Keek op de Week (160)   Leave a comment

moet de spanjaard stoppen met zijn broodnodige siesta

We willen de nieuwsweek graag luchtig op gang schieten met het volgende bericht: de Spaanse premier Mariano Rajoy wil namelijk morrelen aan een jarenlange traditie die in Spanje heerst, zijnde de siësta. De eerste minister wil de siësta opgeven om de werkdag twee uur in te korten. Hij wil zijn plan uiteraard eerst nog voorleggen aan de vakbonden en werkgeversorganisaties. Zoals te verwachten viel zijn de meningen flink verdeeld. Oorspronkelijk werd de siësta in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de landarbeiders niet op het veld moesten werken tijdens de heetste uren van de dag. Tegenstanders zeggen dat de productiviteit achteruit gaat en dat men op dit ogenblik nodeloos lange dagen moet werken. Nochtans zou uit medisch onderzoek zijn gebleken dat een siësta houden net gezond is en goed voor het immuunsysteem. En laat men nu net in ons land vraagtekens plaatsen achter de klassieke 38 uren week. De vraag blijft alleen: kunnen we langer of moeten we langer werken? Bedoeling is om het werk werkbaarder, maar ook soepeler te maken. “Men kan dus pieken in bepaalde weken, tot maximaal 45 uur in een week. Maar over het hele jaar berekend moet men tot 38 uur per week komen”, aldus minister van Werk en Economie Kris Peeters. De meerderheidspartijen in de regering zien het helemaal zit ten, de vakbonden zijn niet bijster enthousiast (maar dat lag geheel in de lijn der verwachtingen).

Omdat wij wél altijd enthousiast zijn gaan we eerst graag verder met de positieve berichten. Wereldkampioen Peter Sagan is goed bezig want hij won zowel Gent-Wevelgem als De Ronde van Vlaanderen, Antonio Conte wordt volgend seizoen de nieuwe trainer van Chelsea, Lesley-Ann Poppe en haar nog behoorlijk kersverse vriend Kevin Lebreton zijn in blijde verwachting van een kind (al zullen ze nog een maandje of zeven geduld moeten koesteren), Leicester City stevent in Engeland op de landstitel af (men overweegt al om straatnamen naar de spelers te vernoemen als het zover is), Avicii (naar het schijnt een veelgevraagde plaatjesdraaier op Tomorrowland e.d.) heeft op zijn 26ste ontdekt dat er meer in het leven is dan ‘foute plaatjes’ draaien en dus gaat hij met pensioen, landgenoot Stoffel Vandoorne haalde tijdens zijn F1-debuut in Bahrein meteen één punt door z’n 10de plaats, de nieuwe trainer van KV Kortrijk heet Patrick De Witte, Rik Torfs wil er nog graag een tweede termijn van vier jaar bijdoen als rector van de KUL en in de nasleep van 22 maart kunnen we melden dat er op zondag 17 april een ‘Mars tegen de Angst’ is in Brussel.

Helaas ook bijzonder veel slecht nieuws. We beginnen met een hele hoop bekende doden: Antoine Demoitié (25) en Daan Myngheer (22), twee dode Belgische wielrenners, Amerikaanse actrice Patty Duke (69), de Hongaarse ex-Nobelprijswinnaar Literatuur Imre Kertész (86), de Britse architecte met Iraakse roots Zaha Hadid (65), de Schotse komiek Ronnie Corbett (85), Wim Brands (57), de laatste presentator van een deftig boekenprogramma op de Nederlandse tv, de Amerikaanse natuurfilmactrice Amber Rayne (31) en de Amerikaanse countryster Merle Haggard die op de dag van zijn 79ste verjaardag overleed aan een longontsteking. We zouden ongetwijfeld een flinke boom kunnen opzetten over Panama Papers (Extra! Extra! Read all about it! bij voorkeur in het laatste nummer van Knack) of over de exuberante winstpremie van 703.000 euro per Rode Duivel bij eventuele EK-winst (dubbel zo veel als de Mannschaft krijgt) en dat Operatie Kelk naar alle waarschijnlijkheid een maat voor niets zal worden omdat de feiten zijn verjaard (dus niemand kan worden vervolgd).

Ook niet bijzonder koosjer: de Charlie Hebdo cartoon van de vader van Stromae, dat de verplichte kilometerheffing voor vrachtwagens in Wallonië al blokkages teweeg heeft gebracht, één vijfde van de wereldbevolking zal tegen 2025 met obesitas te maken krijgen, er is in ons land een explosieve stijging van het aantal volwassenen met diabetes en Karel De Gucht blijft door de fiscus op de hielen gezeten worden zoals muggen het elke zomer in Spanje hebben voorzien op één bepaalde toerist uit Zonhoven. Ook grappig: Donald Trump die er nog steeds niet uit is wat hij nu exact vindt van abortus bij vrouwen. Pro? Contra? Of zal hij dat nog wijzigen naar ‘geen mening’? Even grappig: een vrouw uit Gent die twee keer gepakt werd tijdens het sluikstorten zag haar wagen verbeurdverklaren. Saillant detail: de boete die ze kreeg was redelijk hoog, maar haar wagen bleek ondertussen reeds in de prak gereden. Volgende week ben ik opnieuw op post, tenzij er een gigantische beloning wordt uitgeloofd als we ‘de man met het hoedje’ (de vermiste verdachte van Zaventem) ‘Waar is Wally?’ gewijs zouden kunnen traceren. Tot volgende week!

Posted 08/04/2016 by ambijans in Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: