliegtickets voor de zomervakantie naar Spanje boeken, nogal wat series zien (nieuwe seizoenen van ‘The Good Wife’, ‘Sons of Anarchy’ en ‘True Detective’) en zelfs met drie MM gastspelers meequizzen bij Moordgat/WvA. Dat levert een verdienstelijke vierde plek op.

De tweede zomermaand trekken wij richting tandarts zonder greintje stress, spelen wij de Sound of C voor het eerst onder MM-vlag en vinden wij ‘Love’ van Gaspar Noé in de bioscoop best doenbaar. Onze broek zakte af toen we hoorden dat er gesjoemeld werd met de Lingoballen (dixit Lucille Werner), onze ogen vielen uit hun kassen bij het zien van het trouwdagdecolleté van seksuologe Kaat Bollen en we hoorden én zagen dat een Pukkelpopeditie zonder sterke headliners toch voor voldoende animo kon zorgen. Tim Wellens won de Eneco Tour en op vakantie in Spanje was er één constante: alles ging daar gewoon stuk. Mijn sportschoenen mochten de vuilbak in, mijn fototoestel gaf er de brui aan, één van de computers gaf tijdelijk de geest, ons televisietoestel werkte niet meer door een defecte decoder en ik moest nieuwe sandalen kopen omdat de oude spoorloos waren verdwenen. Tel daar nog astrante vliegen en even vervelende muggen bij en je weet weer waarom wij elk jaar zo graag naar ginds gaan. 😉 Ons bezoekje aan San Pedro del Pinatar deed augustus mooi uitgeleide.

September start in Spanje met opvallend veel regen (waar er anders nauwelijks een druppel valt), we pikken de familie op aan de luchthaven van San Javier, kijken naar twee EK-kwalificatiewedstrijden van onze Rode Duivels, hebben een verjaardagsbarbecue voor Carmen, trekken naar San Miguel de Salinas, maken een mooie 300 km lange road trip die ons o.a. bij Castillo del Pinar in Perrin brengt. Voor de rest veel lezen, eens naar La Zenia Boulevard geweest en een legendarisch visuitstapje naar Guardamar waar twee loze vissertjes vissen onder een loden zon. Bij thuiskomst van de vakantie dadelijk iets gaan eten bij Fratelli (ook dat wordt onderhand traditie). We zien de vluchtelingencrisis steeds verder uitdeinen en krijgen te horen dat auteur Joost Zwagerman een einde aan zijn leven maakt. Cultureel vliegen we er stevig in met optredens van Oaktree, Isolde & Les Bens (face to face met Isolde is ‘wow’) en een toneelstuk van het Zuidelijk Toneel (‘Los’). Een volle leeszaal voor de lezing van Pascale Naessens (top!), MM dat met externe hulp aan het quizseizoen begint in Voorshoven en een computercrash thuis die gelukkig onschuldig blijkt. ‘Le Tout Nouveau Testament’ is een aardig tussendoortje in de bioscoop, net zoals ‘Victoria’. Misschien was september wel de mooiste maand van het jaar!

In oktober zijn twee MM’ers gastspeler aan tafel bij Aftrekaanval op een quiz in Geel en bezoek ik na enkele jaren afwezigheid nog eens het Play! festival waar wisselvalligheid de plak zwaait bij het gros van de acts. De jaarlijkse verwendag in de bib wordt gelukkig wél een topper! Het VW-schandaal barst in alle hevigheid los en de confrontatie Wouter DeprezJoke Schauvliege kunnen we klasseren in de rubriek ‘vermakelijk volkstheater’. Culturele toppers: ‘Al te luide eenzaamheid’ (CCHA), ‘D’Ardennen’ in de bioscoop, het optreden van Son Lux in de AB (samen met Bart verken ik o.a. het Brusselse metronet en dat blijkt een serieuze meevaller), ‘The diary of a teenage girl’ in de bioscoop is oké en de jaarlijkse Nordic Night (dit keer met The Colorist & Emiliana Torrini) kunnen bekoren. Verder een geweldige quizmaand (vooral dan als gastquizzer). Zo beman ik o.a. de tafel bij OC Trapop (quiz in Ravels), Moordgat/WvA (Kermt en Geel), Boeren van ’t Stad (Lummen) en de Silvaticaquiz in Bilzen spelen we voor het eerst in lange tijd nog eens in onze originele bezetting. Minder goed nieuws: Henning Mankell en Jos Vandeloo blazen hun laatste adem uit en Johan Cruijff heeft longkanker. Ex-omroeper Johan Verstreken rook een beetje muf, maar dat zal snel veranderen sinds hij uit de kast is gekomen en zich heeft geout. De Rode Duivels halen het EK voetbal in Frankrijk en worden nummer 1 op de FIFA-ranking. Oranje druipt met het schaamrood op de wangen af na een ontnuchterende kwalificatiecampagne. Canada krijgt een liberale premier en Bart Schols en zijn programma ‘De Afspraak’ liggen enkele keren onder vuur. Het hele voorval wordt ontzettend uitvergroot en toont meer en meer aan wat voor duiventil de nieuwsdienst tegenwoordig is. Tickets voor Massive Attack en Wilco (concertjes in 2016) zijn nu al besteld.

Ik win als gastspeler bij LQV nog eens een quiz in Bocholt, al valt de beslissing uiteindelijk met een idiote schiftingsvraag. Fijne ervaringen in november: de Antwerpse Boekenbeurs, het concert van Sheila E. (MOD), ‘Son of Saul’ in de bioscoop, ‘Thuis’ van HHT in een theaterzaal, een full house voor onze voorleessessies rond de Spiekpietjes op het werk en een geslaagde vijfde editie van onze Lettermolenkwis. Heel wat minder: de terroristische aanslagen in Parijs op vrijdag de 13de, het overlijden van de Nederlandse protestzanger Armand, actrice Dora van der Groen en de Amerikaanse muzikant Allen Toussaint. De nieuwe K3’tjes zijn eindelijk gekozen, ik heb het laatste boek van Karl Ove Knausgard (in zijn ‘Mijn Strijd’ reeks) met veel plezier gelezen en ook op het quizgebied liep het voor de rest aardig: als gastspeler van OC Trapop in Retie een derde plek en met Caoutchouc Botte (met een gelegenheidscombi) zelfs tweede geëindigd op de SJB quiz op één schamel puntje van LAL-Team.

De laatste maand van het jaar nam MM deel aan de Sound of C in Lummen aangevuld met een Beste Beffer én een Moordgat/WvA’er. AA Gent haalde de tweede ronde van de CL, Anderlecht overwinterde in een moeilijke groep in de EL. In een makkelijke poule ging Club Brugge dan weer kopje onder. Het concert van Bing & Ruth en A Winged Victory for the Sullen (CCHA) was een prima jaarafsluiter. De navergadering n.a.v. de vijfde Lettermolenkwis leidt ons naar een nieuwe editie op vrijdag 18 november 2016. Onze Rode Duivels loten met Italië, Zweden en Ierland een moeilijke groep voor het EK in Frankrijk. Het aantal Michelinsterren in ons land blijft nagenoeg status quo. Mijn laatste bioscoopfilm ‘Rams’ vond ik zeer te pruimen, op seriegebied verslind ik ‘The Americans’ en seizoen twee van ‘Fargo’. Anderlecht vernedert Club Brugge op eigen veld, Michel Platini en Sepp Blatter worden zwaar geschorst (én terecht!), fotograaf Marc Lagrange overlijdt na een ongeval op Tenerife, Lemmy Kilmister (Motörhead opperhoofd) overlijdt aan kanker en de Gentse charmezanger Benito Raman scoort in menig voetbalstadion een après-skihuthit met het niets aan de verbeelding overlatende ‘Alle boeren zijn homo’s’. Voetballers en discretie, da’s een beetje veel gevraagd denk ik. Vlak vóór Nieuwjaar zijn we nog één keer gastquizzer bij Calabria aan tafel en dat levert ons plek 8 op in een deelnemersveld van 50 teams. 2015 wordt op die manier plezant én waardig afgesloten! 2016 belooft ondertussen al veel goeds, want ik heb al enkele concertjes en etentjes in mijn planning staan. Doe daar nog wat culturele uitjes bij, af en toe een quiz plus enkele reisjes en wij garanderen een prachtig eindejaarsoverzicht binnen één jaar. 😀

De dag dat ik Zimra nat mocht maken

Posted 30/12/2015 by ambijans in Algemeen, Culinair, Film, Literatuur, Muziek, Sport

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: