Verjaardagsetentje bij ‘Vivendum’ (Dilsen-Stokkem)   Leave a comment

vivendum

Na een avondje onbekommerd quizzen in Lommel, zetten wij ons weekend in stijl verder op zaterdagavond. Daarvoor trekken we naar restaurant-hostellerie Vivendum (*) in Dilsen Stokkem. Wat moeten we weten over Vivendum? Patron-cuisinier Alex Clevers ontvangt je in zijn fraaie kapelaanswoning in Dilsen-Stokkem. Het gebouw, waar je ook kunt overnachten in één van de stijlvolle gastenkamers, vormt een modern decor. De sobere inrichting zorgt voor een gezellige, rustige sfeer waarin het aangenaam tafelen is. Wanneer je met de glimlach ontvangen wordt en naar je plaats bent geleid door de charmante Marianne Clevers, voel je je hier meteen op je gemak. In je bord is het al innovatie en moderniteit wat de klok slaat. Alex Clevers is een chef die het beste van beide werelden weet te combineren. Hij probeert culinaire grenzen te verleggen, zonder daarbij grootmoeders stoverij te verloochenen. Minder is meer, dat is zijn motto. Koken is voor hem een zoektocht naar eenvoud, de kunst van het weglaten. De wijnkaart van sommelier Martin Foncke vormt een mooie aanvulling op deze gerechten. Alex Clevers (°1967) volgde een horeca-opleiding in Sittard. Hij was onder meer kok in Kasteel Wittem (Wittem), Château Neercanne (Maastricht) en De Barrier (Houthalen). In 2001 opende hij in Maaseik Vivendum. In 2004 verhuisde het restaurant naar zijn huidige locatie in Dilsen-Stokkem. Sinds 2006 fonkelt er een Michelinster boven de deur.

UPDATE

Het is een beetje een druilerige, kille zaterdagavond als wij in familiaal gezelschap (5 personen sterk) de voorbehouden parking van Vivendum oprijden. Nadat onze jassen zijn weggehangen worden we naar onze plaatsen begeleid. Daar kunnen we alvast onze eerste indrukken opdoen (een redelijk strak interieur met o.a. glazen van Piet Stockmans op tafel). Het is wél een beetje chilly binnen, maar da’s misschien omdat er zaterdag alleen een avondshift is. We beslissen meteen om bruisend en plat water op de tafel te hebben, waarna we een menukaart overhandigd krijgen. Er wordt verteld dat we kunnen kiezen voor het Maaslandmenu dat uit 5 gangen bestaat maar dat desgewenst kan worden uitgebreid tot 6 of 7 gangen. Wij besluiten te kiezen voor het 5 gangenmenu. Als aperitief gaan er drie mensen voor het huisaperitief (een rosé prosecco) en twee kiezen voor een wit wijntje. Ondertussen arriveert het volk druppelsgewijs en wordt de sfeer ook wat gemoedelijker met al dat gebabbel op de achtergrond. Achteraf gezien wel jammer dat ik geen fotootje heb gemaakt van de kaart (ik zag zelfs iemand na afloop die de menukaart gewoon mee naar huis nam). Eén zekerheidje: vooraf zijn er drie amuses in mooie kommetjes waarvan er één een hapje was op basis van ossenstaart. In ons vijfgangenmenu zat twee maal Zeeuwse oester “two continents”, aardpeer en champagnesaus, heilbotfilet/venkel/tapijtschelpjes/curry en vadouvan, picanha “graan gevoerd rund”/sjalot/tapioca/BBQ groentjes.

Tussendoor deden wij ons te goed aan het versgebakken brood, dat gewoon werd vervangen als het op was. Het dessert kwam ook weer in drie kommetjes. Crème van koffie/peer/Pedro-Ximenez, chocolade/mandarijn/drop en hand van budha/gin-tonic/ passievrucht. Mijn gezelschap houdt het de hele avond bij witte wijn (een Franse wijn die heel lekker was) en ik besluit ook een rood wijntje te proberen. Ook dat glaasje smaakte prima. Om helemaal af te sluiten nog koffie of cappuccino met o.a. een vreemd Japans snoepje, iets op basis van duindoornbes, macarons en een soort van puddingkoekje. Echt iets voor zoetekauwen! Over het eten was iedereen bij ons aan tafel unaniem lovend. De bediening was wat wisselend van stijl: de sommelier was losjes in de omgang terwijl het andere heerschap iets stijver overkwam. Niet dat het ons stoorde, het is een beetje eigen aan een sterrenzaak vermoed ik. We waren even over 19u gearriveerd en we reden rond 23u30 huiswaarts nadat we eerst uiteraard de rekening hadden voldaan. Wat mij ook opviel: de aankomsthal is eigenlijk niet zo gek groot. Toen wij weggingen waren er meer mensen die de zaak verlieten zodat we een soort van minifile kregen. Anyways, wij weten nu dat Vivendum die Michelinster zeker niet heeft gestolen want het werd voor ons een mooie avond. In het donker konden we slechts een glimp opvangen van de tuin, maar ik ben vrijwel zeker dat het er in de zomer heerlijk vertoeven is!

Advertenties

Posted 23/01/2016 by ambijans in Algemeen, Culinair

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: