Best music of 2016 (augustus)   Leave a comment

of montreal

Omdat we maandag al een andere activiteit hebben gepland, brengen we vandaag gewoon één dagje vroeger een blik op de releaselijst van augustus. Volgende maand krijg je trouwens (om vakantieredenen) een ingekorte versie van deze rubriek (meer tracks, geen uitleg) omdat we het toch niet kunnen laten. Onze zaterdag startte prima in Antwerpen (lees daarvoor gewoon het blogbericht van gisteren nog eens na) en het werd zelfs nog beter toen onderweg naar huis doorsijpelde dat Anderlecht won op Moeskroen. Yep, wij halen onze energie dus niet uit het spelen van Pokémon Go maar van dierbare familiemomentjes en favoriete voetbalteams die een minisuccesje boeken. Maar we gingen het dus over muziek hebben vandaag.

Een Amerikaanse indieband met een naam van een Canadese plaats en daar is een logische verklaring voor: zanger Kevin Barnes had ooit een relatie met een vrouw van Montreal (die later stukliep) maar voor de rest zijn er geen raakpunten. of Montreal is anders wél een productieve band, want sinds hun oprichting in 1997 hebben ze al 15 cd’s uitgebracht. ‘It’s different for girls’ staat op de nieuwste die ‘Innocence reaches’ heet.

Eén van mijn favoriete Britse indie rockbands luistert naar de naam Wild Beasts. ‘Get my bang’ klinkt weer lekker vertrouwd en staat te pronken op ‘Boy King’ dat de ene keer dansbaar en dan weer net iets rauwer klinkt. Ik ben al een tijdje fan, nu jullie nog!

De oude rotten van Dinosaur Jr. doen de muziekwereld ondertussen al meer dan dertig jaar op haar grondvesten beven en ze beloven er nog flink wat jaartjes bij te doen. Dat horen wij uiteraard graag! ‘Tiny’ klinkt weer vintage Dinosaur Jr. en is een onderdeeltje van ‘Give a glimpse of what yer not’.

Blossoms stond blijkbaar op de longlist voor BBC’s Sound of 2016 (meestal zijn de verwachtingen dan hooggespannen!) en zeker als ze deze maand hun titelloze debuut op de markt gooien. ‘Getaway’ is daaruit een single. Ik vermoed dat er een redelijke kans bestaat dat ze straks huge zullen worden, al ben ik eerlijk gezegd nog niet helemaal overtuigd van hun kwaliteiten.

Het Amerikaanse duo Wye Oak werd in het vakje nu gaze gestopt waardoor ze nu in het selecte gezelschap verkeren van andere fantastische artiesten als o.a. Beach House, Blonde RedheadDeerhunter en M83. Naar mijn bescheiden mening zijn ze net iets minder experimenteel van aard, maar dat wil niet zeggen dat ‘Watching the waiting’ uit ‘Tween’ daardoor minder goed zou zijn.

Ik had eerlijk gezegd nog nooit van Mesh gehoord, maar eventjes googelen leert ons dat het een synthpopband is die in 1991 werd opgericht in Bristol. ‘Kill your darlings’ staat op hun achtste wapenfeit ‘Looking skyward’.

Elk jaar minstens één nieuwe cd: het lijkt wel het levensmotto te zijn van de Amerikaanse garagerockband Thee Oh Sees. Nochtans kondigde de band in 2013 een pauze aan, maar vreemd genoeg lag er één jaar later een nieuwe cd in de rekken. ‘Plastic plant’ is prima werk uit hun nieuwste ‘A Weird Exits’.

Factory Floor is zeker iets voor alle hipsters dezer landen. Alleen al het feit dat ze op een fijn label als DFA zitten pleit reeds een beetje in hun voordeel. Ze hadden twee full cd’s op hun palmares staan maar met ’25 25′ wordt daar nu nummertje drie aan toegevoegd. ‘Dial me in’ is iets voor mensen die graag dansen, al moet je er wél behoorlijk repetitief voor te werk gaan!

We hadden eerlijk gezegd niet gedacht dat we ooit nog iets van Crystal Castles zouden vernemen toen Alice Glass er de brui aan gaf, maar kijk eens aan want de band brengt ‘Amnesty (I)’ een soort van 2.0 album uit waarvan al een aantal tracks zijn gelekt, o.a. ‘Concrete’.

En we gaan er deze maand uit met The Veils, die ik 2010 zag schitteren in MOD. Het lijkt erop dat de band weer een koerswijziging heeft gepland afgaand op ‘Axolotl’ dat het openingsnummer is van ‘Total Depravity’. Ik ben een onvoorwaardelijke fan van Finn Andrews & co.

Brengen in deze augustusmaand o.a. ook hun waar op de markt: Moose Blood, Tarja Turunen, Russian Circles, Angie Stone, My Iron Lung, DJ Snake, The Pineapple ThiefYoung The Giant, Lonely The Brave, Blood On The Dance Floor, Roosevelt, Peter Broderick, Ed Harcourt, Lisa Hannigan, Sabaton, Scott Walker, Dolly Parton, Amos Lee, New Model Army, Cassius, De La Soul, Glass Animals, The Album Leaf, Cass McCombs, Morgan Delt, Delain en Céline Dion. Tot volgende maand!

Advertenties

Posted 31/07/2016 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: