Hoe Pukkelpop 2016 er zou kunnen/mogen uitzien   Leave a comment

pukkelpop 2016

Vorig jaar deden we hier al een bescheiden poging om dertig Pukkelpopacts te voorspellen. We hoopten toen dat ongeveer 20 % van onze gokken daadwerkelijk zouden opdagen en dat lukte warempel nog ook. Een sterk staaltje gokwerk, wetende dat er ook een aantal onhaalbare acts (David Bowie, Prince en Blur bijvoorbeeld) door ons naar voor werden geschoven. Dat moet dit jaar een minstens even goeie score opleveren lijkt ons, dus laten we onze inspiratie opnieuw de vrije loop. In mijn échte voorkeurslijst komt Blur nog steeds als koploper maar ik denk dat de bookmakers daar niet veel geld voor zullen uitkeren eerlijk gezegd. We hebben dus wat geïmproviseerd en na rijp beraad goochelden wij deze namen uit onze hoge hoed:

1. Tool: het wordt dit jaar een beetje het jaar van de reünies en dat geldt in eerste instantie voor deze band. Ik bewaar goeie herinneringen aan hun doortocht in 1993, al stonden ze er ook in 2007. Nu nog wachten op nieuw materiaal?

2. Lush : reünie nummer twee is een band die er een heel tijdje uit was door droevige omstandigheden, maar die zich nu wil herlanceren. In april is er een nieuwe EP, dus het kan perfect dat ze een plek op Pukkelpop kunnen afdwingen.

3. Ween : mag eigenlijk ook niet ontbreken. Laat hetzelfde enthousiasme voor de come-back van Evil Superstars nu aub te beurt vallen aan deze heren. Oké, er wordt al eens vals gezongen of een gitaarakkoord gemist, maar hier heeft het wel z’n charmes!

4. Gorillaz : de reden dat we dit jaar niet op Blur inzetten is redelijk simpel. Als Damon Albarn dit jaar Gorillaz een nieuw elan wil geven, dan lonkt de Pukkelpopwei verleidelijk in hun richting.

5. Massive Attack : kwamen niet helemaal tot hun recht in een geluidsbunker die Paleis 12 heet. Ik las er wisselende recensies over. Na Pukkelpop 2016 zal iedereen de loftrompet steken, we zijn er zeker van!

6. At the Drive-In : de volgende reünie is er opnieuw één voor de liefhebbers van het iets hardere gitaarwerk. Zelfs zonder nieuw materiaal zou The Shelter wel eens uit haar voegen kunnen barsten.

7. Chvrches : moesten vorig jaar hun Pukkelpopset afbreken door technische problemen. Ik was daar niet bij, want ik had ze twee jaar daarvoor al bezig gezien in de Marquee. Wie geplaagd wordt door overmacht verdient een herkansing, toch?

8. LCD Soundsystem : reünie nummer zoveel voor James Murphy & co. Als dit de affiche niet haalt dan steek ik eigenhandig elke sjaal of pet van Club Brugge in de fik van pure razernij. Stuur de rekening maar naar Michel Preud’homme!

9. The Last Shadow Puppets : nog een reünie iemand? Een halve reünie eigenlijk wegens nooit weggeweest. Misschien kunnen we dat ook van Tool hierboven zeggen. Ik wil niet blasé klinken, maar dit haalt volgens mij ook zeker de affiche!

10. Eagles of Death Metal : van mij moeten ze niet zo nodig naar Kiewit komen, maar na de aanslagen in Parijs op 13 november zou ik de komst van Jesse Hughes & co bijna een certitude durven noemen.

11. Grimes : Claire Elise Boucher heeft ondertussen vier full cd’s op haar palmares staan, dus het wordt dringend tijd dat ze eens op Pukkelpop staat.

12. M83 : brengt een interessante mengvorm van popmuziek en electronica waardoor het plots een geijkte kandidaat wordt voor de affiche van dit jaar.

13. Scuba : had ik vorig jaar ook al een plekje gegund op de affiche, maar toen werd het noppes. Heeft dit jaar geen nieuwe cd te promoten, maar met een dj-set ben ik ook zeer tevreden.

14. The Cure : wie geen fan is van The Cure moet de schuld maar aan Chokri geven. Hij wilde ze vorig jaar al programmeren maar toen kreeg de ‘belegen puberpogo’ schaamteloos voorrang. Headliner op vrijdag was het zeker?

15. Julia Holter : zet deze dame maar lekker in een donkere Castello, dan zullen wij links vooraan wel een plekje zoeken. Ik heb er nu al zin in!

16. Daughter : zorgde er enkele jaren geleden voor dat er luidkeels (veelal door jonge bakvissen) werd meegezongen in de Club, mag dat nog eens dunnetjes komen overdoen.

17. Savages : vrouwen met ballen aan hun lijf, zo zagen wij enkele jaren geleden in de Club. Met een nieuwe cd op zak staan ze wellicht garant voor een nieuwe rake kopstoot.

18. Animal Collective : voor wie het gerust wat experimenteler mag zijn hebben ze ook deze heren geboekt. Hopelijk mogen we deze keer onze drugs houden van politiezone Limburg regio hoofdstad?

19. Poliça : ooit eens een klein stukje van meegepikt toen ik buiten aan de Club kon meevolgen op een scherm. Ik denk niet dat ik er toen zo wild van was, al zag ik wel dat frontvrouw Channy Leaneagh aardig is om naar te kijken. 😉

20. Liima : een veelbelovende samenwerking tussen het Deense Efterklang en een Finse percussionist. Stond vorig jaar al op Best Kept Secret. Moet de pornosnor op Pukkelpop terug hip maken.

21. Hælos : ook iets voor de échte fijnproevers die houden van bijvoorbeeld Massive Attack en Portishead. Met een debuutcd die volgende maand verschijnt zie ik het helemaal zitten.

22. Yeasayer : ooit gezien op Pinkpop én Pukkelpop, dus ik weet al wat we kunnen verwachten. Gaat gezellig worden in de tent die zij zullen platspelen.

23. PJ Harvey : wat zou Pukkelpop zijn zonder een aantal sterke vrouwen? Hopelijk moeten we ze niet alleen op de bühne gaan zoeken. Polly Jean komt dit jaar naar Hasselt, dan neem ik er Rihanna zonder morren bij! 😉

24. Roisin Murphy : nog een vrouw die ons kan bekoren, vroeger met Moloko maar ondertussen al een tijdje solo. Pakte onlangs het Koninklijk Circus nog vakkundig in.

25. Pantha Du Prince : ooit in het voorprogramma gezien van de hierboven reeds genoemde Animal Collective. Onder het mom ‘electronica is meer dan Netsky alleen’ zou de organisatie hier een statement mee kunnen maken.

26. Explosions in the sky : staat meer in dit lijstje omdat ‘Duyster’ helaas geen radioprogramma meer is, dus zie het maar als een soort van tribute.

27. Mogwai : voor wie graag een electronisch gecomponeerde soundtrack onder PKP 2016 wil hebben, slechts één adres. Denk ‘Les Revenants’, maar voor hetzelfde geld schotelen ze ons een portie geweldige post-rock voor.

28. METZ : de tijd dat ik me volledig smeet bij vrijwel alles met loeiharde gitaren erin ligt al een tijdje achter me. METZ vormt daar gelukkig een prettige uitzondering op, want dit klinkt bijzonder energiek. Laat maar komen, Grietje!

29. Deerhunter : staat erop omdat ik hen graag eens ‘live’ aan het werk wil horen. Op cd klinkt het altijd prima, dus ik ben benieuwd hoe ze dat op een podium invullen.

30. Sufjan Stevens : maakte de beste cd van 2015 dus hij hoort vanzelfsprekend thuis in de line-up. Het enige obstakel is een beetje de soort muziek die hij maakt. Hij verdient een aandachtig, stil en respectvol publiek en daar mangelt het op Pukkelpop wel eens aan. Het zou wél schitterend zijn als het lukt!

Advertenties

Posted 23/02/2016 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: