Best music of 2016 (januari)   Leave a comment

david bowie

First things first: ik wil eerst van de gelegenheid gebruik maken om iedereen die dit leest een gezond, gelukkig en fantastisch 2016 toe te wensen. Dat al jullie dromen mogen uitkomen en dat alle plannen die nu al in jullie hoofd zitten succesvol kunnen worden afgerond. Voor de levensgenieters pur sang geldt uiteraard het levensmotto ‘Leef (on)gezond maar met mate’. Voilà! Dit gezegd zijnde kunnen we ons meteen op de belangrijke zaken van 2016 storten, zijnde de releases van deze eerste maand van het nieuwe jaar.

We beginnen meteen in stijl met een artiest die op zijn 69ste verjaardag zijn nieuwe cd uitbrengt. De vorige worp van David Bowie dateerde uit 2013, maar zijn nieuwe cd ‘Blackstar’ waarvan wij de titeltrack hebben gekozen is volgens recensenten een ‘wereldplaat’, wars van trends of commercie, dus iets voor de échte fans lijkt me. Ik ben nu al razend benieuwd!

Of we ‘Where have you been all my life?’ van Villagers écht mogen catalogeren onder de noemer ‘nieuwe’ cd is maar de vraag. Het gros van de nummers stond op zijn vorige cd’s, een uitzondering niet te na gesproken. ‘Memoir’ is bijvoorbeeld een B-kantje.

Hinds zag ik vorig jaar live op Best Kept Secret en werd daar aangekondigd als het Spaanse antwoord op Pixies. Vier jonge meiden en een even jonge mannelijke drummer. Eerlijk gezegd deed het me bitter weinig, al geef ik ze voor hun debuutcd ‘Leave me alone’ graag nog eventjes het voordeel van de twijfel. ‘Garden’ is de openingstrack.

Daughter verbaasde vriend én vijand met haar allereerste cd. Ook op Pukkelpop keelden (veelal jongedames) haar nummers luidkeels mee. Elena Tonra is dan ook nog een plaatje om naar te kijken. Kijken én luisteren naar Daughter is in dit geval een win-winsituatie. ‘Doing the right thing’ is de derde track van ‘Not to disappear’.

De kans dat je in mijn maandelijkse overzicht hardere metalen tegenkomt is eigenlijk vrij klein. Tenzij het om zanger Dave Mustaine & co gaat. Megadeth, sinds 1983 bezig, zijn ondertussen oudgedienden in de muziekscene. ‘Fatal illusion’ is één van de dertien nummers op hun vijftiende cd ‘Dystopia’.

Ook de heren van Suede draaien al een tijd mee in het circuit. In 2003 splitte de band zelfs en pas zeven jaar later kondigden ze hun come-back aan. Op 6 februari a.s. staan ze trouwens in de AB. Misschien spelen ze ‘Outsiders’ dan wel live, één van de nummers uit ‘Night Thoughts’.

De debuutcd van een andere damesband, Savages, kon ons destijds ten zeerste bekoren net als hun Pukkelpopdoortocht in 2013. Men heeft het dan al snel over die moeilijke tweede cd. In dit geval heet ie ‘Adore Life’ en debuutsingle ‘The answer’ laat alleszins het beste vermoeden.

Shearwater zag ik ooit live op editie twee (2009) van het indoorfestival van Pukkelpop, Polsslag, dat achteraf een stille dood stierf. Ik ging zonder verwachtingen kijken, maar was achteraf behoorlijk gecharmeerd. ‘Quiet Americans’ is terug te vinden op ‘Jet Plane and Oxbow’.

Los van de kwaliteit, die Tricky helaas niet op elk album weet te etaleren, kan ondergetekende ‘m meestal wel pruimen. Een goeie ‘best of’ kan de man onderhand wel op de markt brengen. Of hij ooit nog zoiets schitterends als ‘Maxinquaye’ kan maken waag ik echter te betwijfelen. ‘Beijing to Berlin’ staat op zijn elfde full cd ‘Skilled mechanics’.

Moeten we deze maand écht iets uit Duitsland promoten? Wel vooruit dan. Get Well Soon is eigenlijk het geesteskindje van Konstantin Gropper. Lovende recensies vielen de band al te beurt en die kwamen heus niet alleen uit Duitsland. Luister naar ‘It’s Love’ dat op ‘Love’ staat en je begrijpt waarschijnlijk waarom. Niet slecht voor een Duitser, toch? 😉

Willen er o.a. ook graag voor zorgen dat 2016 een zinderende start zal kennen: Eefje de Visser, Ignite, Aborted, De Staat, Skunk Anansie, Panic! At the Disco, Baaba Maal, Hank Williams Jr., Paul Carrack, Dethrone, Arno, Her, Tindersticks, Ty Segall, The Besnard Lakes, Santigold, Coasts, Tortoise, King Charles, Spandau Ballet, Chairlift, Steve Angello, Mystery Jets, Lucinda Williams, Frank Boeijen, Ansatz der Machine, Dream Theater, Eriksson DelcroixBloc Party, Turin BrakesSaul Williams, Sivert HøyemWendy James (dat ooit zo lekkere blondje van Transvision Vamp, ondertussen zit ze bijna op tram 5 ondanks cocaïne en andere verslavingen) en Prong.

Advertenties

Posted 01/01/2016 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: