Keek op de Week (167)   Leave a comment

Brexit text with British and Eu flags illustration

Niemand kon er deze week naast kijken én het moet ongetwijfeld het meest gebruikte woord in de media zijn geweest: Brexit. Gebruikt én misbruikt om campagne te voeren om Groot-Brittannië wél of niet binnen de Europese Unie te houden. En zoals wel vaker gebeurt in een referendum bleek het gros van de Britse bevolking niet eens te weten waarover die Brexit nu precies ging. Benieuwd hoe de stemming gaat zijn als straks blijkt dat een hoop argeloze mensen letterlijk én figuurlijk zijn genaaid. Ook al omdat de winnaars van het gehouden referendum eigenlijk al weten dat hun overwinning een maat voor niets is. De aftredende premier David Cameron heeft de ambities van kandidaat premier Boris Johnson serieus gedevalueerd. Door de Brexit was normaal artikel 50 (om uit de EU te stappen) van kracht, maar door zijn ontslag zadelt hij nu zijn opvolger op met de mogelijke gevolgen. Naast de politieke wereld houden ruim 33 miljoen Britten hun adem in. Want wat gebeurde er daags na die fameuze Brexit? De Britse pond kreeg klappen, de beurzen doken zwaar in het rood, Schotland wil ineens ook voor onafhankelijkheid gaan, men moet straks nieuwe wetten gaan maken enzovoorts. Wanneer Boris Johnson premier wordt en artikel 50 niet durft in te roepen, dan lijdt hij zwaar gezichtsverlies. Wanneer Johnson afziet van het premierschap verzaakt hij aan zijn ambities = alweer gezichtsverlies. Als hij én premier wordt én artikel 50 van kracht laat zijn dan zet hij een keten van vallende dominostenen in gang die (zware) gevolgen kunnen hebben: Schotland roert zich dan om af te scheuren, in Noord-Ierland wordt het onrustig, de recessie zal nogal veel Britten treffen, hoe gaan de andere EU-landen zich verhouden tot Groot-Brittannië en welke weerslag heeft dit op hun economie enz. Het komt er kortweg op neer dat het zo bejubelde Brexit in wezen een vergiftigd geschenk is voor de mensen die het land zullen moeten gaan leiden.

Meer dan drie miljoen Britten willen trouwens een nieuw referendum. Zou het misschien niets zijn om alle overgebleven EU-landen over het lot van de Britse bevolking te laten stemmen? De vraag wordt dan: ‘Willen we de Britten überhaupt nog in de EU?’ We zorgen er wél voor dat ons referendum in dat geval bindend is. 😉 Naast de Brexit vielen er deze week nog een hele hoop andere exits te noteren. Svetlana Bolshakova kapt ermee na haar zoveelste blessure, automerk Saab kapt ermee, VLM Airlines is failliet (ook al tracht Vlaams Behang creep Freddy Van Gaever de boel terug in handen te nemen), de Rode Duivels luidden het einde van de interlandcarrière van Zlatan Ibrahimovic in, een gemiste strafschop én verlies op de Copa America luidde het (zelfgekozen) einde in van Lionel Messi’s interlandcarrière bij Argentinië, er was het faillissement van de Gouden Gids, exit Roy Hodgson én Engeland op het EK en eveneens het exit van Kroatië en Spanje op datzelfde EK voetbal. Ontvielen ons: schrijfster Benoîte Groult (96) en acteur Bud Spencer (86). En na Parijs (13/11), Brussel (22/03) zou Istanbul (27/06) wel eens het volgende trieste terroristische doel kunnen zijn. 28 doden na een aanslag op de luchthaven door drie zelfmoordterroristen aldaar. Wanneer stopt deze waanzin een keer?

Geen idee of het komt door het overheersende regenweer hier te lande, maar we zagen bitter weinig positieve evoluties de afgelopen week. Minister Theo Francken gleed uit over een niet zo courante meisjesnaam (Jihad), de burgemeester van Gent (Daniël Termont) jankte een potje om het Optima debâcle, de flink met zijn ellebogen werkende Marouane Fellaini kan Hongarije best eventjes mijden als volgende vakantiebestemming want nogal wat Magyaren willen ‘m graag levend villen, sommige geldkloppers willen forse winst boeken met het doorverkopen van Rode Duivels tickets aan woekerprijzen (4400 euro en meer!) en een Antwerpse UA prof én een bekende Vlaamse acteur annex politicus (Guy Van Sande) worden in een onverkwikkelijke kinderpornozaak genoemd. De prof heeft boter op het hoofd, de acteur zou ten onrechte zijn beschuldigd. Als dat zo zou zijn, dan is dat uiteraard wraakroepend. Het goede nieuws? Minister Kris Peeters die de mini Miss België verkiezing verbiedt, Virginia Raggi is de eerste vrouwelijke burgemeester van Rome, 99,8 % van de thuisgebleven Ijslanders keek naar het EK voetbal en in de Duivelsselectie vierde men de verjaardagen van Kevin De Bruyne en Jason Denayer (de vermoedelijke back-up van de geelgeschorste Thomas Vermaelen tegen Wales). Wie centen te veel heeft kan het Thermae Palace in Oostende kopen, ACHT wordt straks een mannenzender, Aerosmith heeft een afscheidstournee aangekondigd voor 2017 en ons land is klaar om na Wales én een omweg tegen Polen/Portugal door te stomen richting EK finale. We believe! Als het hier tot na 10 juli windstil blijft kan dat twee dingen betekenen: een enorme kater omdat we onderweg ergens zijn uitgeschakeld of een enorme kater omdat ons land een trofee heeft gewonnen. Het zal er een beetje vanaf hangen …

Advertenties

Posted 29/06/2016 by ambijans in Algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: