Best music of 2016 (februari)   Leave a comment

nonkeen

Tweede dag van het jaar van de maand die het minst aantal dagen telt, al krijgen we dit jaar uitzonderlijk weer één extra dagje. Ondanks de korte duur was het weer een koud kunstje om 10 uitzonderlijke tracks voor het voetlicht te brengen. Voor ons allereerste plaatje brengen we meteen een Duits-Belgisch samenwerkingsverband, dat nonkeen heet. De band is Duits, bestaat uit Nils Frahm, Frederic Gmeiner en Sebastian Singwald. Hun cd, ‘The Game’, verschijnt op een Belgisch label, R&S. ‘Chasing God through Palmyra’ is het allereerste nummer dat komt bovendrijven. Voor de liefhebbers: nonkeen speelt ‘live’ in MOD op 22 april a.s. (een samenwerkingsverband met CCHA). Wij hebben ons kaartje alvast gescoord!

DIIV (we mogen ook gewoon ‘Dive’ zeggen) is een Amerikaanse rockband uit New York, die in 2012 hun debuutcd op de markt brachten. Uit respect voor een Belgische muzikant (Dirk Ivens) veranderden ze uiteindelijk hun bandnaam. O.a. Pitchfork was laaiend enthousiast over dat debuut. ‘Dopamine’ staat op hun nieuwe cd ‘Is the Is Are’.

Ik ben wel een fan van het Canadese Junior Boys, dat vooral mensen met groovy dansbenen zal kunnen bekoren. Hun vorige vier cd’s waren best de moeite, hopelijk maakt hun nieuwe cd opnieuw de verwachtingen waar. Wij kozen ‘Big black coat’, de titeltrack van de cd voor jullie uit.

The Cult, dat zijn Ian Astbury & co, die ons vooral in de jaren ’80 wisten te bekoren. Af en toe verschijnt er nog wel eens een nieuwe cd van hun hand, maar niets dat bij ondergetekende meteen wist te beklijven. We gunnen hen graag een herkansing met ‘Deeply ordered chaos’ dat op hun nieuweling ‘Hidden city’ staat.

De band School of Seven Bells (oorspronkelijk een trio) heeft niet de meest prettige tijd achter de rug. Eén van de twee zusjes, Claudia Deheza, verliet de band in 2010. In 2013 overleed Benjamin Curtis aan kanker. Curtis was o.a. ook één van de bandleden bij Secret Machines. Het overgebleven groepslid, Alejandra Deheza, besloot om de vierde cd (waarop Curtis nog een aanzienlijke bijdrage had) gewoon af te werken. Tijdens het touren doet ze steevast beroep op gastmuzikanten. ‘Open your eyes’ mag worden gezien als een soort van tribute. Hierna wordt hoogstwaarschijnlijk de stekker uit SOSB getrokken.

We trekken naar de andere kant van de wereld, waar we in Sydney terechtkomen. In eigen land wisten The Jezabels al een aantal muzikale awards in de wacht te slepen, maar ze rateerden al een dikke kans toen ze net niet de soundtrack van de ‘Twilight’ saga haalden. Dat mag de pret echter niet drukken, want nu is er ‘Synthia’ met daarop ‘Come alive’.

Yep, wij zijn uiteraard grote fans van Animal Collective, een groep die enigszins miskend is wat ons betreft. Ik mag aannemen dat de kans dat ze dit jaar op Pukkelpop zullen staan vrij groot is. AC zal nooit een groep voor de ‘grote meute’ worden, maar meer een experimentele band voor de liefhebbers. Het aanstekelijke  ‘FloriDada’ vind je terug op ‘Painting with’.

Op Pukkelpop 2014 zag ik nog net de laatste twee nummers van Submotion Orchestra voorbijkomen en ik had meteen spijt dat ik niet eerder naar die bewuste tent was gegaan. Een fijne versmelting van jazz en electronica die bijzonder goed te pruimen valt. Met ‘Colour theory’ is SO aan zijn vierde full cd toe. Of ‘Kimono’ iets te maken heeft met het pakje dat wij kennen? Ik heb geen enkel idee!

Voor onze voorlaatste tip moeten we opnieuw naar Sydney, waar Wolfmother vandaan komt. Ooit de brute pech gehad dat de band niet kwam opdagen de dag dat wij tickets hadden voor Pinkpop, maar da’s ondertussen alweer enkele jaren geleden. Hun drummer vertrok daarna, werd vervangen, de band splitte zelfs eventjes maar kwam terug met een ‘in eigen beheer’ uitgebracht album. Niet meteen een memorabel album! Hopelijk brengt opvolger ‘Victorious’ waaruit wij ‘City lights’ plukten beterschap.

De tijd dat het hardere metalenwerk erin ging als zoete koek ligt alweer enkele jaartjes achter ons, maar deze maand sluiten we graag af met een band die al ruimschoots haar sporen heeft verdiend. Anthrax vond ik altijd wel best te pruimen, dus reserveren wij als uitsmijter ‘Evil twin’ dat op ‘For all kings’ prijkt.

Komen ook met nieuw werk op de proppen: DeWolff, Elton John, Field Music, Drowning Pool, Nina Nesbitt, Oaktree, The Rhythm Junks, Ghost Rockers, Wiz Khalifa, Eric Prydz, Motorpsycho, Yoko Ono, Lissie, Basia Bulat, Rotting Christ, Blackie & The Oohoos, Ronan Keating, Cerrone, Steve Roach, Choir of Young Believers, The Cave Singers, Jack Garratt, Ra Ra Riot, Eliza and the Bear, Rick Springfield, Venetian Snares, Simple Plan, Glen Hansard, Belle Perez, Pieter Embrechts, Mavis Staples, The Fall, Matmos, Voivod, The 1975, Santigold, Bonnie Raitt, Anvil, Magnum, Andrew Weatherall, Ricky Warwick, Yuck, Breakbot, Kula Shaker en Clouseau.

Advertenties

Posted 02/02/2016 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: