Best music of 2016 (april)   Leave a comment

the last shadow puppets

De vierde maand van het jaar is gestart en Ambijans zit weer vol plannen. Het eerste plan van elke nieuwe maand is steeds weer de interessantste nieuwe releases aan de man trachten te brengen. Wij doen dat volledig belangeloos, gratis, voor niets quoi! Hier en daar een streepje goeie muziek, hopelijk ook wat zonnestraaltjes in de achtergrond en daarna iets van jouw gading verder ontdekken op Spotify & co. Er wordt dit keer afgetrapt door een duo, The Last Shadow Puppets, bestaande uit de heren Alex Turner (Arctic Monkeys) en Miles Kane (veelal zichzelf). Hun debuut uit 2008 vonden wij heerlijk. We kunnen enkel maar hopen dat ‘Bad habits’ uit ‘Everything you’ve come to expect’ ons opnieuw laat kraaien van plezier.

We zijn blij dat we met Yeasayer deze maand een andere persoonlijke favoriet van ons in dit lijstje kunnen binnensmokkelen. In 2010 waren ze zowel op Pinkpop als op Pukkelpop ‘outstanding’. Dit jaar staan ze op Best Kept Secret, dus wie weet … ‘I am chemistry’ staat op ‘Amen & Goodbye’ dat vanaf vandaag bij de platenboer ligt. Geen grap!

Wie het laatste schamele lichtpunt op StuBru, ‘Duyster’, wel eens durfde beluisteren zal hebben gemerkt dat zijn/haar muzikale smaak er met rasse schreden op vooruit ging. Nogal wat bands hebben hun status in ons land te danken aan Ayco Duyster en Eppo Janssen. Eén van hun persoonlijke favorietjes moet ongetwijfeld Explosions in the Sky zijn dat nu met ‘The wilderness’ op de proppen komt. ‘Disintegration anxiety’ staat precies in het midden van deze cd.

Mag er wat Schot in de zaak komen? Oké, dan trekken we voor de gelegenheid naar Glasgow waar de heren van Mogwai kind aan huis zijn. Ze zijn van veel markten thuis, want hoewel ze overwegend post-rock produceren durven ze tegenwoordig ook muziek voor soundtracks schrijven. Dat is hier bijvoorbeeld het geval want ‘U-235’ is een nummer uit ‘Atomic’, een documentaire die zowel de gruwel van de Koude Oorlog, Tsjernobyl en Fukushima als de positieve veranderingen van het atoomtijdperk belicht.

Wie had ooit durven dromen dat er wereldmuziek uit Niger mijn maandelijks lijstje zou halen? Deze maand is het zover! Bombino (die in het échte leven gewoon Goumar Almoctar heet) mag die wereldmuziek opnieuw aan blues koppelen op ‘Azel’. ‘Inar (If you know the degree of my love for you)’ heet één van zijn deuntjes. Je verstaat er geen zak van, maar het klinkt niet slecht hè?

Stephen Wilkinson aka Bibio voeren we volgens mij elke keer opnieuw op bij een nieuwe worp van zijn hand. Dat betekent meestal dat we ’s mans werk goed te pruimen vinden. Kwam destijds onder de aandacht omdat ze zogenaamd raakten aan Boards of Canada. BOC is volstrekt uniek, dus ik denk dat die redenering wat mank loopt. Niet getreurd, ik heb de man alweer vernoemd. Aan jullie om te oordelen of ‘Feeling’ (uit ‘A mineral love’) voldoende potentieel heeft om gensters te slaan.

We gaan er ook prat op om hier elke maand een mooie vrouw op te voeren die toevallig nog muziek kan maken ook. Deze maand viel de keuze op … (tromgeroffel weerklinkt op de achtergrond) PJ Harvey. Zonder overdrijven: wij kochten ‘Dry’ in 1992 op cd en introduceerden Polly bij vriend én vijand die voor haar muziek open stond. Geloof het of niet, maar ’t is alweer vijf jaar geleden dat ze ‘Let England shake’ op ons losliet en nu is er eindelijk ‘The Hope Six Demolition Project’ met daarop o.a. ‘The wheel’.

Is muziek met soms een hoek af iets voor jou? Dan zou Suuns best wel eens in jouw straatje kunnen passen. Deze Canadezen durven namelijk balanceren tussen popmuziek, elektronische rock en hier en daar weerklinkt soms zelfs een geut psychedelica. Hun derde cd heet ‘Hold/Still’ en wij kozen daaruit ‘Translate’.

Ook de heren van Travis zijn afkomstig uit Glasgow en ook zij liggen bij ondergetekende in de bovenste la. Ik heb er geen speciale verklaring voor, maar het klikt gewoon tussen ons (zoals ze dat zeggen). Ik vermoed dat het feit dat ze radiovriendelijke achtergrondmuziek maken een deel van hun succes is. ‘3 miles high’ is één van de tracks die ‘Everything at once’ wat extra fleur geeft.

Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Ash Koosha gehoord. En dat is niet eens zo gek, want hoeveel Iraanse muziek belandt uiteindelijk in het Westen? Toch zouden cinefielen de man kunnen kennen. Hij speelt nl. samen met zijn band de hoofdrol in de docu-fictie ‘No one knows about Persian cats’ die in 2009 op het filmfestival van Cannes in de prijzen viel. ‘Mudafossil’ valt te klasseren in het hokje ‘eigenzinnige electronica’, de cd waarop het terug te vinden is heet ‘I AKA I’ en ze wordt uitgebracht door Ninja Tune.

Brengen deze maand ook nieuw werk op de markt: Pet Shop Boys, Moderat, Andrew Bird, Charles Bradley, Weezer, The Field, Black Mountain, Autolux, Mike Patton & Kaada, Cheap Trick, Admiral Freebee, Parquet Courts, Robbie Fulks, William Fitzsimmons, Sasha, The Heavy, Cult of Luna, Tim Hecker, Deftones, M83, Frightened Rabbit, Graham Nash, Peter Wolf, Future of the Left, A Place To Bury Strangers, Paul Young, Santana, Lita Ford, Kevin Morby, Woods, Niki & The Dove, The Dandy Warhols, The Lumineers, Mayor Hawthorne, Mull Historical Society, Filter, J Dilla, Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, Sophia, Lush, Candlebox, Lady Linn, Adam Green, Hawkwind, Goose, Luka Bloom, Wire, Guided by Voices, We Are Scientists, Rob Zombie, The Posies, Afro Celt Sound System, The Boxer Rebellion, The Jayhawks, Aesop Rock, Brian Eno, Discharge, Natalia, Fence en Katy B.

Advertenties

Posted 01/04/2016 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: