Best music of 2016 (juli)   Leave a comment

Bat For Lashes

Laat ons eerst en vooral starten met een belangrijke boodschap: ‘wij wensen alle leerkrachten, ouders én kinderen een deugddoende vakantie toe aan het begin van deze nieuwe maand’. Geniet er met volle teugen van! Mocht je nog niet meteen kunnen proeven van een luilekkere verlofperiode, dan kan je je alvast laven aan onze tien tracks voor deze julimaand. Buiten Nederlandstalige schlagers, heavy metal én de obligate zomerhits van 2016 (Radio 2 will do the trick voor categorie één én drie!) zit er zowat vanalles in mijn lijstje.

We trappen af met een dame die we ongeveer tweeënhalve week geleden toevoegden aan ons lijstje ‘onderschatte artiesten’. Nummertje 54 (mocht je net bij de plaatselijke Chinees staan aan te schuiven) in deze rubriek werd haar toebedeeld. Bat For Lashes aka Natasha Khan brengt deze maand ‘The Bride’ uit met daarop dit ‘Sunday love’.

Weinig mensen zullen het zich nog herinneren maar Test Icicles werd ergens rond 2005 door bladen als NME en websites als Pitchfork uitgeroepen tot ‘the next big thing’. Het werd echter iets helemaal anders want in 2006 was het sprookje plots uit. Hun 30-jarige gitarist Devonté Hynes begaf zich op het solopad (eerst als Lightspeed Champion, tegenwoordig als Blood Orange) en hij schreef ook nummers voor goed volk als FKA Twigs, Florence and the Machine, Kylie Minogue, Carly Rae Jepsen en The Chemical Brothers. ‘Augustine’ staat op ‘Freetown sound’.

De tijd tussen twee cd’s duurt in sommige gevallen lang. We hebben er deze maand twee in de aanbieding die lang op zich lieten wachten. Boss Hog (het zijprojectje van Jon Spencer en Cristina Martinez) deed er zeventien jaar over om een opvolger voor ‘Whiteout’ te produceren. Al dient er wel gezegd te worden dat ‘Brood Star’ een EP is met vier nummers waarvan ‘Wichita Grey’ er één van is.

Wat moeten we onthouden over Metronomy? Britten die electronische muziek maken sinds 1999, niet enkel eigen nummers maar er worden ook remixes gemaakt voor o.a. Gorillaz, Franz Ferdinand, Klaxons, Goldfrapp, Zero 7 en Lady Gaga‘Old Skool’ is het derde nummer op ‘Summer 08’.

Op één van de quizzen die we dit jaar speelden onder Moedige Missers vlag lieten we stomweg het antwoord MSTRKRFT liggen. Zeker een pijnlijke zaak als je het antwoord hebt neergepend en gaat voor een ander alternatief en daarmee ervoor zorgt dat het een zaalsolo wordt. Omdat ik daar een paar slapeloze nachten aan heb over gehouden moest er gewoon een track in van deze Canadezen.  ‘Party line’ komt uit ‘OPERATOR’ en staat absoluut garant voor een wild feestje!

In het gezegende jaar 2000 amuseerden wij ons kostelijk met de debuutcd van het Australische The Avalanches. Ik was zo’n fan dat ik zelfs hun dj-set op Pukkelpop meepikte. ‘Frankie Sinatra’ is nu niet meteen de track waar ik mijn hart aan heb verpand, maar ik neem aan dat de rest van ‘Wildflower’ (16 jaar na hun vorige worp!)beter in de smaak zal vallen.

In 2013 zat ook Róisín Murphy in mijn lijstje van ‘onderschatte artiesten’, weliswaar niet in de hoedanigheid van soloartieste maar als frontvrouw van Moloko. Ondergetekende is steeds te paaien met nieuw werk van la Murphy‘Ten miles high’ is terug te vinden op ‘Take her up to Monto’, alweer haar vierde solowapenfeit.

In 2012 verraste de Brit Michael Kiwanuka (wiens roots in Oeganda liggen) vriend én vijand met zijn behoorlijk goed onthaalde ‘Home again’. Geen wonder want de man was datzelfde jaar de laureaat in BBC’s ‘Sound of 2012’. Toch doet hij niet overhaast aan carrièreplanning want het duurde liefst vier jaar tot opvolger ‘Love & Hate’ nu verschijnt met daarop ‘Black man in a white world’.

Beyond the Wizard’s Sleeve is een groep met daarin Erol Alkan en Richard Norris (die ooit als The Grid een hit scoorde met ‘Swamp thing’). Na twee verzamelcd’s (eentje met remixes voor o.a. Midlake, Simian Mobile Disco, Peter, Bjorn and John en Late of the Pier is het nu tijd voor een gewone full cd.  ‘Diagram girl’ komt uit ‘The Soft Bounce’ en mocht het nummer niet blijven hangen, bekijk dan zeker de videoclip want die is alleszins kunstig.

We gaan eruit met de exotische indiepop van Beaty Heart die doet hunkeren naar een tropisch strand, een heerlijke cocktail en als het eventjes kan een hangmat die al dat zware gewicht kan dragen. ‘Flora’ (blijkbaar vernoemd naar de Braziliaanse jazzzangeres Flora Purim) doet ons deze maand uitgeleide.

Verder ook nieuwe releases van o.a. blink-182, Fates Warning, Aphex Twin, Snoop Dogg, Maxwell, American Authors, Delta Goodrem, BADBADNOTGOOD, Cliff Martinez, Biffy Clyro, Cradle of Filth, Shura, Lindstrøm, Heart, Christoff, Jeff Beck, Frank Zappa, Good Charlotte, nonkeen, Bear’s Den, Lou Rhodes, Floating Points, Honne, Descendents, DM Stith, Billy Talent, Viola Beach en Kool Keith. Tot volgende maand!

Advertenties

Posted 01/07/2016 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: