‘Het verhaal van het verloren kind’ (Elena Ferrante)   Leave a comment

9789028426689.cbcr.01.verhaalverloren.indd

Eindelijk mogen we het van de daken roepen! Onze zesde Lettermolenkwis is achter de rug, dus mag er terug reclame worden gemaakt voor literair werk dat er absoluut toe doet dezer dagen (als je het aan ons vraagt tenminste). Wij vroegen naar schrijfster Elena Ferrante in één van onze quizrondes. Het is een beetje de Lize Spit van Italië (qua populariteit dan want ze schrijft hele andere boeken). Ik bedoel daarmee: als je dan toch de tijd neemt om eens wat deftige boeken te lezen (dit najaar of zo?), duik dan gerust in het oeuvre van deze Ferrante. Dit voorjaar kreeg ik haar in de smiezen, aan het begin van de grote vakantie ben ik al haar boeken beginnen lezen en ik was instant verslaafd. Alleen het slotdeel van haar ‘Napolitaanse romans’ moet er nog aan geloven. Nog een dikke 150 bladzijdes te gaan in de nieuwe van Steve Toltz (‘Moeras’) en daarna is het zover.

De inhoud van deel 4 dan maar? Opgelet: wie dit boek ooit wil lezen, kan hier best stoppen zodat er geen spoilers worden gedeeld. Na ‘De geniale vriendin’, ‘De nieuwe achternaam’ en ‘Wie vlucht en wie blijft’ verscheen in oktober het langverwachte vierde en laatste deel van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante. ‘Het verhaal van het verloren kind’ is de adembenemende ontknoping van de saga van de briljante, geschoolde Elena en de vurige, onbeheersbare Lila.
Beide vrouwen zijn volwassen: de grote ontdekkingen van het leven zijn gedaan, zijn grillen en verliezen zijn verdragen en geleden. Beide vriendinnen hebben gevochten om te ontsnappen aan de Napolitaanse volksbuurt waar ze opgroeiden. Elena heeft gestudeerd, is getrouwd, naar Florence verhuisd, heeft kinderen gekregen en is inmiddels een gevierd schrijfster. Lila is er daarentegen nooit in geslaagd los te komen van haar geboortestad. Ze is weliswaar succesvol ondernemer geworden, maar haar succes heeft haar dichter gebracht bij de vriendjespolitiek, het chauvinisme en de georganiseerde criminaliteit die de buurt in hun greep houden. Tegen de achtergrond van een verleidelijk en gevaarlijk Napels en een wereld die voortdurend verandert, vertelt Elena Ferrante met ongeëvenaarde eerlijkheid en glans het verhaal van Elena’s en Lila’s levenslange vriendschap. Nu al zin in!

Advertenties

Posted 19/11/2016 by ambijans in Literatuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: