Keek op de Week (159)   Leave a comment

johan cruijff 1947-2016

Het moet ergens in 1980 zijn geweest dat ik voor het eerst bewust de naam Johan Cruijff heb opgepikt. Ik herinner me nog dat er toen in Humo een interview met hem stond. Na zijn gloriedagen bij Ajax, Barcelona en (in iets mindere mate) het Nederlands elftal leek hij ogenschijnlijk wat te gaan uitbollen bij Washington Diplomats, maar later zou hij daar nog een periode Ajax én een seizoen Feyenoord aan vastbreien. Cruijff was niet alleen een briljant voetballer, maar ook een coach met visie en inzicht. In zijn geheel eigen stijl trachtte hij het spelletje te doorgronden, al waren zijn analyses (zelfs voor échte kenners) niet altijd even helder te volgen. Zo groots Cruijff als voetballer was, zo moeilijk was hij soms als mens. Hij was – zoals ze dat zo mooi zeggen – een ‘karakter’, een betweter ook (die volgens insiders zelfs twee twee stenen met mekaar kon laten vechten). Zo lag hij o.a. in de clinch met de KNVB, met bondscoaches, met sponsors en er was ook de zogeheten fluwelen revolutie bij Ajax waarin het er in de periode september 2010-januari 2013 bovenarms opzat tussen het kamp Cruijff en het toenmalige Ajax bestuur. Cruijff ergerde zich aan het beleid en vooral aan het feit dat Ajax wél resultaat boekte in eigen land, maar geen poot meer aan de grond kreeg in Europa. Hij bracht oplossingen aan en won uiteindelijk het pleit. Als het een schrale troost mag zijn voor de Cruijff tegenstanders: meer dan drie jaar later is Ajax nog steeds niet uit die dip. De grote naam van weleer heeft zich (tot nader order) nog steeds niet kunnen rehabiliteren. Hoe we het ook draaien of keren: Johan Cruijff was de allerbeste voetballer die Nederland ooit heeft gekend en hij circuleert (volkomen terecht uiteraard!) in het lijstje ‘beste voetballers aller tijden’. RIP Johan!

Omdat deze rubriek een tijdje ‘op haar gat lag’ pik ik er nog enkele ‘vergeten’ doden uit van de afgelopen tijd: ex-presidentsvrouw Nancy Reagan (94), oud gedelegeerd bestuurder van Belgacom Didier Bellens (60), Beatles producer George Martin (90) en Anderlecht coryfee Jean Cornelis (74). Bijna al het droevige nieuws is echter gerelateerd aan de aanslagen in Brussel van afgelopen dinsdag. 31 doden en ca. 200 gewonden volgens de statistieken. In de marge ontspon er zich dan ook nog eens een erg slecht geregisseerde volksklucht waarin twee regeringsleiders hun ontslag gingen aanbieden bij de verkeerde persoon notabene en waarin schuldigen aanwijzen en elkaar de zwarte piet toeschuiven blijkbaar belangrijker is geworden dan werken aan effectieve oplossingen voor de toekomst. Het mag dan misschien eigen zijn aan de mens, maar het oogt bijzonder onprofessioneel en kil als enkele Brusselse burgemeesters ineens gaan ijveren voor meer financiële middelen voor hun EIGEN gemeente. Nee, hun diensten moeten beter gaan samenwerken en op die manier aan schaalvergroting doen. We hebben onze kostbare tijd opgesoupeerd aan communautaire kwesties als Brussel-Halle-Vilvoorde en we hebben veiligheid en integratie volkomen verwaarloosd. Je ziet het eindresultaat: vroeg of laat zit je met de gebakken peren. Als we niet snel handelen krijgen we straks de volgende ramp op een bedje van IS opgediend. Ik heb lang gedacht dat de oplossing van Europa kon komen, maar hoe ga je in godsnaam 28 landen op één en dezelfde lijn krijgen? Beslist de meerderheid plus één? Moet er een tweederde meerderheid zijn om beslissingen in de praktijk te brengen? In eigen land is er vooralsnog geen ‘groot plan’ na 22/03, zouden de Europese lidstaten weten hoe het nu verder moet?

En we breien er nog een kort derde luikje bij. Zo mogen onze Rode Duivels morgen aantreden in Portugal (eerst bij ons, maar de terreurdreiging remember?). Wat er ook mag gebeuren: ons land zakt in de FIFA ranking, want Argentinië neemt de leiding over. Zelf kan ik de wedstrijd niet zien wegens werkverplichtingen. Ik had Ronaldo anders graag nog eens een potje zien huilen. 😉 De verhoudingen tussen Cuba en de Verenigde Staten lijken ook steeds meer de goeie kant op te gaan. Obama ging al bij Castro op bezoek, Cuba kreeg zelfs een gratis concert van The Rolling Stones in Havana dat liefst 1,3 miljoen mensen trok. Vorst Nationaal kreeg helaas geen concert van Mariah Carey (de popster, niet de pornoactrice) die een beetje opzag tegen de terreurdreiging. Er komt een Michelingids op de markt met daarin uitsluitend vrouwelijke topchefs, Gwendolyn Rutten mag overtuigend (Wouter Beke style zeg maar!) een tweede ambtstermijn Open Vld voorzitter blijven en ‘Dagen zonder vlees’ heeft liefst 90.000 deelnemers. Geen idee welk vlees we volgende week in de kuip hebben en welk sausje we erbij serveren. Afwachten dus!

Advertenties

Posted 27/03/2016 by ambijans in Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: