90 Belgische bands/artiesten om niet snel te vergeten! (5)   Leave a comment

jo-lemaire

Alweer de voorlaatste editie waarin we wat muziek uit eigen land promoten die wij de moeite waard vinden/vonden. We maken hier geen communautair onderscheid tussen Walen en Vlamingen, ook al durven we grif toegeven dat de meerderheid hier wordt gevormd door Vlaanderen. Geen nood, hierna volgt er nog één ultieme editie waarin we het evenwicht ook niet zullen kunnen herstellen. 😉 Genoeg geleuterd: hier zijn de kandidaten van deze week!

Jo Lemaire: heb eens een zeer tof gesprek met haar gehad in de jaren ’90 (toen ze nog samen was met Fa Vanham) tijdens een concert van Arno. En dan hebben we nog niets over haar muziek verteld!

Melanie De Biasio: Belgisch-Italiaanse zangeres van over de taalgrens die meer en meer voet aan de grond krijgt in het buitenland, niet geheel ten onrechte. Maakte dit jaar een EP met daarop één nummer dat meer dan 23 minuten duurt. Vluchtigheid is dus niet aan haar besteed!

The Sore Losers: Hasseltse trots die het Limburggevoel ondertussen al lang is ontgroeid. Horen eerder thuis in de categorie ‘Limburger en wereldburger’.

Absynthe Minded: net als meer bands in mijn lijstje vormde Humo’s Rock Rally een springplank voor hun carrière. Onder het motto ‘Kwaliteit komt altijd bovendrijven’, zelfs al win je niet!

St Andries MC’s: een groep die in ’t Stad een heuse fanbase heeft, maar die op de Parking waarschijnlijk redelijk onbekend is. Een beetje ’t Hof van Commerce van Antwerpen zo u wil!

Intergalactic Lovers: enkele groepsleden waagden hun kans in Humo’s Rock Rally 2008 maar dat werd geen succes. Na het winnen van enkele rockconcours kwamen ze onder de aandacht van Radio en Studio Brussel, de rest is geschiedenis!

Compact Disk Dummies: twee jonge broers die in 2012 Humo’s Rock Rally overtuigend wisten te winnen. Ze maken aanstekelijke electropunk en ze zullen in de toekomst nog menigeen aangenaam verrassen.

Axelle Red: ondergetekende zou op basis van haar eerste single ‘Little girls’ nooit hebben gedacht dat Fabienne Demal ooit zou uitgroeien tot een Europese topper die ondertussen bijzonder populair is in Frankrijk.

Jacques Brel: volgens kenners de Stromae van zijn generatie en door de Franstalige Belgen in 2005 verkozen tot ‘grootste Belg’. Landgenoot die lof oogste tot ver buiten onze landsgrenzen, dus een vedette die niet in dit lijstje mocht ontbreken.

Mad About Mountains: liefhebbers van americana zitten bij Piet De Pessemier & co aan het juiste adres. Een verademing voor mensen voor wie het begrip ‘onthaasten’ nog geen ijdel begrip is.

André Brasseur: mensen die ‘m kennen noemen hem een aimabel heerschap. Speelde dit jaar op Pukkelpop, maar had wellicht ook zijn plan getrokken op Rimpelrock. Instrumentale muziek ftw!

Maxon Blewitt: we hadden onlangs al Eriksson-Delcroix in dit lijstje zitten, maar we vonden dat dit project van Bjorn Eriksson ook een aparte plek verdiende. De man maakt bijzonder aanstekelijke muziek imho.

SX: indiepoptrio uit Kortrijk met knappe blondine Stefanie Callebaut als zangeres. Niet enkel muzikaal talent in deze band, want ze maken ook zelf hun videoclips die meestal op exotische locaties worden gedraaid.

Delavega: Youtube werkt niet écht mee, maar gelukkig staat één van de allerbeste Belgische singles aller tijden wél gewoon online (met dank aan Frank én dat rijmt!). Hadden met Lize Accoe ook een zeer degelijke zangeres in hun rangen. Sinds 2009 is de band gesplit.

Steak Number Eight: postrock, noise en metal uit het West-Vlaamse Wevelgem met allure en uitstraling en dat is ook het buitenland niet ontgaan, want voor hun cd’s gaan ze in zee met bekende producers. Zo, dat was editie vijf, volgende week breien we er nog een gepast slot aan!

Posted 28/11/2016 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: