‘Er ist wieder da’ (David Wnendt) @ Roxy   Leave a comment

er ist wieder da

De voormalige Duitse leider Adolf Hitler wordt versuft wakker ergens in het midden van Berlijn. Verward probeert hij te reconstrueren wat er gebeurd is en hij ontdekt al snel dat er sinds de Tweede Wereldoorlog 70 jaar zijn verstreken. Maar wat is er gebeurd met Duitsland in de tussentijd? Overal buitenlanders, er is democratie en men betaalt met de Euro, wat Hitler helemaal niet bevalt. Omdat de mensen denken dat hij een komiek en imitator is, belandt hij al snel in een tv-programma als komische act. Deze Hitlerkomedie (gebaseerd op het boek van Timur Vermes waarvan ruim 14 miljoen exemplaren over de toonbank gingen) was vorig jaar een zeer druk bekeken film in Duitsland. Regisseur David Wnendt, die ook al het boek ‘Vochtige streken’ van Charlotte Roche verfilmde is voor mij een nobele onbekende. In ‘Er ist wieder da’ zijn de belangrijkste rollen weggelegd voor Michael Kessler, Oliver Masucci en Stephan Grossmann. Een filmtrailer kan je hier terugvinden.

UPDATE

Alles was aanwezig voor een gezellige filmavond: een volle zaal, een ‘best of’ compilatie van David Bowie op de achtergrond en een inleider die ons al warm maakte voor hetgeen komen zou. Helaas liet de techniek het afweten. Een kapotte lamp kon via externe hulp uit de zaal nog wel worden gefikst, maar jammer genoeg was dat niet voldoende om de boel weer aan de praat te krijgen. Blijkbaar werd er voor het eerst in de geschiedenis een film uitgesteld en verschoven naar een latere datum. Dit blogbericht krijgt dus waarschijnlijk nog een verlengstuk binnenkort.

UPDATE 2

Het is woensdag 27 januari en wij gaan in ‘de herkansing’ gratis naar deze film kijken. ‘Er ist wieder da’ is geen topper, maar wél een entertainende film. Dat komt dan vooral omdat de regisseur hier en daar met een komische kwinkslag komt. Dat doet ie zonder het geheel uit te vergroten. Ongewild is de prent ook brandend actueel gezien het vluchtelingenprobleem en het relletje van onlangs in Keulen. De beste momenten zijn dan ook die waarin argeloze voorbijgangers worden betrokken in de film. Het zien van de lookalike van Hitler roept gemengde gevoelens op. Eerlijk gezegd had ik wat te doen met een aantal onder hen die het nazisme deels idealiseerden. Al is het soms verdomd moeilijk uit te maken of we in bepaalde sequenties met acteurs of mensen van vlees en bloed te maken hebben. Een humoristische film met af en toe een vleugje maatschappijkritiek, die heel raak is.

Advertenties

Posted 11/01/2016 by ambijans in Film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: