De vrouwen van 2016   Leave a comment

griet-op-de-beeck

Vorig jaar introduceerden wij hier een rubriek ‘de vrouwen van 2015’, omdat we vonden dat er gerust wat extra aandacht mocht worden besteed aan een aantal verdienstelijke vrouwen. Niet dat we daarvoor na afloop een hoop steunbeteugingen kregen van onderdrukte vrouwengroeperingen, maar we vonden dat er misschien toch een jaarlijks rubriekje in zat. Vielen dit jaar net naast de prijzen, maar hadden eventueel ook een plek in deze lijst kunnen claimen: de vermoorde Britse politica Jo Cox die het leven liet in volle Brexitcampagne (postuum eerbetoon), Olga Leyers (die het record aantal deelnames aan ‘De Slimste Mens’ ook niet scherper wist te stellen), zangeres Lily Allen die haar menselijk gezicht liet zien op bezoek in het vluchtelingenkamp van Calais, mediafiguur Ann Reymen (die een openhartig boek schreef over haar borstamputatie) en de Italiaanse auteur Elena Ferrante, die ten huize Ambijans verantwoordelijk was voor menige uurtjes leesplezier! Wie er dan wél in de prijzen vielen lees je hieronder.

Griet Op de Beeck

Opvallende tafelgaste bij DWDD, die ook een bijzonder goeie beurt maakte in VPRO’s ‘Zomergasten’. En het beste nieuws moet dan nog komen: op dinsdag 24 oktober 2017 is ze exclusief te gast in de bibliotheek van Zonhoven. ‘Save the date’ zou ik zeggen! Hopelijk ergens in 2018 te gast in de bibliotheek van Zonhoven.

Michelle Obama

Het was steeds een verademing om de First Lady bezig te zien/horen. Vergeleken daarmee waren de clashes tussen Clinton en Trump behoorlijk slaapverwekkend. Het was eind 2016 kiezen tussen de pest of de cholera tijdens de presidentsrace. Het wordt nog afwachten of we daar blij om moeten zijn.

michelle-obama

Nafi Thiam

Tweeëntwintigjarige Belgische meerkampster die totaal omverwacht Olympisch goud won in Rio. Werd ook oververdiend de ‘sportvrouw van het jaar’ verkiezing. Combineert topsport met haar studie geografie aan de universiteit.

nafi-thiam

Virginia Raggi

38-jarige advocate, die zich de eerste vrouwelijke burgemeester van Rome mag noemen. Is een beetje de verpersoonlijking van de jonge, frisse kandidaten uit haar anti-corruptiepartij die Rome (en bij de uitbreiding de rest van Italië) opnieuw een proper imago moeten geven.

virginia-raggi

Imke Courtois

Ze speelt bij de verkeerde damesvoetbalploeg, maar ze trekt dat euvel op voortreffelijke wijze recht door op een professionele manier wedstrijdanalyses te maken op de openbare omroep, die als bedankje volgend jaar alle EK-wedstrijden van de Red Flames zal uitzenden. Een betere pr-persoon om het vrouwenvoetbal te promoten kan je in ons land niet vinden!

imke-courtois

Brie Larson

Van voormalig kindsterretje tot Oscarwinnares, is dat nu een logische stap of een ‘giant leap’? Won dit jaar een BAFTA, Golden Globe én een Academy Award voor haar hoofdrol in ‘Room’. Dan kan je op je 27ste zeggen dat je carrière helemaal in de lift zit!

brie-larson

Lize Spit

Het moet lang geleden zijn dat een Vlaamse debuutroman zo laaiend enthousiast werd ontvangen in de Lage Landen. Wat ons betreft volledig terecht overigens! Meer dan 130.000 verkochte exemplaren is een waar huzarenstukje. Eind oktober was ze te gast in de bibliotheek van Zonhoven.

lize-spit

Angela Merkel

De Duitse bondskanselier won een aantal internationale prijzen n.a.v. haar morele leiderschap in o.a. de vluchtelingenkwestie. Toch ligt ze zwaar onder vuur n.a.v. die vluchtelingencrisis, zeker gezien de recentste uitbarsting op een kerstmarkt in Berlijn.

angela-merkel

Pascale Naessens

Zal misschien ooit de geschiedenis ingaan als ‘de vrouw die haar volk leerde koken’, al heeft ze zeker ook tegenstanders die haar zienswijze niet zo genegen zijn. Wat wél onomstotelijk vaststaat: is met voorsprong de bestverkopende auteur in ons land. Ze zorgt er in haar eentje voor dat Lannoo een aantal auteurs uit het nichesegment in haar fonds kan houden.

pascale-naessens

Millie Bobby Brown

Wellicht de minst bekende dame uit ons lijstje. Deze 12-jarige Britse actrice heeft alvast een mooie toekomst voor zich. Brak definitief door als Eleven in de fantastische tv-serie ‘Stranger Things’. Zal in de toekomst ongetwijfeld vaker worden gevraagd om te acteren.

millie-bobby-brown

Advertenties

Posted 25/12/2016 by ambijans in Algemeen, Babes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: