Best music of 2016 (december)   Leave a comment

kate-bush

Er is slecht én goed nieuws aan het begin van deze laatste muziekreleasemaand. Het slechte nieuws: er komt deze maand bijzonder weinig toffe nieuwe muziek op de markt, iets wat zich ook laat gevoelen in andere sectoren. Net als tijdens de zomervakantie zijn platenfirma’s niet meteen geneigd om iets nieuws te promoten, dus wachten ze rustig af tot 2017 is aangebroken. Tenzij jullie natuurlijk allemaal houden van feestmuziekverzamelaars of wollige kerstverzamelcd’s die als achtergrondbehang kunnen dienen bij jullie kerstfeestjes. Het goede nieuws dan: wij konden nog nipt een selectie van tien nummers bij mekaar sprokkelen en beloven dat het in januari een flink stuk beter zal worden.

We zijn bijvoorbeeld blij dat we deze maand kunnen starten met een vrouwelijke artieste die ons mateloos fascineert, de Britse Kate Bush. Zo dook ze begin 2014 nog op in ons lijstje ’50 onderschatte bands/artiesten’. Meer dan tweeënhalf uur luisterplezier biedt een live cd met ‘And dream of sheep’ (uit 1985), ‘Before the dawn’.

John Legend is ondertussen een grote naam in de R&B en soulwereld, een genre dat ik meestal stiefmoederlijk behandel (ik beken!). Mijn drogreden is dan dat vooral vrouwen hem waarderen, maar dat blijkt een flutreden te zijn die ik niet eens wetenschappelijk kan onderbouwen. Om het goed te maken (zo net vóór 2017) is hier ‘Penthouse floor’ dat op ‘Darkness and light’ staat en waarin hij vocale steun krijgt van Chance the Rapper.

Peter Doherty moeten we eigenlijk niet meer introduceren: frontman bij o.a. Babyshambles en The Libertines, houdt er een bijzonder heftige levensstijl op na (iets wat misschien ook verklaart waarom er zeven jaar liggen tussen zijn debuutcd en opvolger ‘Hamburg demonstrations’). Al zou hij nu eindelijk zijn. Afwachten! Wij zagen ‘m ooit op Polsslag 2009 en dat was eigenlijk een bijzonder memorabel moment. ‘I don’t love anyone (but you’re not just anyone)’ is voor zijn doen erg rustig.

Zijn er Nederlanders die goeie jazzmuziek kunnen maken? Zeker wel, want deze jonge Ben Van Gelder (onthou die naam!) bewijst het op zijn in eigen beheer opgenomen ‘Among Verticals’ waarop ‘Charles’ prijkt.

Nog een vreemde eend in de bijt is Beans on Toast, Britse folk met hier en daar een electronicarandje erin verwerkt. Sinds 2009 brachten ze elk jaar een nieuwe cd op de markt en ‘Afternoons in the sunshine’ staat dan ook te blinken op ‘A spanner in the works’.

Wij slaan geen maand over zonder dat er een deftige dance-release in zit. Ook al heeft onze informatiebron zich een beetje vergist van datum. Lorn bracht ‘Vessel’ namelijk exact een jaar geleden uit. Toch wilden we jullie de prachtige clip bij ‘Anvil’ niet ontzeggen.

The Rolling Stones moeten zowat de kraste knarren uit de huidige rockindustrie zijn, want Mick Jagger & co blijven maar doorgaan. Op gitarist Ron Wood na zitten ze allemaal op tram 7. ‘Just your fool’ is terug te vinden op ‘Blue & Lonesome’.

Over krasse knarren gesproken. Ome Neil Young is ondertussen ook al 71 jaar. Hij blijft onverminderd doorgaan, zo lijkt het. Al durven we daar een flinke ‘maar’ bijzetten. Volgens zijn fans neemt hij bijzonder weinig tijd om nieuw materiaal op te nemen, alsof hij zijn einde voelt naderen (een beetje zoals wijlen Leonard Cohen en David Bowie). Hoe je het ook draait of keert: ‘Indian givers’ vormt een onderdeel van ‘Peace trail’.

Eind oktober 2015 zagen wij een prima doortocht van The Colorist & Emiliana Torrini in CCHA. Zo goed dat we toen al dachten: ze kunnen er meteen een cd van maken. En zodoende gooide deze Belgisch/Ijslandse combinatie ‘Speed of dark’ (uit 2013) op hun titelloze cd.

Kant Kino is niet meteen onze meest geliefde electronica-act. Maar ik schat de Noren nog net goed genoeg in om deze maand swingend uit te zwaaien. ‘Wrong’ staat op hun derde full cd ‘Kopfkino’.

Brengen in deze luwe maand ook nog nieuw werk uit: Jean Michel Jarre, Childish Gambino, I Like Trains, Azymuth, The Last Shadow Puppets, Tiziano Ferro, Måns Zelmerlöw, Ben Frost, Deadmau5, Vaults, Peter Broderick en Elektro Guzzi. We kunnen enkel op beterschap hopen begin volgende maand. Tot dan!

Advertenties

Posted 01/12/2016 by ambijans in Muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: